maanantai 23. helmikuuta 2009

"Johtamisen erikoistumisopinnot - elämäni paras päätös"

                                                                 
                                                                      Pirjo Karppanen   

Pirjo Karppanen
projektipäällikkö
Hatanpään sairaala
Tampere

Olin vähän yllättäen pidemmän rupeaman ts. osastonhoitajan tehtävissä vuonna 2003. Silloin totesin, että sairaanhoitajaopistossa saamani tiedot eivät mitenkään riittäneet osaston johtamistyöhön. Oman esimieheni kanssa keskusteltuani molemmat päädyimme ajatukseen, että haen PIRAMKin johtamisen erikoistumisopintoihin.
Se on ollut elämäni paras päätös.

Opintokokonaisuus on laadittu todella hyvin. Koko ajan liikuttiin konkreettisella tasolla, lähellä käytännön johtamista. Jokaista lähipäivää oikein odotti, koskaan ei ollut pettymystä. Luennoitsijoiden innostus tarttui meihin opiskelijoihin. Koulupäiviltä palasi töihin voimaantuneena. Opiskelu ei ollut mitään leikkiä, laulua ja pallonheittoa, vaan töitä myös tehtiin ja se kannatti.

Joulukuussa 2004 sain todistuksen ja elämäni parhaat arvosanat. Heti seuraavana syksynä minut valittiin Tampereen kaupungin Hatanpään kantasairaalan sisätautiosaston (A4) osastonhoitajaksi. Osaston profiili on aiemmin ollut hematologisesti painottunut, mutta on sittemmin muuttunut enemmän yleissisätautien osastoksi. Meidän osastolla on aivan loistava henkilökunta. Olen todella nauttinut saadessani toimia yhdessä tuon henkilökunnan kanssa osaston parhaaksi. Lisäksi meillä on todella hyvä yhteishenki vuodeosastohoidon osastonhoitajien kesken. Autamme toisiamme ja toimimme myös toisillemme varaventtiileinä. Oman esimieheni johtamistapa sopii minulle, kuin nenä päähän. Hän antaa paljon tilaa tehdä ja touhuta, samalla tulee myös vastuuta.

Sairaalassamme alkoi 2008 iso peruskorjausprojekti, jossa suljetaan aina vuodeosastosiipi kerrallaan. Osastojen väliaikaiset paikat piti suunnitella ennen peruskorjausta. Tässä yhteydessä aloitimme yhteistyön laitoshoidon kanssa. Minut nimettiin peruskorjauksen projektipäälliköksi ja irrotettiin osastonhoitajan tehtävästä syksyllä 2007. Samalla käynnistimme Pikonlinnan sairaalaan väistöosastojen suunnittelun. Toimin peruskorjauksessa myös rakentajan ja käyttäjien välisenä linkkinä. Organisoin osastojen muuttoja. Tällä hetkellä kalustamme peruskorjattuja osastoja. Puhelimeni pärisee vilkkaasti ja kysymyksiä tulee laidasta laitaan. Esim. mihin kiinnitämme ilmoitustaulun, tarvitsemme vakanssipohjan 23.3. alkaen Pikoon, kilpailutetaan potilassiirron kattonosturit, ovatko kahvinkeittimet tulleet jne.

Projektin johdosta minut nimettiin myös vuodeosastohoidon päällikön (ent. ylihoitaja) ensimmäiseksi varahenkilöksi. Tampereen kaupunki työnantajana on tukenut urakehitystäni hyvin. Välillä hämmentyneenä ajattelen, että tulin kaupungille töihin apuhoitajana ja nyt olen tässä! Opiskelu kannattaa ehdottomasti.

Johtajana on tärkeää arvostaa henkilöstöään. Nauttia ihmisten erilaisuudesta ja tuoda kaikkien vahvuudet yhteisen hyvän käyttöön potilaan/asiakkaan parhaaksi. Kuten luennoilla opimme, hyvin voiva johtaja jaksaa kannustaa ja viedä työyhteisöä parempaan tulokseen. Pitäkäämme siis huoli omasta jaksamisestamme ja henkilökunnan hyvin voinnista. Voimia kaikille tässä laman puristuksessa ja muutoksen tuulien jatkuvassa puhalluksessa.

Tehtävät vaihtuvat, johtamiskoulutuksen opit arvossaan


                                                             Outi Vilppula.

Outi Vilppula
Osastonhoitaja
TAYS synnytysvuodeosasto 4a, SVO, pooli

"Hakeutuessani johtamisen erikoistumisopintoihin en olisi voinut tehdä antoisampaa valintaa. Koulutuksesta on ollut apua ja hyötyä kaikessa, mihin olen työelämässä koulutuksen jälkeen 'koskenut'. Koulutus on ollut suureksi avuksi myös kunnallispolitiikassa. Kaikista saamistani opeista haluan nostaa esiin taloushallinnon ja tuotteistuksen opetuksen, joka meille tarjottiin kiinnostavalla ja ymmärrettävällä tavalla.

Johtamisen erikoistumisopintojen alkaessa työskentelin perusterveydenhuollossa, tehtäväalueeni oli äitiys-, perhesuunnittelu- ja aikuisneuvolassa. Huolehdin useista esimiestehtävistä muun työn ohella, ja kaipasin varmuutta osaamiseen ja pontta saada oikeutus esimiestyölle silloisessa työpaikassani.

Johtamisopinnot päättyivät jouluna 2001, ja keväällä 2002 avautui aivan uusi maailma, kun tulin valituksi johtavaksi hoitajaksi Iholiitto ry:n Ihopisteeseen. Siellä neljän vuoden aikana opin järjestötyön esimiestyön vaativuuden sekä ihopotilaan hoitotyötä runsain mitoin. Olin myös Iholiiton ensimmäinen hoitotyön koordinoija, siinä tehtävässä johdin hoitotyön strategian laatimista, osallistuin laatutyöskentelyyn ja kaikkeen suunnitteluun. Opin myös asioimaan RAY:n kanssa sekä monia muita asioita.

Iholiitosta siirryin takaisin perusterveydenhuoltoon aikaisempaan työpaikkaani avoterveydenhuollon ensimmäiseksi osastonhoitajaksi - tehtävään, jota olin aikaisempina vuosina pyytänyt ja toivonut. Henkilöstöäni olivat kuntayhtymän terveydenhoitajat. Tehtäväni oli mielenkiintoinen ja vaati runsaasti sopeutumista sekä usean osa-alueen tuntemista. Olin tehtävässä vain vuoden.

Esimieheni esityksestä hain avoinna ollutta yleislääketieteen määräaikaisen asiantuntijahoitajan paikkaa ja tulin valituksi. Aloitin jälleen uuden työn, jota ei aikaisemmin ollut kukaan tehnyt. Tehtävänäni oli luoda terveyskeskusten toimipaikkakoulutusverkosto, työparinani oli asiantuntijalääkäri. Asiantuntijahoitajana ollessani tutustuin koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erityisvastuualueen terveyskeskusten toimintaan. Työ pääsi hyvään alkuun ja sain runsaasti hyviä kontakteja.

Yllättäen huomasin avoinna olevan riskiraskausosaston osastonhoitajan toimen. Mikään ei olisi voinut estää hakemasta tointa, jonka sitten sainkin. Aloitin osastonhoitajana TAYSin osasto 4a:n ja synnytysvastaanoton osastonhoitajana joulukuussa 2007. Olin joutunut vuosia aikaisemmin jättämään kätilön työn pahan ammattiallergian vuoksi ja kaivannut takaisin kätilötyön maailmaan. Palaamista en pitänyt mahdollisena. Tehtäväni on ollut monipuolinen, haasteita on ollut runsaasti, tehtäviini lisättiin naistentautien ja synnytysten vastuualueen poolin esimiestehtävä lokakuussa 2008. Näitten haasteiden parissa tunnen olevani oikeassa tehtävässä.

Olen kaikki nämä vuodet ollut mukana myös kotipaikkani kunnallispolitiikassa. Koulutuksessa saamani opit ovat olleet suureksi avuksi myös valtuusto-, hallitus- ja lautakuntatyöskentelyssä."

Kannustavin terveisin
Outi Vilppula