sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Mikä Ruotsissa on toisin?

Laki valinnanvapaudesta (LOV) tuli Ruotsissa voimaan viime vuoden alussa. Sen tarkoituksena on, että ihminen on vapaa valitsija terveydenhuollossa ja hoiva-alalla. Hän voi valita palveluntuottajan, hoitopaikkansa. Valinnanvapaus merkitsee myös sitä, että uusien alan toimijoiden on helpompi tulla palveluiden tarjoajiksi, yrittäjiksi.  Merkittävää on, että ei kilpailla niinkään hinnalla vaan laadulla. Se on mahdollista, koska ostaja maksaa saman hinnan valitsee hän minkä tuottajan hyvänsä.
Terveydenhuollon organisoinnista vastaa Ruotsissa maakäräjät,  joita on 18. Maakäräjät ostavat palvelut eri palveluiden tarjoajilta, sekä yksityisiltä, että julkisilta. Yksityiset hoitavat asiakkaat/potilaat samoin ehdoin ja maksuin kuin julkinenkin sektori. Terveydenhuollossa viimeisimpien tilastojen mukaan yksityisten terveyskeskusten ja omalääkärivastaanottojen osuus oli 27 prosenttia.
Sosiaalipalveluissa suunta on sama, ja valinnanvapaus koskee samalla tavalla hoivapuolta kuin terveyspalveluitakin.
Pitäisikö nyt alan osaajien suunnata Ruotsiin? Mikä ettei, mutta on opittava myös ruotsalaista kulttuuria. On opittava avoin tapa keskustella työpaikoilla, diskuteerata ja tehdä päätöksiä, rohkeitakin. Ruotsissa on vaatimustaso korkealla, sairaanhoitajilla osaamisperusteinen palkkaussysteemi ja sen perusteena huolellinen osaamisen arviointi. Siihen meillä ei ole vielä totuttu. Luottamushenkilöstö toimii esimiehen tukena kaikissa henkilöstöasioissa, proaktiivisesti eikä ongelmien kohdatessa.Sekin on sitä avointa ja läpinäkyvää kulttuuria työyhteisöissä.
Joulukuussa valmistuva johtajakurssimme tekee taas matkan ruotsalaisen johtamisen ytimeen, Tukholmaan. Olemme vieraina mm. Attendo Care Danderydissa ja saamme tutustua heidän tapaansa johtaa.
Seija Telaranta

1 kommentti:

  1. Odotan "innolla" sitä hetkeä, kun Suomessa aletaan pyrkiä määrätietoisesti tuohon samaan. Asettaa kyllä aikamoista muutosjohtamisen tarvetta johtajille ja esimiehille...ihan jo sormet syyhyää..

    Pauliina Lehikoinen, KJ10

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.