lauantai 28. syyskuuta 2013

Johtamisjärjestelmä tukenasi

Annatko kaikkien kukkien kukkia johtamisessasi?
Johtamisjärjestelmä on organisaation hermorunko ja strategia sen persoonallisuus, Mintzbergiä lainaten. Johtamisjärjestelmän avulla johtaja tekee johtamisen näkyväksi ja avoimeksi. Johtamisjärjestelmän avulla käsitellään tietoa ja sen puitteissa toimitaan. Johtamisjärjestelmä varmistaa yhteyden strategisten tavoitteiden ja operatiivisen toiminnan välillä.  Johtamisjärjestelmän puute antaa liikaa tilaa johtajan persoonallisille ratkaisuille. Siksi, jos tarkastellaan kahta vastaavaa työyksikköä toinen voi olla heaven ja toinen hell. Johtajat laittavat persoonallisuutensa liikaa peliin, kun ei ole työkaluja.
Mistä sitten löydän sen työkalun, jolla pystyn johtamaan selkeästi?
Lue lisää osoitteessa puhutaanjohtamisesta -blogi
Syysterkuin Seija Telaranta

torstai 19. syyskuuta 2013

Ylpeinä Luhatuulesta, omasta työpaikasta


Heli Seppälä ja Minna Kankaansivu
Kun ajelee maalaismaisemaa Tampereelta Ikaalisten Luhatuuleen, ei voi kuin ajatella Esperin toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohannin sanoja esittelylehtisestä:"Asetin tavoitteeksi, että esperiläisillä olisi hyvä itsetunto ja että he olisivat ylpeitä omasta työpaikastaan”. Ylpeä saa olla, että paikkakunnalla on lähinnä naisia työllistävä yritys; lähellä mutta niin kaukana kaikista kirkonkylistä. Jutellessani Länsi-Suomen läänin aluepäällikkö Heli Seppälän ja Luhatuulen yksikön päällikön Minna Kankaansivun kanssa, asia konkretisoitui. Luhatuulen siirryttyä perheyritykseltä Esperille, toimintaan on tullut ison talon työkaluja, vakautta ja selkeä suunta. Lue lisää osoitteessa: http://www.puhutaanjohtamisesta.com
Seija Telaranta

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Hämeenkyrö - ihmiselon ihanuus, kaukana sen kurjuus

Hämeenkyrön kunnan kauniilla internet-sivuilla on mukaeltu F.E.        Sillanpään tekstejä näin 125 -juhlavuoden hengessä täydennettynä upeilla kuvilla maalaismaisemasta. Otsikon lisäksi toinenkin lause tarttui mieleen: ”Hämeenkyrö – Kunta elää elämäänsä”. Hämeenkyrössä on 10600asukasta ja yli puolet saa elantonsa palveluista. Aika hämmästyttävältä tuntuu, että vain 10 % elää  maataloudesta kun katselee laajoja peltoja ja tuuheaa metsää. Terveyskeskustakin ympäröivät viljavat peltoaukeamat, joita voi ihastella joka puolelta sisätiloistakin.

Osastonhoitaja Maritta Tuominen, johtava hoitaja Tarja Soukko, apulaisosastonhoitaja Anna-Maria Rantanen ja osastonhoitaja Sirkka Yli-Kyyny
Nämä naisjohtajat vievät terveyskeskuksen elämää eteenpäin sillanpääläisessä hengessä. Lue tarkemmin osoitteessa : Puhutaan johtamisesta

Seija Telaranta

perjantai 6. syyskuuta 2013

Sari Stenius ehdolla Tulevaisuuden johtajaksi 2013

Ehdolla tulevaisuuden johtajaksi
Tänä keväänä Mälarsjukhusetin Infektioklinikan toimialajohtaja Sari Stenius oli ehdolla Vuoden naisjohtajaksi Ruotsissa. Jo ehdokkuus sinänsä on iso saavutus ja siitä on kerrottu aikaisemmissa artikkeleissa tässä blogissa. Pöly ei ole vielä ehtinyt laskeutua, kun sain taas iloisia uutisia Sarilta. Hänet on sairaalan ylimmän johdon toimesta ilmoitettu ehdokkaaksi Sjukvårdens Lederskapsakademiin organisoimaan "Framtidens ledare 2013" -kisaan. Kisa on jo hyvässä vauhdissa, ehdokkaita oli kaikkiaan 23. Jatkoon pääsi 10 ja Sari on heidän joukossaan. Syyskuun lopulla on syventävät haastattelut Tukholmassa. MAHTAVAA Sari ja lykkyä tykö.
Tulevaisuuden johtaja valitaan tänä vuonna kolmannen kerran.Tarkoitus on nostaa esiin nuoria johtajia, jotka ovat onnistuneet johtajan työssään. Kriteerit ovat seuraavat:
  • Henkilö toimii johtajana ja hän on korkeintaan 45-vuotias
  • Hän omistautunut, innostunut ja sitoutunut johtajan työhönsä
  • Hänellä on näyttöä strategisista kyvyistä ja hän on visionääri
  • Hän on osoittanut taitoa muutoksen läpiviennissä sekä toiminnan kehittämisessä
  • Hän on yhteistyökykyinen ja hallitsee  viestinnän
  • Hän huomioi henkilöstönsä ja kehittää heidän osaamistaan
  • Hän saavuttaa asetetut tavoitteet
On todella hienoa, että Ruotsissa kohotetaan terveydenhuollon johtajien näkyvyyttä ja järjestetään erilaisia kilpailuja, joiden avulla nuoret ja taitavat johtajat pääsevät esiin ja esimerkeiksi. Tulevaisuuden johtajaksi nimetty saa palkinnoksi viikon johtajakurssin Harvardin yliopiston Business Schoolissa Bostonissa. Vautsi jos Sari voittaa, kuten kaikki hänet  tuntevat täällä Suomessa toivomme, niin olisipas meillä ilon ja ylpeyden aihetta kerrassaan.  Tulevaisuuden johtajan  palkinnon jakoi viime vuonna kuningatar Silvia.
Eikä tässä Sarin ehdokkuudessa vielä kaikki. Infektionskliniken, jonka toimialajohtajana Sari nyt työskentelee on saanut kolme stipendiä Landstinget Sörmlandilta, koska klinikassa on esimerkillisesti kehitetty toimintaa. Ja nämä stipendit ovat tulleet jo kolmena vuonna Sarin johtamalle klinikalle.

Onnea kisaan on täällä Suomessa toivottamassa sankka joukko Tampereen ammattikorkeakoulun Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnot suorittaneita.  Moni ryhmä on käynyt paikan päällä Eskilstunassa tapaamassa Saria ja tutustumassa Mälarsjukhusetin johtamiseen. Ihaillen ollaan aina lähdetty kotimatkalle, tavattiin upea naisjohtaja, josta on meille esimerkiksi. Sari on suorittanut johtamisen erikoistumisopinnot TAMKissa ja toimi täällä ollessaan Tekonivelsairaala Coxan vuodeosaston osastonhoitajana.
Olipas minulle taas iloinen viesti Eskilstunasta. Maailma tarvitsee esikuvia! Mukavaa viikonloppua!
Seija Telaranta