torstai 17. heinäkuuta 2014

Katja Luojuksella on tanssijan kepeä askel ja pää täynnä osaamista

Tapasin Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja Taysin Osaamisen kehittämisyksikön 43-vuotiaan esimiehen Katja Luojuksen pilvisenä kesäpäivänä kauppakeskus Elon kahvilassa. Vaikka tunnistimme toisemme jo ennakolta, ei voinut mitenkään erehtyä, että kyseessä oli oikea henkilö kun Katja astui sisään pääovesta. Punaisissa korkkareissa oli kiitettävän korkeat korot näillä leveysasteilla ja  käynti sorja kuin espanjattarella. Valovoimaisen johtajanaisen tunnistaa myös siitä, että hän ei tule sarananpuolelta arkaillen vaan iloisesti ja pää pystyssä, "täältä tullaan elämä"-tyyliin.

Katja Luojus

Katja Luojus on nyt toista kautta Ylöjärven kaupunginvaltuustossa ja ensimmäistä kauttaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Poliittinen ura käynnistyi  kahden murrosikää lähestyvän pojan äidillä seurakuntavaaleista ja nyt hän on yksi Pirkanmaan kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaista. Hän kertoo olleensa jo koululaisena kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta kuten monella naisella opiskelu, uran luominen, perheen perustaminen ja siitä huolehtiminen ovat ottaneet aikansa. Voisi sanoa, että hyvä niin. On tullut kokemusta, näkemystä ja tilaakin kohdata uudet haasteet.

Katja on aloittanut ammatillisen uransa sairaanhoitajana ja sen ammatin oppimisen paikat olivat Taysin neurokirurgian ja korvasairauksien osastot. Häntä kiinnosti myös liikunnanopettajan ura, mutta ensi yrittämällä eivät ovet Jyväskylän liikuntatieteelliseen auenneet. Liikunta on ollut kuitenkin aina elämässä mukana, harvallapa meistä on lyödä pöytään viisi juostua maratonia.
Opettejan ura kiinnosti siinä määrin, että kun ovet eivät ensimmäisellä kerralla avautuneet terveydenhuollon maisterikoulutukseen, hän pyrki opiskelemaan avoimeen yliopistoon ja nukkui makuupussissa muiden sitkeiden yrittäjien kanssa ovien ulkopuolella yön yli, jotta sai opiskelupaikan. Opettajan ura oli unelmarooli ja nykyisessä työssään Osaamisen kehittämisyksikön esimiehenä Taysissa hän pääsee toteuttamaan unelmaansa. 18 hengen työtiimi organisoi henkilöstökoulutusta koko alueella ja tarjoaa koulutusta myös piirin ulkopuolelle. 
Pääosin työn ohella valmistui myös väitöskirja vuonna 2011. "Ammattitaitoa edistävän harjoittelun ohjauksen kehittäminen".
Linkki väitöskirjaan

Promootiokuva
Ikävä ihminen ei voita vaalejakaan on hyvä huomio. Katjalla on kaikki haltijat puolellaan kun kevään eduskuntavaalien kampanja käynnistyy. Kokoomus haluaa ehdokkaiksi ja edustajikseen yrittäjiä ja korkeasti koulutettuja ura-ihmisiä ja sopivassa suhteessa naisia. Tärkeätä on, että edustajalla on näyttöä työelämästä ja oikeasta elämästä. Tätä jälkimmäistä tarjoilee liikuntaa harrastavien lasten kuljetukset harrastusten pariin ja heidän koulunkäyntiinsä ja kaveripiiriinsä osallistuminen.

Katjan vahvuutena on sosiaali- ja terveysalan tuntemus. Se onkin hänen yksi vaaliteemansa. Tieteellisen koulutuksen saaneena hän peräänkuuluttaa tiedolla johtamista, päätösten tekemistä tutkitun tiedon pohjalta eikä tunteen ohjaamana. Hän kannattaa ihmisen aitoa valinnan vapautta sosiaali- ja terveyspalveluiden suhteen sekä keskustelua siitä, että annettu hoito on vaikuttavaa ja sen korvaamiseen julkisilla varoilla on perusteet. Osaaminen, pätevyys, pätevyysvaatimukset, työssä oppiminen ja osatyökykyisten osaamisen hyödyntäminen ovat myös lähellä hänen sydäntään. "Osaaminen oikeassa paikassa oikeaan aikaan." Turvallisuuden Katja näkee laajana kysymyksenä, sekä  ihmisen elämän lähiturvallisuutena että myös ulkopoliittisena turvallisuutena ja rauhana.


Yhdessä konkareiden kanssa

Sorjan vartalon, kauniin käynnin ja iloisen mielen salaisuus on tietysti säännöllinen liikunta. Mutta Stephen Coveyta lainatakseni pelkkä kestävyysliikunta ei riitä, vaan on hankittava joustavuutta ja notkeutta myös. Katja saa sen tanssimalla. Nuoruuden balettitanssi on vaihtunut lavatansseihin, jotka tuovat elämään esteettisyyttä, herkkyyttä, luovaa tulkintaa ja luvan heittäytyä miehen vietäväksi  loistavalla parketilla Kangasalan Kisarannassa tai idyllisellä kesälavalla Hämeenkyrön Mahnalassa.
Tanssitaitoa tarvitaan myös menestymiseen politiikassa. Isoimmat otsikot sai Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt Visbyn Almedalin politiikan viikolla, koska hän hallitsi kuviot parketilla, taipui tangoon.
Kesäterkuin Seija Telaranta

1 kommentti:

 1. Kommentteja kirjoitukseen “Katja Luojus - osaamisella ja kepein askelin” 17. heinäkuuta 2014


  Ilolla tervehtien kirjoituksen optimistista eteenpäin suuntautuvaa asennetta terveydenhuollon kehittämisessä luimme otsikossa mainitun artikkelin Katja Luojuksen haastattelusta. Yleisesti kommentit julkisuudessa terveydenhuollon SOTE uudistuksesta ovat olleet pessimismin latistamia. Ne voidaankin kiteyttää sanomalla, että nykyinen julkinen palvelujärjestelmä on uudistuksessa sementöity. On kuitenkin toivoa herättävää lukea tulevan kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan Katja Luojuksen sanomana muuta.

  Erityisesti kirjoituksessa esiin nostettu “ihmisen aito valinnan vapaus sosiaali- ja terveyspalvelujen suhteen” on tärkeä. Se muuttaisi palvelujärjestelmää nykyistä joustavammaksi tuottamalla painetta palvelun sisällön kehittämiseen. Palvelun sisältöä on mielestämme nimittäin myös palvelun ajankohta ja se kuka sen antaa. Ihminen ei voi nykyisin vaikuttaa itse valinnoillaan palvelun saamisen ajankohtaan. Jonotamme siis julkisella sektorilla ei kiireelliseen hoitoon tietämättä milloin palvelu toteutetaan. Lisäksi ihminen ei voi useimmiten vaikuttaa häntä hoitavien henkilöiden valintaan. Oikeutta valinnanvapauteen ei ole palvelurakenteeseen kirjattu.

  Oikeus äänestää jaloillaan on meille monissa muissa yhteyksissä kuitenkin itsestään selvyys. Valitsemme itse kampaajan, jolle menemme, ja jopa ajankohdankin. Tämän me teemme myös esim. autokorjaamon, gynekologin tai esim. hammaslääkärin valinnassa. Tässä vaiheessa joku yleensä innostuu opponoimaan sanomalla, että eihän nyt yhteisistä varoista tuotettua palvelua voi noin vain itse määräillä. Eipä tietenkään - asiantuntijoille myös työrauha annettakoon. Mutta valintoja tehdessämme tuotamme järjestelmään jatkuvan muutosvoiman. Tämä valinnan vapauden voima ottaa erityisesti palvelua hakevan ihmisen tarpeet huomioon. Järjestelmän rahoitus on eri asia eikä valinnanvapauden tarvitse olla ristiriidassa heikompiosaisten palvelun saatavuuden kanssa. Kehittäkäämme siis järjestelmää mahdollisimman paljon ihmisen omaa valinnanvapautta helpottavaan suuntaan. Voimia tässä työssä Katja Luojukselle ja muille tätä näkökulmaa ajaville!

  Lisäksi kiinnitimme huomiomme siihen, että Katja Luojus kannattaa keskustelua siitä, että “annettu hoito on vaikuttavaa ja sen korvaamiseen julkisista varoista on perusteet”. Vaikuttavuus on mielenkiintoinen käsite - määrittelykysymys oikeastaan. Se ei ole sama asia kuin tehokkuus, vaikka valitettavan usein tätä sanojen yksipuolista ”synonymiaa” näkee. Vaikuttavuudessa voidaan erottaa useita näkökulmia: taloudellinen, lääketieteellinen, ihmisen kokeman kivun lievityksen määrä jne. Jotta hoidon vaikuttavuus edustaisi hoidon kohteelle tärkeitä asioita, tarvitaan hänen itsensä tuottama arvio vaikuttavuudesta. Valinnanvapauden lisääminen tuo painetta myös vaikuttavuuden parantamiselle - ainakin hoidon kohteen itsensä kannalta. Tässä tullaankin pohdinnassa oleellisen kysymyksen äärelle. Mitä siis vaikuttavuudella tarkoitetaan ja mitä vaikuttavuutta julkisin varoin on perusteltua korvata? Kysymys vaikuttaakin yhtäkkiä poliittiselta. Näkökulma sekin.

  Poliittisessa ohjauksessa todennäköisesti päästään oikeudenmukaisiin vaikuttavan hoidon korvausperusteisiin. Mutta, ihmisen itsensä kannalta tämä ei olekaan optimaalisinta - yksilön oma arvio vaikuttavalle hoidolle jää vähälle huomiolle. Ehkä tässä onkin jyvänen orastavalle keskustelulle siitä, että tarvitsemme erilaisia palvelujärjestelmiä. Lisäksi järjestelmän palveluyksiköiden tulisi määritellä tavoiteltu vaikuttavuus. Eli kertoa siis toimintansa perimmäinen tarkoitus - miten ne määrittelevät vaikuttavuuden toiminnassaan. Tähän ei riitä se, että ilmoitetaan maailmaa syleillen tavoitteen olevan terveyttä ja hyvinvointia kaikille tai että se on perustuslain mukaista.

  Onkohan niin, että tarvitsemme tulevaisuudessa erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköitä - ja - valinnanvapautta?


  Jyri Lepistö
  Mervi Lepistö

  VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.