lauantai 4. lokakuuta 2014

Suurella sydämellä upeissa tiloissa Lempäälässä

Pauliina Alen, Assi Viskari ja Raija Nyström
Kolmen vuoden rakennusprojekti on nyt päätöksessään ja Lempäälän terveyskeskuksen upeat tilat hohtavat  uutuuttaan ja harmoniaa. On rakennettu uutta ja korjattu vanhaa, toimivuutta ja viihtyisyyttä unohtamatta. Kaunis ei tule kalliimmaksi kuin rumakaan. Osaavien naisten vaikutus näkyy ja kuuluu. Kaiken keskellä vuoden alussa virallisesti eläkkeelle siirtyvä osastonhoitaja Astrid Viskari, kaikkien tuntema Assi, jonka 38 vuoden ura Lempäälän terveyskeskuksen palveluksessa sai viimeisinä kuukausina loppuhuipennuksen kun hän toimi hoitotyön johtajana. Juhlat on jo juhlittu ja vapaaherrattaren elämä alkaa näinä päivinä.

Vauhdilla eläkkeelle
Helsingin sairaanhoito-opistosta sairaanhoitajaksi valmistuneella Assilla on monen muun osaamisen lisäksi hanskassa ruotsin kieli. Ikimuistoisella johtajakoulutuksen Tukholman matkalla Huddingen sairaalassa Assi piti sairaalan johdolle esitelmän Lempäälän terveyspalveluista ruotsin kielellä, ex tempore. Olisi tietysti pitänyt arvata, että Assi oli  varautunut hienolla power point -esityksellä.

Aina kun on ollut tarvetta profiloida TAMKin johtajakoulutusta, Assi on ollut valmis. Lempäälän terveyskeskuksen saatua Lääkäriliiton laatupalkinnon vuonna 2008, Assi kirjoitti siitä artikkelin julkaisuumme: Telaranta S., Lepistö M. & Wickman-Viitala T. (toim.) Johtamisen näkökulmat. Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja C. Oppimateriaaleja 14. 2010. Hän on noudattanut työssään ohjetta, että aina on huolehdittava siitä, että itselle on seuraajia. Hän on suositellut kyvykkäät sairaanhoitajat johtajakoulutukseen, kuten Raija Nyströmin, joka jo nyt toimii osastonhoitajana.


Hoitotyön johtaja Sari Tommola vasemmalla
Mikään ei ole tullut itsestäänselvyytenä, vaan Assi on koulutusten ja työtaitojen myötä kasvanut arvostetuksi osastonhoitajaksi. Kulmakivenä ihmisten kuuleminen, yhteistyö, avoimuus ja SYDÄN. Sen on oltava mukana kaikessa, sillä se antaa intohimon työhön ja auttaa jaksamaan silloinkin, kun ylityöt kestävät yömyöhään. Voi vain kuvitella millaisen osaamispääoman rakennusprojektiin osallistunut henkilöstö on hankkinut saadessaan suunnitella ja valita materiaaleja ja työtä helpottavia ratkaisuja. Kuntosalejakin on monta, joissa kaikissa viimeisen päälle olevat laitteet. Lempäälässä satsataankin koko kunnan tasolla liikuntaan. Hienoa, että se näkyy myös sairaalassa.


Monia muitakin loppuhuipennuksia kuin edellä mainitut sattui viimeisiin aikoihin, joista mainittakoon yhdessä Raija Nyströmin kanssa johdettu potilaiden muutto vanhoista tiloista uusiin, talousarviosuunnitelman esittely kunnan päättäjille ja viimeisenä henkilökunnan lisäys vastaamaan potilaiden määrää ja hoitoisuutta.

Oli mielenkiintoista keskustella Assin, Raijan ja Pauliinan (kotisairaanhoidon osastonhoitaja) kanssa monista johtamisen asioista käytännön tasolla. Assi ja Raija ovat vuosien ajan toimineet apulaisosastonhoitaja-osastonhoitaja -työparina, asetelmassa, mikä ei aina ole helppo. He korostivat yhteistyön voimaa ja selkeää työnjakoa, tiedon jakamisen ja antamisen ilon merkitystä, rinnakkain kulkemista ja keskustelua niin, että asioille löytyy yhteinen ratkaisu. Minua ilahdutti myös, että kun kaksi hoitajaa on yövuorossa, jos mahdollista, voivat he vuorotellen ottaa pienia torkkuja. Myös yötyön sisältöä on kevennetty siirtämällä lääkkeiden jako päiväsaikaan. Ne edesauttavat jaksamista, sillä yötyöhän on useissa tutkimuksissa todettu erittäin raskaaksi sekä henkisesti että fyysisesti. Kaikissa työpaikoissa tulisi kiinnittää huomio yötyötä ja raskasta vuorotyötä tekevien työn keventämiseen.

Paljon kauniita yksityiskohtia


Lempäälän terveyskeskuksessa ja sen sairaalassa on uudet upeat puitteet ja kaunis toimintaympäristö hoitaa, kuntouttaa ja pitää huolta kuntalaisista sairauden sattuessa ja ennaltaehkäistä. Liikunta on valittu keskeiseksi keinoksi, joka on ihan ilmaista. Talo tarjoaa välineitä ja asiantuntija-apua, myös motivointia. Huolella valittu värimaailma kaikkiin toimipisteisiin edesauttaa henkistä hyvinvointia samoinkuin se, että  monesta huoneesta on järvinäköala.
Loppupeleissä on kuitenkin niin, että puitteet auttavat, mutta ihmiset sen tekevät. Tunnen Assin, Raijan, Pauliinan ja monen muunkin Lempäälän terveyskeskuksen hoitajan opiskelijoina ja myöhemmin ystävinä ja fb-kavereina. Jos johonkin maailmassa voi uskoa ja luottaa, niin näiden ihmisten ammattitaitoon, lämpöön ja SYDÄMEEN.

Viikonlopputerkuin Tallinnasta Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.