sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kreutzwaldin Silmäkeskuksessa asiakkaana

Nostin tämän kesäkuussa kirjoittamani artikkelin "päivän" jutuksi, koska nyt puhutaan lehdissä Viron terveyspalveluista. Asiakkaan kokemus on arvokas jaettavaksi ja tässä yksi.

Kreutzwaldin Silmäkeskus Tallinnan keskustassa, Kreutzwaldi-kadun ja Narva maantien kulmauksessa, on  aloittanut toimintansa lokakuussa 2013. Sisarklinikka Mustamäellä on toiminut jo yli kymmenen vuotta ja vakiinnuttanut asemansa myös suomalaisten keskuudessa.
Kreutzwaldin Silmäkeskus kuuluu Medicine Estonia -klusteriin,joka yhdistää Viron parhaat ja tunnetuimmat terveydenhuoltopalveluiden tarjoajat, jotka erottuvat muista tasokkaan hoidon, edistyksellisyyden ja potilaskeskeisen suhtautumisensa ansiosta. Klusterin jäsenet ovat valmistautuneet erityisesti ulkomailta saapuvien potilaiden hoitoon. Niiden korkeatasoiset palvelut kattavat miltei kaikki terveydenhuollon alat.
Linkki Medicine Estonian sivulle
Useat näistä palveluntarjoajista ovat hoitaneet ulkomailta saapuvia potilaita jo yli kymmenen vuoden ajan. Medicine Estonia -klusteriin kuuluvissa yrityksissä on ulkomaisille potilaille vastuuhenkilöt, joiden yhteystiedot löytyvät myös internet-sivuilta.
Artikkeli Medicine Estoniasta
Kreutzwaldin Silmäkeskuksen upouudet tilat ja viimeistä teknologiaa olevat laitteet takaavat erinomaisen toimintaympäristön. Hyvä  asiakaskokemus rakentuu ammattitaitoisesta henkilökunnasta, asiakkaan huomioinnista ja huolehtivasta ilmapiiristä. Silmälääkärit ovat erittäin kokeneita ja hankkivat täydennyskoulutusta kaikkialta maailmasta.
TtT Mervi Lepistö Care One Oy:sta lähti ottamaan selvää asiakkaan prosessista  suomalaisesta näkökulmasta.
Kreutzwaldin Klinikan internet-sivuilla voi tutustua laajaan palvelutarjontaan. Kukin tuote on kuvattu selkeästi ja hinnat on ilmoitettu. Kaikki myös suomen kielellä. 
Tutustu linkkiin:
palvelut ja hinnat

Merviä kiinnosti erityisesti Silmäpassi, joka on silmien terveystodistus. Se on asiakirja, jossa on tarkka kuvaus silmien terveydentilasta ja sitä voi täydentää jatkuvasti. Sen voi ottaa itselleen myös muistitikulle. Se sisältää seuraavaa: näköterävyys optikon tutkimana, silmälääkäri tutkii perusteellisesti silmän kaikki osat, silmien 3D-kuvan, antaa ohjeet, ennaltaehkäisevän hoidon suosituksen, lääkehoidon, ennusteet ja myös suositukset perheenjäsenille. Nämä tiedot ovat todella tärkeitä perinnöllisissä silmän sairauksissa. Silmäpassin työstäminen on kattava tutkimus, joten se on varattava etukäteen.

Silmäpassi
ASIAKASKOKEMUS

Heti klinikkaan sisään tullessa tuntee kokonaisvaltaisen huomioimisen. Ihminen ei jää yksin, vaan hänet otetaan vastaan ystävällisesti, kuin toivottu vieras taloon.


Odotustilassa tarjoiltiin teetä, saatavilla oli lehtiä, informaatiota ja koko ajan ihminen läsnä.  Kaikki toimi suomen kielellä. Muutenkin kohtelua voisi luonnehtia kunnioittavaksi ja arvostavaksi. Se näkyi mm. siinä, että asiakasta teititeltiin ja henkilökunnan käytös oli hillittyä, jopa nöyrää. Jokaisen työntekijän nimi oli kirjailtu työasuun.
Mervi Lepistö on terveystieteen tohtori, mutta hänellä on ura myös sairaanhoitajana eri leikkaussaleissa ja hän on toiminut osastonhoitajana. Siksi hänen huomionsa kiinnittyi aseptiikaan, siisteyteen ja puhtauteen. Ne olivat huippuluokkaa ja muutenkin toimintaa leimasi laadukkuus.

Silmäpassiin kuuluva tutkimus menossa
Asiantuntijuus näkyi ja tuntui, asiakas pystyi luottamaan tutkimuksiin kun laitteet hohtivat uutuuttaan ja tunsi olevansa tärkeä ja merkityksellinen, subjekti omassa asiassaan. Tuotteena on oma polku, ei silmälasit, mittaus eikä lääkkeet.


Silmäpassin sisältö tuntui järkevältä ja hyödylliseltä. Tutkimuksissa voidaan nähdä myös muita kuin silmäsairauksia. Ovathan silmät sielun peili.  Kun tutkimukset on tehty, toimii passi jatkosssa perustiedostona, jota voidaan vertailla seuraavilla kerroilla. Asiakas saa myös suosituksen, milloin tilanne kannattaa tarkistaa uudelleen.
Kreutzwaldin Silmäkeskuksessa ei tehdä leikkauksia vaan ne toteutetaan yhteistyökumppaneiden toimesta. Mustamäen sisarklinikassa tehdään myös erilaisia toimenpiteitä. Kuljetukset järjestetään silmäkeskuksesta käsin ja mahdollista on,  että saa kaihileikkauksen tyyliin "illaksi kotiin". Tietysti leikkaus tulee suunnitella ja sopia etukäteen. Joustavuus on avainsana. Virossa on paljon pieniä yrityksiä samoissakin rakennuksissa, jolloin yhteistyö koituu asiakkaan eduksi.

Kreutzwaldin Silmäkeskuksen sivuilta voi lukea eri "tutkimus- ja hoitopakettien sisällöstä ja kuten sanottu, hinnat ovat esillä. Pakettiin 60+ kuuluu optikon (optometristi) tekemä näöntarkastus, silmälääkärin suorittama silmien perusteellinen tarkastus, glaukooman ja silmänpohjan tarkastustutkimus huipputason laitteella (Heidelberg Spectralis) sekä mahdolliset konsultoinnit. Vastaanotto kestää 1,5 tuntia ja sen hinta on 200 euroa.

Terveys on meille jokaiselle kaikista tärkein. Tallinnan matkan tuliainen voisi hyvin olla silmien terveystarkastus. Myös kokemus laadukkaasta palvelusta on arvokas tuliainen.
Mervi Lepistö arvosti "passiaan". Tuntui turvalliselta, kun silmät oli huolellisesti tutkittu ja tulokset dokumentoitu.

Terveisin Seija Telaranta

torstai 21. elokuuta 2014

Syysterveiset Koskiklinikalta

Kuulumiset Koskiklinikalta tuo Tiina Runne
Mukavaahan tuo oli palata loman jälkeen töihin.  Aurinko oli paistanut pinnan ruskeaksi ja mielen iloiseksi.  Ensin iloitsin siitä, että on paikka johon palata. Toiseksi iloitsin siitä, että haastetta piisaa. Huomasin, että tempauduin salasanan muistiin palauttamisen myötä ja alkuhämmennyksestä selvittyäni nopeasti kehittämistyön äärelle. Maailma oli lomani aikana muuttunut taas yksityisessä terveyspalvelukentässä astetta haasteellisempaan suuntaan.  Työpöydällä odottelivat kysymykset: kuinka Koskiklinikkana hoidamme lain velvoitteet?  Valmiuksien kehittäminen siirryttäessä KanTa-arkistoon (Kansallinen potilastiedon arkisto) on niistä yksi. Aloitamme siitä, mitkä ovat käyttämämme sähköisen tietojärjestelmän auditointivaatimukset, ovatko ne kunnossa ja mitä niiden käytännön toteuttaminen meiltä toimijana vaatii.  Jo siitä syntyy iso projekti. Pitää saattaa itsensä oikean tiedon äärelle ja omaksua iso määrä uutta. Systeemin pystyttämisen toisessa päässä odottavat  henkilöstön ja lääkäreiden kouluttamishaasteet. Asian pitää olla THL:n asettaman kansallisen aikataulun puitteissa valmis elokuussa 2015. Ei kun hommiin. Kun yksityinen sektori saadaan mukaan KanTaan – ollaan saatu yksi iso kansallinen hanke satamaan. Tavoitteena  on potilaan turvallisuuden lisääminen monipuolisesti.

Kesällä on esitelty tuotteita

Uusien tuotteiden kehittämistyö on hauskaa. Kyllähän noita uusia terveyspalvelupalvelutuotteita syntyisi kuin turkin hihasta, mutta toinen juttu on, ostetaanko niitä?  Tuotteen pitää olla  tarpeellinen, edullinen, parempi kuin kilpailijalla ja mieluummin ihan uusi innovaatio. Lisäksi osaamisen pitää olla huippua. Kehitä nyt tätä! Yritystä on ilmassa ja sopivan porukan ja innostavan innovointityön (karmea sana ) tuloksena voidaan niitä saadakin aikaan.  Samalla tapoja, joilla uusia tuotteita luodaan, täsmennetään ja kehitetään työkaluja projektien hallintaan. Koko henkilöstö on tässä mukana ja yhä enenevässä määrin myös asiakkaat. He ovat yrityksen voimavara.

Kesän vehreyttä sisätiloissa
Ihastuneen innostunut olen myös kehityskulusta, jossa sairaanhoitajan työn arvostaminen alkaa elää paremmin myös yksityissektorilla.  Perinteet ovat rasittaneet hoitotyön roolia, mutta vähitellen on näkyvissä hoitotyön itsenäisen aseman vankistuminen. Erikoiskouluttautuneet sairaanhoitajamme ovat asiantuntijoina osoittaneet kyntensä. Esim. haavahoitokäytäntöihin erikoiskoulutetun sairaanhoitajamme osaaminen, organisointikyky, näyttöön perustuvien  hoitokäytäntöjen hallinta ja opettamishalukkuus ovat  vakiinnuttaneet paikkansa lääkärikeskuksessa. Kaikki kysyvät Sirpaa, kun haavahoitotietoa tarvitaan! Asiantuntijasairaanhoitajien yksityisvastaanottokaan ei ole enää juhlapuhetta vaan mahdollista ja toivottavaa.

Kaikille kehittäjänaisille ja miehille innostavaa syksyä Koskiklinikalta!

Tiina Runne, kehittämispäällikkö

 



tiistai 19. elokuuta 2014

Bill Clintonilla on synttäripäivä


Bill Clinton täyttää tänään 68 vuotta, onneksi olkoon! Hän oli Yhdysvaltojen 42. presidentti, demokraatti ja Arkansas'n kuvernööri, moneen kertaan valittu, vaihtelevalla menestykselläkin. Sieltä  hän kuitenkin ponnisti yhdeksi merkittävimmistä presidenteistä. Pitkällä ja komealla leijonan merkeissä syntyneellä Clintonilla oli viehätysvoimaa ja karismaa vaikka muille jakaa.
Joitakin vuosia sitten luin hänen 1000-sivuisen elämäkertansa ja pakko sanoa, että opin pitämään hänestä ja arvostamaan hänen osaamistaan, inhimillisyyttään ja johtajan taitojaan.
Kenellä meistä ei olisi heikkouksia? Aivan mielettömiin mittasuhteisiin nousi kohu Monica Lewinskystä, jonka pyörteistä Bill Clinton töin ja tuskin, nöyrtyen ja polvilleen lyötynä nousi ja selvisi. Ikävä kyllä, on aivan mahdotonta löytää mitään juttua hänestä niin, ettei Monicaa mainita.
Jos nyt katsoo taaksepäin, uskaltaa myös sanoa, että hän sai hyvää aikaan. Ainakin kassa oli rahaa täynnä ja monia uudistuksia vetämässä, kuten terveydenhuolto-uudistuskin, kaikki eivät vaan menneet putkeen.
Johtamiseen hän on tuonut kaksi tärkeää asiaa, joista erityisesti pidän ja jotka jälleen kerran synttäripäivän kunniaksi jaan.

Hillary Clintonin julkaisema synttärikuva
Ensimmäinen on, että älä koskaan tyydy kompromisseihin. Ne vievät kehitystä aina taaksepäin, johtavat pysähtyneeseen tilaan. Jos on kaksi eriävää mielipidettä, ei kannata valita kumpaakaan eikä ainakaan tehdä kompromissia, vaan etsiä yhdessä jokin uusi vaihtoehto.

Ja toinen: Älä yritä työntää käärmettä pyssynsuuhun. Jos jokin ei ota onnistuakseen, luovu siitä ja odota, kunnes aika on kypsä. Keskity niihin asioihin, joiden suhteen edetään!

Parhaillaan Bill Clinton valmistautuu isoisän rooliin, sillä hänen ja Hillaryn ainokainen tytär Chelsea saa vauvan.
Onnea ja kannat kattoon, Bill on kova poika myös parketilla!

Terkuin Seija Telaranta

torstai 7. elokuuta 2014

Tänään täällä, huomenna en tiedä missä!

Tämä lause tuli mieleeni, kun luin artikkeleita Y-sukupolven työntekijöistä. Hehän ovat nuoria aikuisia, 1980- ja 1990-luvulla syntyneitä työntekijöitä, jotka ovat olleet jo jonkin aikaa työmarkkinoilla. Isovanhemmat taistelivat sodissa, suuret ikäluokat rakensivat maamme hyvinvoinnin perustan ja Y-sukupolvelle koko maailma on auki. Tähän nettisukupolveen kuuluville ihmisille on tärkeätä, että he saavat työssä toteuttaa itseään. Raha ei sinänsä ole tärkeätä, kunhan sitä on riittävästi. He eivät elä työtä varten vaan tekevät sitä elämää varten. Y-sukupolvi ei halua elää kuten heidän vanhempansa; suorittaa, stressaantua, uupua ja olla poissa perheensä luota. He haluavat olla läsnä lastensa elämässä ja luoda turvallisen kodin, mutta myös onnistua työssään. Jos työ ei tunnu sopivalta, siitä voi tehdä irtioton tai suunnata jollekin muulle alalle. Koko elämä on oppimista ja osaamispääoma hankitaan monista eri lähteistä.

Alina on viittomakielen tulkki ja nyt myös toimittaja
Monella Y-sukupolven työntekijällä on esimiehenään edellisen sukupolven edustaja. Kesällä moni esimies on saanut heistä täyslaidallisen kokemusta ja oppia. Esimiehen on ansaittava heidän luottamuksensa, pystyttävä perustelemaan päätökset ja toimimaan avoimen johtamiskulttuurin mukaisesti. Vallan atribuutteja eivät enää ole kontrolli ja asema vaan inhimillisyys, luottamus ihmisiin ja luonnollisuus.Tietoa ei pidä pantata vaan sitä on jaettava ja työstettävä kuulijaystävälliseen muotoon siten, ettei synny rasittavaa tietotulvaa.

Ehkä kaikkein tärkeintä on, että nuori työntekijä kokee, että arvot, joiden mukaan työssä toimitaan, ovat yhtenevät hänen arvomaailmansa kanssa. Y-sukupolven arvomaailmaa on jo ehditty paljon tutkiakin. Helve löysi 1990-luvun alkupuolella kolme eri arvomaailmatyyppiä, mutta vuosikymmenen loppupuolella niitä oli jo seitsemän. T. Hoikkalan mukaan (2009) nuorten arvomaailma on muuttuvaa, joten harva kuuluu mihinkään tiettyyn arvoryhmittymään, vaan valitsee asenteensa tilanteiden mukaisesti.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa nuoret työntekijät tuovat tullessaan paljon muutospaineita varsinkin silloin, jos työyksikkö on pääosin miehitetty X-sukupolveen kuuluvilla, kohta eläkkeelle lähtevillä ammattilaisilla. Ajattelen esimerkiksi raskasta kolmivuorotyötä ja viikonlopputöitä, johon vanhempi sukupolvi on sitoutunut ja tottunut jo opiskeluajoilta lähtien. Nuorten elämään ne eivät samalla tavalla sovi, sillä aikaa tulee olla myös perhe-elämälle ja harrastuksille. Kun siirryin opettajaksi terveydenhuolto-oppilaitokseen ensiapupolikan kiihkeästä rytmistä, vannoin, etten ikinä unohda sitä vapauden tunnetta. Menin opettajan työhön yhdessä leikkaussalista tulleen kollegani kanssa ja alkuaikoina nauroimme ja pyörittelimme silmiämme, voiko työ olla näin kevyttä. Vapaus tehdä lukujärjestykset, vapaus mennä ja tulla kun työnsä hoiti, oli aivan uskomatonta. Sairaalastahan ei päässyt lainkaan ulos työvuoron aikana. Mahdollisuus hoitaa asioita päiväsaikaan ja tehdä kokeita ja arviointeja omaan tahtiin, tuntui ylelliseltä.

Meimi valmistautuu tokaluokalle
Y-sukupolven työntekijät ovat mielestäni sosiaali- ja terveysalan pelastus, kun organisaatiot heidän myötään joutuvat avautumaan nykyajalle. Nuorilla individualisteilla on kyky ja halu tehdä yhdessä työtä, ottaa vastuuta, palautetta ja oppia. He motivoituvat ja sitoutuvat jos työ on haastavaa ja siitä saa osaamisen mukaisen korvauksen. Esimiehiltään he toivovat valmentavaa otetta ja kykyä luoda positiivinen ja inspiroiva työyhteisö. Välittävä  työyhteisö on aina myös työhyvinvoinnin perusta ja kun työssä voidaan hyvin, myös tulokset ovat hyviä mitataan niitä asiakaskokemusten, taloudellisen tuloksen tai vaikuttavuuden mittareilla.
Mukavaa lomaltapaluuta ja innostavaa koulujen alkua kaikille koululaisille ja heidän perheilleen.
Seija Telaranta

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Paljon onnea Barack Obama, 53 vuotta!

Honolulun pojalle Barack Obamalle ei aukea mikään iloinen synttäripäivä maanantaina 4.8. Arvostetut sanomalehdet ovat viime viikolla tylyttäneet laajalla rintamalla Obaman toisen presidenttikauden alkutaivalta ja sen tuloksia. Tärkeät kannatusluvut ovat pohjalukemissa.  Ei siis ole ihme, että aina niin iloinen ja nuorekas presidentti esiintyy nyt kasvot peruslukemilla.

Ei niin iloinen synttäriposeeraus
Facebookissa on ollut paljon vähemmän kannanottoja ja tilanteita kuin aikaisemmin. Helsingin sanomien kirjoituksessa 2.8. listattiin Obaman viisi kompastuskiveä. Obama sai perinnöksi George W. Bushilta katastrofaalisen taloustilanteen ja on onnistunut pahimman ylittämään, mutta se ei vielä riitä. Maassa on liikaa työttömyyttä ja ikäviä tarinoita esimerkiksi asuntokuplan jäljiltä.
Vuoden 2010 kongressivaalit olivat Obaman kannalta hankalat siksi, että republikaanit saivat enemmistön edustajainhuoneeseen, mikä halvaannutti uudistukset. Kuherruskuukausi lehdistön kanssa on ohi ja monet mediat ovat suorastaan kääntäneet kelkkansa. Tulee tuutin täydeltä negatiivisia asioita eetteriin.

Jos on sote-soppa Suomessa ollut sekava ja pitkä, se ei vedä vertoja USA:n terveydenhuoltouudistukselle. Sitähän yritettiin jo John Kennedyn toimesta 1960-luvulla, johon tärkeään uudistukseen hän valjasti veljensä Ted Kennedyn. Ei onnistunut. Ei myöskään Hillary Clinton miehensä presidenttikaudella. Bill Clinton on maininnut sen presidenttikausiensa suurimmaksi pettymykseksi. Vaikka Obama sai sen läpi, toteutus ei ole vieläkään varmaa eikä ainakaan loppuunviety.
Ulkopolitiikassakin on tullut takkiin. Obamaa syytetään siitä, että hän ei ole ollut riittävän kova Putinille, ainakaan republikaanien mielestä.
Eikä kotirintamallekaan kuulu hyvää. Ilmeisen vaiettu asia on, että presidenttiparin välit ovat viilenneet.

AP/Matt Dunham/Iltalehti
Nelson Mandelan muistotilaisuudesta otetut kuvat joulukuussa 2013 puhuivat omaa kieltään. Tanskan pääministerin Helle Thorning-Schmittin kanssa flirttailu sai Michellenkin vetämään herneen nenään ja joulunvietto Hawaijilla ei sujunut ilman riitelyä. No, tanskalaiset ovat iloisia ihmisiä ja pääministeri kuulu kaunotar, joten ei kai se vielä välejä kaada, mutta minua ainakin huolestuttaa se, että yhteiskuvia ei ole näkynyt, eikä Michellestä ole kuulunut mitään. Viimeisin kuva on tunnelmaltaan - no - mitä siitä nyt sanoisi -  ei ainakaan lämmin, pikemminkin kaihoisa.


Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin ja saamme syntymäpäivän kunniaksi positiivisia uutisia. Kaikkea hyvää, elämää on edessä ja maailma tarvitsee esikuvia!

 Seija Telaranta