maanantai 9. helmikuuta 2015

Esittelyssä palvelupäällikkö Arja Laitinen Pihlajalinnasta

Kolme ja puoli vuotta Nokian terveyskeskuksessa osastonhoitajana ja sitä ennen jo pitkään sairaanhoitajana työskennellyt Arja Laitinen on ottanut tuulen purjeisiinsa. Hän on toiminut nyt vuoden Hoivaliiketoiminnan palvelupäällikkönä Pihlajalinnassa, jonka pääkonttori on Tampereella. Arja toimii esimiehenä kahdeksalle tehostetun palveluasumisen yksikön johtajalle. Henkilöstöä on noin 140, lähinnä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Kaasujalkaa tarvitaan, sillä yksiköt sijaitsevat etäällä toisistaan, myös yrityksen hallinnosta Tampereen keskustassa. Sastamala, Hämeenlinna, Renko, Mänttä-Vilppula, Jämsänkoski, Jyväskylä ja nyt uutena Kokemäellä sijaitseva Ikipihlaja Kuusama, jossa laajennuksen jälkeen on 40 asukaspaikkaa. Avajaisia vietettiin 8.1.2015. Kaikissa hoivakodeissa asukkaina ovat muistisairaat vanhukset.  Hyvä elämä on johtotähtenä. 

Kuvat Kokemäen Kuusamasta

Palvelupäällikölle kuuluu kokonaisvaltainen vastuu alueestaan. Talouden ja henkilöstön lisäksi myös hoitotyön kehittäminen. Keskustelimme pitkään siitä, miten edelleen on ajankohtaista ajatusmaailman muuttaminen laitoksesta kodiksi. Ilmeisesti ainakin Pohjoismaissa. Olemme seuranneet televisio-ohjelmaa Ruotsin Lyckselestä ja nähneet, miten vaikeaa se on. Hoitoalan koulutus on edelleen sairaala- ja laitoskeskeistä.  Vanhuksen ehdoilla hänen kodissaan työskentely  on opeteltava paikan päällä esimiesten johdolla ja tuella, yhdessä tekemällä. Tehostetun palveluasumisen yksikössä kohtaavat asukkaan tarpeet ja henkilöstön kyky vastata niihin. Määrällä on oma merkityksensä, mutta laadulla on tekijänsä. Arjan mielestä 0,5 on alhainen mitoitusluku, heillä on nyt ollut 0,6. Tilanteet vaihtelevat ja selvä on, että kun hoitoisuus nousee, myös henkilöstön määrän/laadun tulisi määrittyä sen mukaan.Hoitajista ei ole pulaa. Siksi onkin merkityksellistä, että myös asukkaita on, jotta henkilöstö työllistyy ja heidän palkkansa pystytään maksamaan. Asukkaaat tulevat kuntakohtaisilla sopimuksilla. Käytössä ovat myös palvelusetelit ja jossain määrin on  itsemaksavia asukkaita. Kunta, joka muistisairaan hoivapaikan valitsee, on myös vastuussa valvonnasta. Valvontakäyntejä tehdään kerran vuodessa, ja sekä AVI että Valvira tarkkailevat  toimintaa ja myöntää luvat. 
Hyvämaineisen yrityksen on helppoa saada henkilöstöä ja asukkaita. Puskaradio on molemissa tapauksissa tärkeä kanava. Mitä meistä ajatellaan, miltä näytämme ulospäin? Hyvältä ainakin minusta kuulosti se, että ruoka tehdään jokaisessa kodissa itse ja palkkalistoilla on emäntiä ja kokkeja. Uudessa Kokemäen yksikössä on erityisesti huomioitu muistisairaiden väriherkkyys ja suomalaiset maisemakuvat, jotka innostavat muistelemaan. Yhteistyö Niemen kalustetehtaan kanssa edesauttaa sellaisten huonekalujen tuottamista ja ostamista, jotka luovat turvallisen ja esteettömän kotiympäristön. 
Palvelupäällikön on oltava näkyvä. Henkilökunnan tulee tuntea hänet vaikka etäisyyttä onkin. Se on Arjan periaate. Rekrytoinnin onnistuminen on todella tärkeätä sekä työnantajalle että työn tekijälle itselleen. Rekrytointia seuraavan koeajan aikana työntekijää perehdytetään ja ohjataan läheisessä vuorovaikutussuhteessa palautetta antaen ja saaden.

Palvelupäällikkö Arja Laitinen

Tunnen Arjan pitkältä ajalta, olen ollut hänen opettajansa Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnoissa TAMKissa. Minusta on tosi upea juttu, että hän on tarttunut rohkeasti uuteen tehtävään ja näyttää nauttivan sitä enemmän, mitä isompi on johtajan paikka. Hän on juuri aloittanut toisen kauden Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Iso poliittinen rooli ei ole haitaksi eikä työskentely yksityisen työnantajan leivissä. Asiat puhuttiin selviksi työnantajan kanssa jo ennen töihin tuloa. Arja ei pelkää myöskään tulevaa sote-lakia, sillä hän uskoo, että sen ongelmakohdat selkiytyvät ja hyvälle työlle on aina kysyntää. Arja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, iloinen ja positiivinen. Eihän ikävä ihminen olisi ollut vaalivoittajakaan.Kun on omaa aikaa, hän kuntoilee, nyrkkeileekin, tekee käsitöitä ja lukee. Kirjoja laidasta laitaan. Viittaan tässä Stephen R. Coveyn oppeihin, jälleen. Johtaja jaksaa ja nauttii työstään, jos hän lukee, liikkuu ja harrastaa monipuolisesti. Arja Laitinen on esimerkkijohtaja sosiaali- ja terveysalalta.
Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.