perjantai 6. helmikuuta 2015

Osaa enemmän: esittelyssä enneagramminelonen

Nauti lukemisen kera
Yleisiä kuvauksia nelosesta.
Nelonen on tunnekeskuksen tyyppi ja onkin sitä täydestä sydämestään. Neloset ovat ainutlaatuisia ja haluavat tulla ymmärretyiksi ja hyväksytyiksi ainutlaatuisina persoonina. He etsivät kaikessa ja kaikista syvää kokemusta, autenttisuutta ja emotionaalista yhteyttä. Mitä kahdenvälisempi nelonen on kysymyksessä, sitä kuumempaa yhteyden etsiminen on.

Nelosilla on syvä oma maailmansa, joka sanojen ilmaistun loputtua jatkuu rikkaana symbolisena maailmana. Huomion suunta on omassa itsessä ja erityisesti omissa tunteissa. Kumppanuudet ovat kuitenkin tärkeitä neloselle antaessaan elämälle tarkoitusta ja sisältöä. Vuorovaikutuksessa nelonen käyttää mielellään itseään referenssinä ja käyttääkin usein minä-lähtöisiä ilmauksia vahvalla emotionaalisella latauksella ja ehkä vähän vertauksellisellakin vivahteella.

Nelosten esteettinen ymmärrys on pettämätön ja sen tulkinta kulkee aina vahvan tunnemaailman kautta. Tunteet kuljettavat suuriin intohimoihin, jotka ovatkin nelosen elinehto. Jos niitä ei ole, elämä on sammunutta ja turhaa. Usein nelosten kuuleekin puhuvan sisäisestä liekistä, jonka haluavat palavan sisällään, jolloin he todella tuntevat elävänsä.

No minkälainen sitten on näin syvästi tunteva johtaja?
Nelosjohtajat ovat kovia työskentelemään uhraten useita ekstratunteja saadakseen työt tehtyä. He myös koutsaavat ja ohjaavat mielellään työntekijöitään olemaan paremmin asiakkaitten käytettävissä ja mukana heidän ongelmanratkaisussaan. Koska nelosille on niin tärkeää toiminnan tarkoituksellinen sisältö ja elämän tarkoitus, he johtajinakin, enemmän kuin muut, innostavat työntekijöitään löytämään työnsä tarkoituksen ja tuottamaan erinomaista tulosta. He myös aistivat työntekijöidensä tunnetilaa ja tarpeita erityisen herkästi.

Intohimolla lumessakin

 Nelosen kompastuskivinä työelämässä saattavat olla kiinnostuksen menettäminen työhön ja palautteen antaminen. Jos nelonen huomaa, että työ on mitäänsanomatonta ja rutiininomaista, on siitä päästävä eroon. Se ei ylläpidä sisäistä paloa. Palautteen antamisen saattaa puolestaan tehdä vaikeaksi se, että palaute voi tarkoittaa vastapuolen loukkaantumista. Ja sitä nelonen ei halua, että palautteen saaja lannistuisi. Tämä ajatus saakin nelosen usein vetäytymään palautteen antamisesta. Se on kuitenkin johtamisteko, jossa nelosen tulee kehittyä. Rakentava palautehan ei loukkaa saajaa vaan kehittää häntä eteenpäin. Työntekijöillehän pitää antaa palautteena sitä, mitä he tarvitsevat, eikä sitä, mitä palautteen antaja tuntee työntekijän tarvitsevan. Lisäksi nelosen tulee suunnitella ja aikatauluttaa töitä systemaattisemmin, jotta huomio pysyy työssä ei tunteissa.

Koska nelosjohtajia vie eteenpäin sisäinen intohimo ja syvä arvomaailma, heillä on upea kyky saada oma tiiminsä pistämään voimavarojaan peliin täysillä. He myös tukevat omaa tiimiään saavuttamaan asetettuja tavoitteita korkeampia tuloksia. Ei huono!

Mervi Lepistö
Terveystieteiden tohtori, Erikoissairaanhoitaja
Sertifioitu Coach (ACC), 
Sertifioitu Enneagram Coach

Enneagrammiopettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.