keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Jalkapallo tarvitsee naisjohtajia

Sepp Blatterin toimille FIFAssa ei ole vielä pöly laskeutunut. Selvää on, että takapiha on törkyä täynnä, jos ei ole ehditty siivota. Mitä nyt mediasta olen lukenut ja katsellut kuvia, jalkapalloa johtavat tukevassa vanhuudessa olevat miehet. Herrojen käsipuolessa viihtyvät kaunottaret merkkivaatteissaan. Sellainen kohotus on Blatterillakin. Kauniit naiset ovat vaativia varsinkin silloin, kun oma ura on jäänyt taustalle ja on siirrytty jalkapallovaimojen kastiin. Rahaa palaa ja mitä enemmän sitä on, sitä makeammalta elämä maistuu. Ilmaista lounasta ei ole millään osapuolella.
Olisiko kuva rahan ja vallan kammareissa toisenlainen, jos siellä olisi muutama topakka naisjohtaja mukana?
Pienten purojen merkitys ...
Naisjohtajan vallankäyttö ainakin tutkimusten mukaan on erilaista kuin miesten. Nainen näkee vallan johtajan työssään välineenä, energiana, jonka avulla asiat saadaan sujumaan. Nainen on paljon hanakampi jakamaan valtaa kuin kahmimaan kaiken itselleen. Nainen haluaa viestiä asioista niiden edetessä ja hän haluaa toimia avoimin kortein suhteessa vertaisiinsa ja henkilöstöönsä. Hän ei viihdy kabineteissa yhtä hyvin kuin vallan miehet, varsinkaan vanhemmat. Nainen ei käytä pelkästään vertikaalisia tai horisontaalisia yhteyksiä, vaan hän valitsee miestä useammin epävirallisia ja epämuodollisia yhteydenpitotapoja. Naisella on hyvä silmä havaitsemaan alakulttuureja ja pieniä signaaleja, joilla on merkitystä  joskus enemmänkin kuin perinteisellä tiedolla. Jalkapallopomon prosessia seuratessa ei voi kuin ihmetellä, miten silmät oli ummistettu ympäröivältä maailmalta. Eropuheessaan Blatter joutuikin toteamaan, että vaikka jalkapallojohtajat kaikkialta maailmasta hänet valitsivat, jalkapalloa rakastavat ihmiset eivät häntä halunneet. Naisjohtajan etu onkin, että hän ei tyydy pelkästään  valtavirtojen seuraamiseen vaan yrittää löytää pienet purot ja tunnistaa niiden merkityksen virran kulkuun.

Omin avuin
Naisen johtamassa organisaatiossa tehdään paljon kysymyksiä, ihmetellään ja kyseenalaistetaan. Asioilla on monia ulottuvuuksia samoin kuin oikeita vastauksia kysymyksiin. Naisten sanotaan suosivan ja löytävän helpommin kompromisseja kuin miesten. Kykyä kompromissien tekoon on pidetty hyveenä. Vihdoin myös Suomessa aletaan nähdä, että kompromissi on usein huonoin vaihtoehto, se vesittää kaiken. Toivottavasti naisjohtajamme siirtyvät etunenässä kulttuuriin, jossa lopetetaan vastakkainasettelu ja niistä väännetyt kompromissit. Tulisi  hakea  uusia vaihtoehtoja ja ratkaissuja.
Sepp Blatter on 79-vuotias sveitsiläinen kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn 2. kesäkuuta eronnut puheenjohtaja, joka aloitti toimessaan vuonna 1998. Puheenjohtajakauden merkittäväksi asiaksi mainitaan hänen huolensa jalkapallon moraalista. Osoituksena tästä on, että jalkapalloilija saa nykyään keltaisen kortin, jos hän heittää paitansa pois juhlistaakseen maaliaan. Mahtavaa moraalin kohotusta.
Kesäterveisin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.