lauantai 13. kesäkuuta 2015

Vaihto-opiskelu Japanissa täynnä elämyksiä


Meille, Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkintoa suorittaville opiskelijoille, tarjottiin syksyllä 2014 mahdollisuutta osallistua Japanissa sijaitsevan Miyagin yliopiston kanssa yhteistyössä tehtävään vanhustenhuollon johtamiseen liittyvään tutkimusprojektiin. Tarkoituksena oli suorittaa projektijohtamisen opintokokonaisuus. Aikataulullisista syistä emme kuitenkaan pystyneet osallistumaan Japanin –projektiin ja olimmekin haudata koko ajatuksen, kunnes opettajat ehdottivat meille, että tekisimme Japani –projektin osana vapaasti valittavia opintoja. Meille kerrottiin tuolloin jo mahdollisuudesta päästä esittämään työmme tuloksia Sendaissa sijaitsevaan Miyagin yliopistoon keväällä 2015.

Marjut, Jenni, Tarja ja Merja lähdössä reissuun
Siitä se sitten alkoi, syyskuussa 2014 kävimme ensimmäisen kerran sähköpostikeskustelua Japanin matkasta ja meidän piti jo marraskuussa täyttää sitoutumislomakkeet koululle. Tuolloin matka tuntui kaukaiselta, eikä se edes tuntunut kovin todelliselta. Kunnes vihdoin seitsemän kuukautta myöhemmin koitti 11.5.2015 ja lähdimme kohti Japania. Meitä lähti matkaan neljä YAMK-opiskelijaa ja kaksi opettajaa, Sirpa Salin ja Hannele Laaksonen. Koko porukasta ainoastaan Sirpa oli aikaisemmin ollut Japanissa. Matkapäivän aamuna menin vielä kuntosalille ja siellä ollessani kävin mielessäni läpi tulevaa matkaa ja koko tähänastista kouluaikaa. Huomasin, miten mahtaviin ihmisiin olen saanut tutustua ja millaisia mahdollisuuksia olemme opiskelijoina saaneet. Tuleva matka olisi irtiotto työn täyteisestä koulusta ennen viimeisiä kevään koulupäiviä. Ajattelimme, että matkan aikana saa hieman hengähtää koulutyöstä ja rentoutua. Samalla meillä olisi mahdollisuus päästä tutustumaan täysin uudenlaiseen ja erilaiseen kulttuuriin. Matka voi alkaa!!

Kolme meistä (minä, Merja ja Marjut) tapasimme Tampereen linja-autoasemalla ja aloitimme yhdessä matkan kohti Helsinki-Vantaata. Opettaja Sirpa Salin ja tiimimme neljäs jäsen, Tarja, tulivat matkan varrelta kyytiin. Opettaja Hannele Laaksosen tapasimme lentokentällä. Helsinki-Vantaa oli muuttunut sitten viime näkemän ja kaikki pitää nykyään tehdä itse. Saimme kuin saimmekin tsekkaukset tehtyä ja laukut eteenpäin kohti Tokiota. Toiveena oli, että jokaisen laukku määränpäähän löytää. Lento lähti noin 45 minuuttia myöhässä, mutta se ei meitä haitannut, koska seura oli aivan ykkösluokkaa! Ja koneen vikahan vaikutti tosi, tosi pieneltä, nimittäin joku laskeutumiseen liittyvä hydrauliikkahimpulavedin oli särkynyt….;) Mutta siitä viis, koneeseen päästyämme tuskin muistimme moista vempainta olevan edes olemassakaan….

Puikoilla harjoittelua
Minä (Jenni) ja Marjut onnistuimme koneessa vaihtamaan paikkoja vierekkäisiksi koneen ollessa aivan täynnä. Ensi kosketuksen japanilaiseen kulttuuriin saimme jo hyvin pian lennon alussa. Päätimme käyttää syömäpuikkoja illallisen syömisessä. Minun vieressäni istuva japanilaisrouva oli hieman huvittunut meidän yrityksistä syödä lihapullia ja perunamuusia puikoilla. Saimmekin hyvät naurut, koska hän japanilaisena käytti haarukkaa ja me yritimme saada lihapullat suuhumme puikoilla ilman, että lihapulla päätyy jommankumman silmäkulmaan. Japanilais rouva kuitenkin päätti, että on parasta opastaa meitä ja saimmekin häneltä arvokkaita neuvoja puikoilla syömiseen. Harmi, ettei Merja istunut meidän vieressämme, sillä hän oli harjoitellut kovasti ennen matkalle lähtöä ja hänellä olisi ollut mahdollisuus pelastaa maineemme. Selvisimme kuitenkin kunnialla ja loppujen lopuksi Marjut sai rouvalta kehuja puikkojen oikeaoppisesta käytöstä.

Perillepääsyn haasteita
Lento oli pitkä, mutta siinähän se meni, kun laittoi pään tyynyyn melkein alkumetreillä. Oli todella hyvä, että lepäsimme tuon lentomatkan, koska Tokioon päästyämme ei ollut levosta tietoakaan! Seuraavan kerran lepäsimme kotiin päästyämme viikkoa myöhemmin..:) Tokiosta matkustimme luotijunalla Sendai Cityyn, missä yhteistyöyliopistomme sijaitsi. Pelkästään junalippujen ostaminen saati oikean raiteen löytäminen oli haasteellista, etenkin kun aikataulu oli niin tiukka, että juoksimme portilta toiselle. Haastetta matkaan aiheutti saamamme kolme eri junalippua. Ikinä ei tiennyt, että mikä lippu pitää koneeseen tunkea. Joskus piti jopa kaikki kolme laittaa yhtä aikaa. Ehdimme kuin ehdimmekin oikeaan junaan ja matka Sendaihin alkoi. Onneksi meillä oli matkassa mukana Sirpa, joka vanhana japaninkävijänä ”ui” asemalla kuin kala vedessä.

Tulkki Chiho Saito, prof. Ono ja Sirpa Salin tarkistivat seuraavan päivän ohjelma
 Sendain asemalla meitä oli vastassa yliopiston vastaanottokomitea. Ainakin seitsemän ihmistä heilutteli porttien takaa ja saimme kohdata iloiset ja ystävälliset kasvot. Vastaanotto oli jotain mielettömän ihmeellistä ja pystyimme havaitsemaan aidon ilon heidän jokaisen kasvoilta. Oli uskomatonta suomalaiseen mentaliteettiin tottuneena, miten meitä jokaista kohdeltiin erittäin ystävällisesti ja aivan kuin olisimme olleet jo ennestään tuttuja. Bussimatka kohti hotellia alkoi. Japanilaisesta järjestelmällisyydestä ja ajankäytöstä kertoo se, että yliopiston professori Ono sekä Sirpa alkoivat heti bussiin päästyämme käymään läpi tulevan viikon ohjelmaa. Päästyämme hotellille emme voineet muuta kuin haukkoa henkeä. Royal Park Hotelli oli mielettömän hieno ja erittäin tasokkaan näköinen hotelli. Meille kerrottiinkin, että Japanin keisari yöpyy siellä Sendaihin tullessaan. Emme olisi parempaa hotellia osanneet toivoa. Väsyneinä, mutta onnellisina pääsimme huoneisiin. Illalla kävimme vielä läpi Sirpan ja Hannelen kanssa seuraavan päivän seminaariohjelmaa.
:Hannele Laaksonen, Jenni Kaasalainen, Marjut Murtosaari, Tarja Alatalo, Merja Lammi ja Sirpa Salin.
Maanjäristyksiä
Täytyy sanoa, että seuraavan aamun herätys pelästytti ja laittoi miettimään monia eri asioita. Kyseessä ei ollut hotellin ohi menevä iso juna, kuten Merja oli aluksi ajatellut, vaan maanjäristys. Koko hotelli heilui ja sängyt jyskyttivät edestakaisin. Minä ja Marjut hyppäsimme sängystä ja sanoin Marjutille, että mennään oviaukkoon. Sillä hetkellä se oli ainut asia, mikä oli lukion maantiedon tunneilta jäänyt mieleen. En ollut koskaan ajatellut, että minulle sattuisi jotain sellaista. Japanilaisille se on arkipäivää, mutta meille turvallisessa Suomessa asuville se oli jotain aivan ainutlaatuista ja pelottavaakin. Jouduimme valitettavasti kokemaan maanjäristyksen toistamiseen perjantaina. Olimme juuri aloittaneet ruokailun vanhainkodissa, johon olimme tutustumassa. Riisikipot ja muut ruokakulhot alkoivat kilistää pöytää sinne sun tänne ja vanhainkodin henkilökunta hävisi hetkessä omiin, sovittuihin tehtäviinsä järistyksen vuoksi. Hauskinta oli, että Merjan poika oli kateellinen äidilleen kuultuaan maanjäristyksestä, sillä hän olisi halunnut olla järistyksessä mukana.


Seminaaripäivä
Maanjäristyksestä selvittyämme pääsimme yliopistolle, missä meidän esityksille oli varattu kuusi tuntia aikaa eli tiimimme vastuulla oli seminaaripäivän toteuttaminen. Ensin opettajamme Sirpa ja Hannele esittelivät suomalaista vanhustenhuollon järjestelmää, vanhuspalvelulakia ja suositusta sekä vanhustenhuollon hoitomaksuja ja henkilökuntamitoitussuosituksia. Meidän opiskelijoiden osuudessa kerroimme Sirpan ja Hannelen kanssa Suomen osuuden tutkimustuloksia esimieshaastatteluista ja esittelimme Tampereen ammattikorkeakoulun opetustarjontaa, terveysalan koulutuksia ja tietysti myös meidän omaa YAMK-tutkintoa. Kaikki PowerPoint-esityksemme oli käännetty japanin kielelle vaikka seminaarin pääkieli oli englanti. Seminaariin osallistujat, noin 60 henkilöä, olivat vanhustenhuollon esimiestehtävissä olevia käytännön toimijoita, yliopiston opettajia, sekä maisteri- ja sairaanhoitajaopiskelijoita. Yleensä japanilaiset kysele seminaareissa mitään, mutta saimme kuin saimmekin heitä kyselemään ja keskustelemaan aiheesta. Lopuksi kaksi Miagin yliopiston tutkijaa esittelivät Japanin osuuden tuloksia japanin kielellä, mistä osuudesta saimme englanninkieliset projektin versiot esityksen alkaessa. Yliopistolla viettämämme päivä oli aivan mahtava, todella raskas, mutta samalla hyvin antoisa. Päivän päätteeksi totesimme, että ”What a day
Sirpa Salinin vakuuttavaa puhetta esityksessä.

Sirpa Salin

 
Marjut Murtosaari ja Jenni Kaasalainen

                    
Tarja Alatalo ja Merja Lammi

Teetä ja seurustelua
Japanilaisten vieraanvaraisuus on jotain aivan uskomatonta. Meillä suomalaisilla olisi paljon opittavaa vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä. Meille tarjoiltiin teetä ja kahvia joka välissä ja he pitivät huolen, että meillä on vettä ja kaikkea, mitä päivän aikana tarvitsimme. Seminaarin jälkeen me tapasimme yliopiston henkilökuntaa ja Suomeen kesällä tulevia opiskelijoita. Meille opetettiin traditionaalinen teeseremonia ja näytettiin kädestä pitäen, miten teetä juodaan oikeaoppisesti. Opiskelijoilla oli hauskaa, kun he seurasivat meidän ensimmäistä teeseremoniaamme. Päivän päätteeksi söimme illallista italialaisessa ravintolassa. Meillä oli mahdollisuus tutustua paremmin maisteriopiskelijoihin ja jo valmistuneisiin. Saimme tehdä aluksi paljon töitä, että saimme heidät keskustelemaan kanssamme, mutta vaivannäkömme palkittiin ja puheensorinasta ei ollut tulla loppua. Haastetta keskusteluun toi heidän huono englanninkielen taito, mutta onneksi emme itsekään puhu englantia äidinkielenämme.

Merja Lammi opettelee teen juomista
Maisteriopiskelijoiden illanvietto
 Kulttuuria, ostoksia ja nähtävyyksiä
Seuraavien kahden päivän aikana saimme tutustua japanilaiseen kulttuuriin, vanhustenhuoltoon, teho-osaston toimintaan, synnyttämättömien osastoon, yksityiseen synnytyslaitokseen ja dementiakotiin. Saimme nähdä ja kokea sellaisia asioita, mitä emme osanneet kuvitella edes pienessä mielessämme kokevamme. Meille valkeni konkreettisesti se, millaisia tuhoja vuoden 2011 tsunami oli alueella aiheuttanut. Esimerkiksi dementiakodin johtajan pitämä esitelmä heidän hoitokodistaan ja hänen näyttämänsä kuvat tsunamin tuhoista saivat todella tunteet pintaan. Ymmärsimme, että millaisen uhan kanssa he elävät joka päivä. Saimme kokea uudelleen ja uudelleen japanilaisten vieraanvaraisuuden ja huomata miten ajattelevaisia ja toiset huomioon ottavia he ovat. Japanilaiset arvostavat vanhuksia todella paljon ja meillä onkin siitä paljon opittavaa. Pääsimme tapaamaan myös dementiakodin asukkaita ja yllätyimme, sillä vanhuksilla oli käsissään itse tehtyjä tervetuliaiskylttejä. Kylteissä luki mm. “tervetuloa” suomeksi. Olimme aivan hämmästyneitä tästä vastaanotosta. Vanhukset olivat todella onnellisen näköisiä ja uskoimme, että he oikeastikin ovat iloisia ja onnellisia. Meitä pyydettiin laulamaan heille jokin laulu ja päädyimme hämähämähäkkiin… Tietenkin leikin kera!

Jenni osti kimonon
Tiukasta aikataulusta johtuen meillä ei ollut mitään mahdollisuutta syödä lounasta puikoilla, koska muuten olisimme myöhästyneet kaikista tapaamisista. Onneksi meille kiikutettiin heti haarukat, kun he huomasivat, että meidän puikoilla syönti ei ihan vastaa heidän vauhtiaan.

Yleistä kummastelua:
-       ravintoloiden ruokalistat vain japaniksi, eivätkä tarjoilijat puhuneet englantia ollenkaan à ikinä ei tiennyt, että mitä sitä tuli tilattua tai, että miten eteen tuotu ruoka pitäisi syödä à onneksi kuitenkin selvisimme huumorilla näistä tilanteista
-       ravintoloissa sai tupakoida sisällä
-       junamatkalle tuli monta lippua ja ikinä emme tienneet, montako lippua laitteeseen pitää lykätä ja putkahtaako lippu vielä mahdollisesti toisesta päästä ulos à onneksi ystävälliset paikalliset kiikuttivat unohtuneita lippuja peräämme
-       Japanin siisteys à jopa Tokiossa oli uskomattoman siistiä
-       turvallista liikkua
-       taksit pysähtyivät heiluttamalla ja kuski jätti sinut vaikka keskelle risteystä ilman, että muu liikenne hermostui tästä
-       ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus à he yrittivät aina parhaansa mukaan auttaa meitä, vaikka kommunikointi olikin usein haastavaa
-       vanhusten arvostus todella ihailtavaa (jokaisessa paikassa missä vierailimme)
-       monet opiskelijoista yliopistolla tapasivat/näkivät ensimmäisen kerran ulkomaalaisia
-       Tokion suuruus yllätti, vaikka tiesimme sen olevan miljoonakaupunki

Tokion keskellä oleva puisto teehuoneineen
Perjantai-iltana lähdimme Sendaista Tokioon. Lauantaipäivä oli meidän kaikkien vapaa-aikaa. Saimme tehdä, mitä halusimme, mutta aika oli hyvin rajallinen niin suureen kaupunkiin. Sirpa oli sopinut erään tokiolaisen professorin kanssa tapaamisen ja kertoi, että tämä opettaja lähtisi oppaaksi ja me opiskelijatkin saisimme liittyä halutessamme joukkoon. Emme epäröineet hetkeäkään liittyä seurueeseen, koska omatoimimatkalaisina emme olisi varmasti löytäneet ja nähneet yhtä paljon niin pienessä ajassa. Kerroimme oppaalle, että haluaisimme ostaa muistoksi matkasta aidon kesäkimonon. Uusi kimono olisi kuitenkin maksanut enemmän kuin mihin opiskelijalla on rahaa ja niinpä hän ehdotti, että menisimme tokiolaiselle kirppikselle, josta sen varmasti saisi edullisesti. Näin teimme ja palasimme kimonot mukanamme Suomeen. Kävimme myös Hamarikyu Gardenissa, joka oli valtaisa puutarha Tokion keskustassa pilvenpiirtäjien ympäröimänä.

Jenni, Sirpa ja Marjut teehuoneessa
Siellä minä (Marjut), Jenni ja Sirpa osallistuimme teeseremoniaan, olimmehan jo harjoitelleet sitä yliopistolla. Puutarha oli valtavan kaunis ja häkellyttävä kokemus kokonsa puolesta, siellä olisi vierähtänyt tunteja. Tämän jälkeen opettajien ja opiskelijoiden tiet erosivat. Me opiskelijat lähdimme seikkailemaan suurkaupunkiin. Minä (Marjut) ja Jenni kävimme Tokio Tower:ssa ja se oli huikea kokemus. Näkymät huipulta olivat henkeäsalpaavat! Illalla kävimme Jennin kanssa hotellimme kuumassa kylvyssä, joka oli sekin erikoinen kokemus. Iso allas ja peseytymispaikat olivat yleisessä käytössä ja altaan vesi oli todella kuumaa. Kuuma kylpy kruunasi matkalaisten pitkän päivän. Valitettavasti osa seurueesta kantoi tatuointeja omassa kehossaan ja ne olivat ehdottomasti kiellettyjä allasosastolla.



Matka oli kokonaisuudessaan aivan mahtava. Meistä kukaan ei vaihtaisi pois elämyksiä, joita matkalla saimme kokea. Saimme tutustua mielettömän ihaniin ihmisiin niin yliopistolla kuin yliopiston ulkopuolellakin. Matka täytti kaikki odotukset ja enemmänkin. Japani on hieno maa ja ehdottomasti haluaisimme päästä sinne vielä joskus uudestaan. Täytyy sanoa, että suosittelemme rohkeasti osallistumaan vastaavanlaisiin projekteihin ja kokeilemaan lyhyttäkin oppilasvaihtoa. Työtä teimme melkoisesti, mutta vaivannäkö kannatti. Saimme kokemusta luennoimisesta ja ennen kaikkea saimme todeta, että hyvän tiimin kanssa uskaltaa tehdä melkein mitä vain; tosin tuohon korkeaan torniin kiipeämiseen ei Tarjan rohkeus riittänyt...



Opintokäynnillä vanhusten hoitopaikassa


Teksti ja kuvat: Jenni, Marjut, Tarja, Merja, Sirpa & Hannele


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.