keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Turmeleeko valta?

Nyt olisi paikka irrotella Toimin toimista. Mikään ei ole niin makeaa kuin jonkin sortin vahingonilo, kun 65-vuotias uskovainen perheenisä jää juuri uudelleen Helsingin herraksi päässeenä kiinni naisille lähetetyistä seksiviesteistä. Vahingonilosta ei kyllä kannata ryhtyä nauttimaan, sillä jokaisella meistä on kaapissa asioita, joita ei halua päivänvaloon eikä julkiseen riepotukseen. Taviksena elämä on kuitenkin paljon armollisempaa kuin julkkiksena. Useimmille meistä on jo lapsena opetettu: "Joka toiselle kuoppaa kaivaa hän itse siihen lankeaa".

Ilmiönä tässä on kyse arvovallasta, jonka kansanedustajuus tuo tullessaan. Valittu edustaja on selvittänyt tiensä poliittisen uran huippupaikkaan, eduskuntaan. Hän kuuluu asemansa vuoksi ihmisiin, joita ihaillen seurataan ja jonka edesottamuksia tarkkaillaan. Asema tuo tullessaan moitteettomuuden glorian, jota on yritettävä ylläpitää. Henkilökohtainen auktoriteettivalta syntyy osaamisesta, ammattitaidosta, asiantuntemuksesta, työn tuloksista, työ- ja elämänkokemuksista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista. Nämä viimemainitut ovat tunteisiin vetoavia asioita ja myös sellaisia, joihin halutaan samaistua. Hyvä perhe-elämä, vaimo, lapsia, lastenlapsia ja uskonnollinen vakaumus ovat arvostettuja ihanteita, jotka lisäävät arvovaltaa ja luottamusta. Kun niihin tulee särö, putoaa korkealta.

Kuva kuvattu Iltasanomien digilehdestä
Kun ihminen pääsee asemaan, missä on valtaa ja sen tuomaa ihailua, etukäteen ei voi tietää miten se kuhunkin vaikuttaa. Joka tapauksessa se kohottaa niin miestä kuin naistakin. Vallan kammareissa on aina viiniä ja laulua, makeampaa elämää kuin Piht'puttaalla. Normaalisti asemiin noussut ihminen osaa erottaa työn ja lieveilmiöt ja ottaa rytmistä kiinni. Jos joku hairahtuu, meidän kanssaihmisten pitäisi myös toimia aikuisella tavalla  eikä tehdä asiasta suurempaa  kuin mikä se oli. Uskaltaako sitä nainen sanoa, että seksiviesti eduskunnasta ei nyt ole maailman kamalin asia aikuiselle ihmiselle?
Vaikka olisi tullut pyytämättä.

Eteenpäin mennään kuten Clintonit
Lue edellinen artikkeli vallasta:
Hyvä, paha valta
Lue myös uusin juttu Clintonista:
The Magic of Bill Clinton

Kesä Karhella, terkuin Seija Telaranta

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Onko Juha Sipilä teknokraatti?

Tom Peters aloitti 1990-luvulla johtajan persoonallisuuden ja ominaisuuksien tarkastelun suhteessa siihen, kuinka yritys menestyy ja miten henkilöstöstä saadaan paras irti. Analyysi on laajentunut moneen suuntaan ja syvyyteen. Asioiden yksinkertaisena pitäminen pätee edelleen. Varmaan juuri siitä syystä minua kiehtoi Patricia Pitcherin väitöskirjatyössään löytämät kolme johtajatyyppiä: teknokraatti, käsityöläinen ja artisti. Lyhyenkin kuvauksen perusteella johtajaopiskelijat pystyivät nopeasti tunnistamaan sekä oman esimiehensä että itsensä joksikin näistä. Katso edellinen artikkeli tästä aiheesta: Teknokraatti johtajana

Kirja ilmestyi vuonna 1997
Teknokraatti ei ole byrokraatti eivätkä kaikki diplomi-insinöörit teknokraatteja. Byrokraatista teknokraatin erottaa se, että vaikka molemmille säännöt, pykälät ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä, heille se on sisäinen vaade eikä ulkoapäin tullut pakko kuten byrokraateille. Juha Sipilä ilmoitti heti vaalivoiton jälkeen, että hänellä on prosessikaaviot ja excel-taulukot valmiina ja neuvottelut aikataulutettuina siitä, miten hallituksen muodostamisessa edetään.
Teknokraattia luonnehditaan tehokkaaksi ja energiseksi työmyyräksi. Työ on arvo sinänsä ja se pitää miehen kuin miehen tiellä. Teknokraatin oma elämä on aina hyvin organisoitu ja hän noudattaa mielellään samoja kaavoja ja totuttuja tapoja. Hän noudattaa aina järjen ääntä eikä alennu tunteilemaan. Siksi hän on paras saneeraaja, kun sellaiselle on tarvetta. Teknokraatti ei sorru hauskanpitoon, työ on hänelle vakava asia. Teknokraatti varmistelee ja noudattaa sääntöjä. Siksi hän onkin ihan hukassa, jos häneen kohdistuu kritiikkiä, koska hän tekee mielestään kaiken aina oikein. Hukassa teknokraatti on myös silloin, jos pitäisi tehdä päätös "ad hoc" eikä hän ole ehtinyt muodostamaan prosessikaavioitaan.


Vaikka monet johtamisen asiantuntijat ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että teknokraattien aika on ohi ja aika on  luovien ja inhimillisten ihmisten kanssa viihtyvien johtajien, teknokraatit yhä edelleen hallitsevat maailmaa. Sillä varmuudella, minkä lehtiä lukemalla ja televisiota katsomalla saa, Sipilä osin näyttäytyy teknokraattina systemaattisuutensa ja selkeytensä ansiosta. Teknokraattia on myös se, että asioista puhutaan suoraan kaunistelematta ja faktoilla mennään. Hänessä kyllä on paljon muutakin, sillä monesta lähteestä on tullut viestiä, että hän osaa luoda positiivisen, arvostavan ja kuuntelevan ilmapiirin, mikä ei ole tyypillistä teknokraatille. Hän vaikuttaa lämpimältä ja inhimilliseltä, katsoo silmiin ja herättää luottamusta. Pientä pilkettä on silmäkulmissa, varmaan teekkariajan tuotteita. Hän on nopea ja osaa delegoida eikä väännä yömyöhään, vaan inhimillisillä työajoilla edeten.
Veikkaan, että Juha Sipilä on sekä teoriassa että käytännössä kouliintunut moderni johtaja, joka menestyy. Hän on kirjansa lukenut muillakin johtamisen alueilla kuin prosessien ja toiminnan johtamisen. Avoin tiedottaminen ja selkokielellä puhuminen osoittaa sitä, että hän arvostaa asiakkaitaan, tässä tapauksessa kansaa. Hän osaa johtaa ihmisiä, sitouttaa heidät yhteiseen päämäärään ja olla itse hyvänä esimerkkinä. Talousjohtaminen onnistuu ja hän uskaltaa kertoa ikävätkin tosiasiat. Hänellä on siis johtamisen tasolla vanha kunnon BSC kaikkine osineen hyvin hallinnassa visiosta ja strategiasta lähtien. Vielä kun tähän lisää ilmeisen hyvän itsetunnon ja esiintymistaidon uskallan sanoa, että meillä on upea johtaja. Alexander Stubb kuvasi hallitusneuvotteluja äsken tiedotustilaisuudessa: "sydän, järki ja kädet, me-meininki"

Mukavaa helatorstai-vapaata kaikille,
terkuin Seija Telaranta

torstai 7. toukokuuta 2015

Coachingilla tuloksiin

Coachingilla tarkoitetaan tavoitteellista yksilö- tai ryhmävalmennusta, jonka avulla asiakas tai ryhmä ottaa käyttöönsä olemassa olevat voimavaransa, joita tarvitaan asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Coachingilla voidaan tarkoittaa joko yleisemmällä tasolla olevaa elämänhallintaohjausta tai businesslähtöistä valmennusta. Ero on oikeastaan lähtökohdassa, mitä tavoitellaan; henkilökohtaisten yksityiselämän haasteiden eteenpäin viemistä vai yrityslähtöisten tavoitteiden saavuttamista. Tarkoitus on, että coachingin avulla coachattava voimaantuu, löytää motivaation uudelle päämäärälle ja sopivat ratkaisuvaihtoehdot asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Keskeinen piirre, oli coaching sitten elämänhallintaa yleisemmällä tasolla tai business-lähtöistä, on muutos.

Business coaching tavoittelee vielä käyttämättömänä olevaa coachattavan potentiaalin hyödyntämistä ja olemassaolevan kehittämistä niin, että coachattava vähintäänkin saavuttaa omat tavoitteensa ja auttaa koko organisaatiota menemään eteenpäin ja menestymään. Tarkoitus on, ettei tämä tapahdu coachattavan voimavarojen kustannuksella, vaan niitä uudelleen suuntaamalla ja piilossa olevia aktivoimalla. Coaching on siis prosessi, jossa coachattava ottaa käyttöönsä resurssejaan saavuttaen hänelle asetetut tavoitteet.

TtT Mervi Lepistö 
Coaching on ehdottoman luottamuksellista. Coachin tehtävä on kuunnella ja kysyä aktiivisesti johdattaen coachattava pohtimaan, näkemään ja toimimaan aikaisempia näkökulmiaan laaja-alaisemmin. Coachingin suunta on siis vähintään tässä päivässä, pääsääntöisesti tulevaisuudessa erotuksena esim. terapiasta. Tulevaisuussuuntautuneisuutta tarvitaan esim. uudenlaisten toimenpiteiden tunnistamiseen ja valmistelemiseen. Coaching on siis prosessi, joka kestää yhdestä kerrasta joihinkin kuukausiin. Coahingissa keskeistä on ensimmäisellä tapaamisella asetettu tavoite, jota kohti mennään tapaamiskerralta toiselle usein erilaisten välitehtävien avulla.

Miten coaching sitten eroaa konsultoinnista, mentoroinnista tai työnohjauksesta?
Coach ei tuo asiakkaalleen valmiita ratkaisuja konsultin tavoin, eikä neuvo, kuten kokenut mentori, vaan erilaisilla kysymystekniikoilla ja erilaisilla harjoituksilla auttaa asiakastaan löytämään omat ratkaisunsa haasteena oleviin asioihin. Coaching tähtää tulevaisuussuuntautuneiseen muutokseen niin coachattavassa kuin itse busineksessa. Se ei siis niinkään työnohjauksen tavoin uudelleen jäsennä tai tutki työn herättämiä ajatuksia tai tunteita. Coach uskoo coachattavan ajatteluun ja oivaltamiseen selkiyttää, kohdata ja voittaa eteen tulevat haasteet.

Sertifioidun, luotettavan ja asiansa osaavan coahin tunnistat kansainvälisen coachingyhdistyksen (ICF) myöntämästä ACC tai PCC -lyhenteestä. Ko. coachit löydät mm. osoitteesta http://www.icffinland.fi/coachit/

Terkuin Mervi Lepistö

Mervi Lepistö, Care One Oy, on terveystieteiden tohtori, coach (ACC), enneagrammicoach ja enneagrammiopettaja. Mervi on toiminut esimiehenä  sote-alalla ja kehittämisen ja johtamisen YAMK:n vastuuyliopettajaana.
Hän on myös yksilöllisten ravinto- ja hyvinvointiohjauksien valmentaja funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta.


sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kilpailu ratkesi ja voittaja on....

Päivän kuva Arjasta
Palvelupäällikkö Arja Laitinen Pihlajalinnasta. Arja on kaikille blogieni lukijoille tuttu jo vuosien takaa, ahkera kirjoittaja, sosiaali- ja terveysalan ansiokas johtaja sekä menestynyt poliitikko, Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Onneksi olkoon Arja tästäkin voitosta näiden Tallinnan torilla kuvaamieni ruusujen kera.


16.4. Mervi Lepistön artikkelin yhteydessä oli arvaustehtävä, jossa leikkimielisesti kysyttiin pesussa olevan auton merkkiä. Vastauksia tuli lähes 30. Yhtäkään täysin oikeata arvausta ei tullut, mutta lähimmäksi pääsi Arja Laitinen. Hän oli oikeassa automerkissä eli Audissa, johtajanaisen autossa, mutta malli oli väärä. Oikea vastaus on Audi A3.
Palkintona 1 tunnin coaching, toteuttajana TtT Mervi Lepistö (CareOne Oy), joka on kouluttautunut coachiksi/valmentajaksi. Siitä seuraava blogiartikkeli. Pysy linjoilla!

Lue lisää palvelupäällikkö Arja Laitisesta edellisestä artikkelista, jossa käsiteltiin myös hänen työpaikkaansa Pihlajalinna Oy:tä, päivän "nousijaa" talousuutisissa.
Arja Laitinen on palvelupäällikkö Pihlajalinnassa
Sunnuntaiterveiset Tallinnasta, Seija Telaranta