torstai 15. joulukuuta 2016

Sophiahemmet vaalii arvojaan ja uudistuu


Kun vierailee Tukholmassa Sophiahemmetin sairaalassa ja sen yhteydessä toimivassa Vårdhögskolassa, astuu rauhan tyyssijaan. Arvokkaat rakennukset, kauniisti vaalittu ympäristö ja vanhoin huonekaluin kalustetut upeat aulatilat pysäyttävät kiireen. Menneiden aikojen sairaanhoitajan puvussa oleva aulaemäntä ottaa ihmiset vastaan ystävällisesti hymyillen. Sairaala on perustettu 1889 ja edelleen se toimii alkuperäisissä tiloissa. Toki uusia rakennuksiakin on tullut, mutta menneisyys on hyvin saatu yhteistyöhön ja harmoniaan uuden kanssa.

Nykyisen galleriamalliin perustuvan osakeyhtiön taustalla on aatteellinen yhdistys, joka toimii aktiivisesti prinsessa Sofia kunniapuheenjohtajanaan. Hän peri tehtävän vuosi sitten kuninkaan sisarelta prinsessa Christinalta ja on ottanut Sophiahemmetin sydämenasiakseen vierailemalla siellä usein. Hän osallistui hiljan esimerkiksi valmistuvien opiskelijoiden todistusten jakoon. Kuningatar Silvia on myös näyttävästi mukana omaa nimeään kantavassa koulutusohjelmassa, Silviasystereissä. Se on apuhoitajille tarkoitettu 60 opintopisteen lisäkoulutus, jossa erikoistutaan dementiapotilaiden hoitoon. Aihe on Silvialle erityisen tärkeä, sillä hänen äitinsä sairasti dementiaa viimeiset vuotensa.


Sairaalan yhteydessä toimiva ja korkealle arvostettu Vårdhögskola tarjoaa sairaanhoitajakoulutuksen lisäksi laajat mahdollisuudet erikoistua peruskoulutuksen jälkeen eri alojen asiantuntijahoitajiksi. Tutkimus on olennainen osa sekä koulutuksen että sairaalan arkea. Potilaslähtöinen tutkimus onkin Sophiahemmetin vahvuus.

Hoitogalleria muodostuu noin viidestäkymmenestä tarkkaan valitusta yhtiöstä, joista kukin vastaa omasta alueestaan hoitokokonaisuuksissa. Kaikki hoitoa antavat ammattilaiset sitoutuvat noudattamaan Sophiahemmetin menettelytapoja ja ohjelmia arvopohjan, hoidon ja huolenpidon laadun, ympäristön, kulttuurin, tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen suhteen. Päämääränä on tarjota hyvää ja laadukasta hoitoa sekä optimaalinen kokemus. Ylimpänä toimijana on konsernin johto, jonka tehtävänä on jatkuvasti työskennellä strategisten valintojen ja yhteistyökysymysten parissa vahvistaakseen kuvaa sairaalasta ja korkeakoulusta vahvana yksikkönä potilaiden parhaaksi.Sophiahemmetin sairaala kuuluu yksityisiin terveydenhuollon yrityksiin. Kuningatar Sophia on perustanut sekä sairaalan että hoitajakoulutuksen 1800-luvulla ja luonut sille auttamisen, aatteellisuuden ja korkean laadun kulttuurin. Keskustelu yksityisten terveysalan yritysten olemassaolon oikeutuksesta ja voittojen maksimoinnista ei ole ohittanut Sophiahemmetiäkään. Sophianytt-lehden viimeisimmässä numerossa toimitusjohtaja Peter Seger toteaa, että keskustelu voitoista sokaisee päättäjät. Yksityisten yritysten on vaikea kehittää ja tehdä uusia investointeja, jos ne eivät saa tuottaa voittoa tai se rajataan minimiin. Raportissa ehdotetaan voittojen rajaamista. On myös mahdotonta tehdä pitkäaikaista suunnittelua, jos pääomia ei muodostu. Segerin kannanotot perustuvat hallituksen asettamaan selvitystyöhön, joka koski voittoja yksityisessä terveydenhuollossa. Selvitystyöstä vastasi Ilmar Reepalu. Sehän on vasta selvitys, mutta jo nyt herättänyt voimakkaita tunteita, myös pelkoa. Yksityiset terveysyritykset on monissa tutkimuksissa todettu laadukkaiksi sekä potilaiden että henkilöstön arvioimina. Valinnanvapaus koskien perusterveydenhuoltoa tuli Ruotsissa voimaan 2009.

Jill-Janshuset säilyttää vanhan ja rakentaa supermodernin  "sisuksen".
Keskellä vanhaa "metsää", Sophiahemmetin takana on Lill-Janshuset. Rakennus on valmistunut vuonna 1913 ja moni tukholmalainen on nähnyt siellä ensimmäisen päivänvalon syntyessään. Se on ollut vuokrattuna Sophiahemmetin Vårdhögskolalle sekä Riksiddrottsförbundetille. Nyt sitä restauroidaan sairaalan käyttöön. Sinne tulee huippumoderni Ryggkirurgiskt Centrum, selkäkirugian keskus, kolme leikkaussalia ja 22-paikkainen osasto.
Projektipäällikkö kuvaa remontointia todella vaativaksi, koska kaikki kaunis vanha säilytetään niin pitkälle kuin mahdollista. Ylimpään vinttitilaan on sijoitettu kaikki leikkaussalien ym. putkitukset, jotta vanhoja seiniä ei ole tarvinnut rikkoa. "Huolimatta vaikeuksista rakentamisessa, lopputulokseen ollaan tyytyväisiä. Tämän rakennuksen yllä lepää rauha, tyyneys. Se auttaa positiiviseen kokonaiskäsitykseen hoidosta Sophiahemmetissä. Voi vain kuvitella, miten hienoa on maata sairaalavuoteella ja katsella komeita tammia, jotka kasvavat ikkunoiden ulkopuolella", toteaa Jonas Holmer.
Ympäristön vaaliminen on Sophiahemmetin prinsiippejä kaikessa toiminnassa. Se näkyy myös rakentamisessa. Suomessa on vielä paljon opittavaa.Mitä muuta kohottavaa voi Tukholmassa tehdä kuin käydä Sophiahemmetissä? Poiketa vaikka Östermalmilla Richessä (www.riche.se) lounaalla ja saada kuninkaallinen palvelu!
Tukholmaterkuin Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.