sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Irti menneestä, Obamastakin

Kahdeksan vuotta olen ollut Barack Obaman ja hänen puolisonsa ihailija ja arvostanut heidän työtään. Läheisyys, lämpö, arvokkuus ja karisma edellä on johdettu ja eletty. Tarjolla on ollut monikulttuurisesti kasvaneen, maailmaa nähneen ja korkeasti koulutetun presidentin jalostunut käytös ja olemus. Häntä täydensi vahva Michelle, vasta kolmas akateemisesti koulutettu First lady. Sosiaalinen media on tuonut koko perheen jokaisen kotiin ympäri maailman. Esimerkilliset perhearvot ovat olleet kunniassa. Syystä onkin nostettu esiin kahdeksan vuotta presidenttiyttä ilman skandaaleja. Harvinaista herkkua.

Aamun kuva fb:sta. Lomalla
Tänä aamuna Obaman fb-sivustot olivat edelleen aktiivisesti eetterissä. Videoilla esitettiin laajasti eilisiä mielenosoituksia maailman laidalta toiselle. Obaman kerrottiin lähteneen lomalle Kaliforniaan, josta tämä kuva, mutta eilen illalla oli myös meren aaltoja Bahamalta. Hyvää ja ansaittua lomaa!

Naiset barrikaadeilla maailman joka kolkalla.
Olen vähän hämmentynyt. Puolin ja toisin olisi voinut olla pieni siirtymäaika. Trumpin ei olisi pitänyt ensi töikseen aloittaa Obamacaren purkua, eikä Obaman jatkaa "kansalaisena" super aktiivisesti, koska hän on lomalla. Obamacare on Obaman herkin kohta, vuosikymmenien kehittelyn tulos. Trumpille taas Obaman perheen huikea mediasuosio ja sen maksimointi sosiaalisessa mediassa yhdistettynä lähdön dramatiikkaan ei kohottanut juhlatunnelmaa.
Kansa on puhunut ja pulinat pois. Paradigma on vaihtunut ja siitä saa osansa koko maailma. On paljon asioita lähellä ja kaukana, Obamankin kaudella, jotka ovat polkeneet paikallaan yhteen totuuteen nojautuen. Siksi on tosi tärkeää, että jostain tulee pohjatuuli, joka puhaltaa yli menneen ja tekee tilaa uudelle, edistykselle ja kehitykselle. Ei maailman pyörää pysty kääntämään taaksepäin, vaikka kuinka yrittäisi, siksi olen ihan rauhallinen Trumpin suhteen.
Yksittäiselle kansalaiselle iso muutos ympäröivässä maailmassa tarjoaa mahdollisuuksia.

Minulle oli iso herätys, kun olin pari vuotta Tampereen kaupungin yhteistyöryhmässä, jonka tarkoitus oli löytää yhteinen näkemys Eteläpuiston rakentamiseen. Olin ollut aina kaukana politiikasta ja ilmeisen naiivi, kun uskoin, että kaupunkilaiset voivat vaikuttaa. Oli valtava pettymys huomata omin silmin, että olikin vain nappula näytelmässä, jonka loppukohtaus oli jo näytelty. En jäänyt siihen tuleen makaamaan, vaan muutin Helsinkiin. Aukesi ihan erilainen elämä kuin olin ajatellut sen menevän. Nyt olen keskellä "kirkonkylää", poikani perheen naapurissa lähellä putiikkeja, kahviloita ja Tallinnan laivan satamaa. Tukholman laiva seisoo päivät melkein meidän "pihassa". Pidän siitä fiiliksestä, avaran meren rannasta. Jokainen voi rakentaa elämäänsä Trumpin maailmassa oman näköisekseen. Ottaa hyvä ja hylätä huono.

Minni ja Aada Karhejärvellä
löydä oma tie
Hyvää sunnuntaita ja hyviä hiihtoja. Terkuin Seija Telaranta

lauantai 14. tammikuuta 2017

Valintoja kevään koittaessa




Kosmetologi Hanna Kataja


Kevät tulee kohisten ja valo tekee ihmeitä pimeyden jälkeen. Siitä huolimatta voi säikähtää kun näkee itsensä peilistä. Peli ei ole menetetty sillä sekä miehet että naiset voivat freesata ulkonäköään kevyesti ja tuloksellisesti. Perinteiset raskaat hoidot pitkine toipumisaikoineen ovat väistymässä. Tilalle ovat tulleet monipuolisten palveluiden tavaratalot, joissa plastiikkakirurgia, esteettiset ja kosmetologiset hoidot ovat lomittain. Hoidot ovat nopeita, usein ne onnistuvat ruokatuntikäynteinä. Niitä voi jatkaa sarjoina ja kotona. Toki on niitäkin, jotka pitävät hemmotteluhoidoista, haluavat ja tarvitsevat plastiikkakirurgisia hoitoja ja sijoittaa itseensä ja tulevaisuuteensa. 

Haastattelin tuttavaani, joka on käynyt Freeze anti-age hoidoissa sekä mikroneulaushoidoissa. Freezessä käytetään radioaaltojen lämpöä elvyttämään väsynyttä ihoa. Samalla se lisää kollageenisäikeiden määrää ja iho tuntuu napakammalta. Toimenpiteenä se on lempeä.  Puhdistettua kasvojen ihoa lämmitetään geelin läpi kevyellä laitteella. Ainoa, mikä siinä tuntuu, on lämpö. Käsittelyn jälkeen olet normikunnossa ja voit palata päivän askareisiin. Hoitoa voi ottaa sarjana jolloin tulokset näkyvät selvemmin. 

On makuasia, kumpi tuntuu paremmalta, Freeze vai mikroneulaushoito. Tuttuni on erityisen ihastunut mikroneulaushoitoon. Siinä ihoa käsitellään "piikkirullalla", joka tekee siihen mikroskooppisia reikiä. Niitä ei sen kummemmin näe eikä tunne, mutta ne vaikuttavat siihen, että kollageenia muodostuu enemmän. Hyvän avun tuttavani on saanut tästä sarjahoitona talvella otettuna kuivaan ja atooppiseen ihoonsa. Hoidossa ei käytetä mitään kemikaaleja, ainoastaan elvytetään ihon omaa kollageenituotantoa, joka napakoittaa ihoa ja saa sen tuntumaan ja näyttämään elävämmältä.

Näiden kevyiden mutta tehokkaiden hoitojen jälkeen ei naisen ole syytä tuntea itseään huonoksi ihmiseksi. Hoidot on kehitetty jatkoksi entisille kasvohoidoille, niille, joissa meidän äitimme ehkä eivät ehtineet käymään. Nyt eläkkeelle siirtyvällä ja nuoremmalla sukupolvella on valittavanaan paletti mahdollisuuksia itsensä hoitamiseksi ja iloksi. 

Entä mitä seuraavaksi, kysyin. 


Hän on jo pitkään lukenut ja miettinyt seuraavaa siirtoa, joka on FaceTite RF, ihonalainen kiinteytysmenetelmä, joka on edellisiin verrattuna järeämpi ase. Asiakkaalle se ei kokemuksena ole edellisiä paljoakaan "kovempi", mutta tehdään kuitenkin paikallispuudutuksessa. Kudoksia lämmitetään radiofrekvenssijärjestelmällä ja se saattaa tuntua "kuumottavalta". Siksi puudute. FaceTiteRF kohottaa, kiinteyttää ja lisää ihon kimmoisuutta selvästi. Alustavan tuloksen voi havaita heti hoidon jälkeen, mutta vaikutus syvenee niin, että reilun kuukauden kuluttua se on täydessä mitassaan. Tähän hoitoon voidaan yhdistää myös muita paikallisia menetelmiä, jolloin tulos on entistä vakuuttavampi. Hoito sopii hyvin niille naisille, jotka eivät halua missään nimessä kirurgin veistä kasvoilleen, mutta toivoisivat kohotusta pehmeällä menetelmällä. 



Plastiikkakirurgi Heikki Kupi
VenusVivaon kasvojen muotoiluun ja kasvojen ihon häiriöiden hoitoon tarkoitettu viimeisin hittituote maailmalla. Se on myös radiofrekvenssi-teknologiaa hyödyntävä toimenpide, joka todistetusti kiinteyttää ihoa, parantaa ihon rakennetta ja korjaa ryppyjä. Hoito tehoaa myös ruusufinniin ja aknearpiin.Samoinkuin edellisessä, hoidettavalle alueelle laitetaan voidepuudutus. Hoidon jälkeen on klinikalla ihon rauhoitus. Lähinnä hoito aiheuttaa punoitusta, pintakuivuutta ja hilseilyä. Siksi onkin varauduttava jonkun päivän toipumiseen, mutta luonnollisesti tämä on yksilökysymys ja riippuu ihotyypistä. Sopivat kotihoitotuotteet vauhdittavat paranemista. Parhaan tuloksen saa, jos ottaa kolmen hoidon sarjan, kerta kuukaudessa.


Sairaanhoitaja, toimitusjohtaja Susanna Kupi
Ihmiset valmistautuvat nyt valinnanvapauteen ja blogissani on käynnistynyt vuosi julistettu siihen valmistautumisen ajaksi. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että ihmisillä on monipuolista tietoa valintojensa mahdollistamiseksi. Yksi esimerkki on erilaiset kasvohoidot, joista edellä jaoin tietoa. Jokainen voi mennä sitä täydentämään eri klinikoiden sivuille, vertailla palveluita, hintoja ja ihmisten kokemuksia. Kun tuntee tietävänsä riittävästi, pystyy valitsemaan. Voit aloittaa käymällä KC-klinikan sivuilla  linkki
Avoimuuteen ja avoimeen informaatioon valintojen perustaksi kuuluu myös se, että hoidon antajat ovat nähtävissä ja kuuluvissa. He esiintyvät nimillään, heidän koulutuksensa ja osaamisensa on esillä ja he vastaavat kysymyksiin. Sain tähän artikkeliin kuvat KC-klinikasta plastiikkakirurgi Heikki Kupilta ja sairaanhoitaja, toimitusjohtaja Susanna Kupilta. Olen itse Susanna Kupin opettaja Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnoista. On todella mukava seurata ammattilaisten kehittymistä myös osaavina yrittäjinä. Kiitos, olen saanut olla myös "opetuksen kohteena", kun kansainvälisiä uusia menetelmiä on opetettu henkilöstölle.

Lauantaiterkuin Seija Telaranta, tänään Ullanlinnassa

     

torstai 12. tammikuuta 2017

Päivän järkytys!

Katselin aamulla televisio-uutisia, jossa kerrottiin Etelä-Karjalan "hoito potilaan kotiin"-käytännöstä.
http://areena.yle.fi/1-3930498
Kun ihminen voi huonosti ja tarvitsee apua, hänelle ei soitetakaan sairaankuljetusta, vaan hoitaja menee kotiin. Miksi sitten niin kauhistuin? No siksi, että ihan vastaava käytänne oli täydessä toiminnassa Pariisissa jo vuonna 1990. Lääkärillä oli käytössään pieni Peugeot-henkilöauto, jonka takakontissa oli sairaanhoitovälinepakki sekä lääkkeitä. Kun avunpyyntö tuli, lääkäri lähti matkaan ja kävi hoitamassa potilaan hänen kotonaan. Kotipaikka oli sairaalan ensiapu.

Toki Suomessa on sairaankuljetuksessa ja henkilöstön koulutuksessa menty eteenpäin ja kuljetuksen sijasta hoito edellä kuljetaan, mutta että yhden henkilön hoitoyksikkö käy kotona hoitamassa potilaan, on vasta nyt keksitty, on järkytys. Suomi on kansainvälinen maa ja ihmiset matkustavat kaikkialla maailmassa. Miten terveydenhuolto on jäänyt vaille oppeja hyvistä käytänteistä vuosikymmeniksi? Lääkärit ja hoitajat ovat käyneet kansainvälisissä kongresseissa iät ja ajat, mutta kotiin ei ole ollut paljonkaan tuomisia. Vai ammutaanko kaikki muualta tuotu heti alas hullutuksena ja odotetaan, että asiasta tehdään kotimainen keksintö ilman muun maailman hömpötyksiä.
Yht'äkkiä Etelä-Karjalassa on löydetty käytänne, joka on hyväksi havaittu jo vuosikymmeniä sitten niin lähellä kuin Pariisissa.

Ihmettelen!
Seija Telaranta


tiistai 3. tammikuuta 2017

Valinnanvapaus tulee, ole valmis

Julistan täten vuoden 2017 valinnanvapauden vuodeksi. Vuosi 2013 oli ammattimaisen esimiestyön vuosi, jossa korostin sitä, että johtaminen on oma ammattinsa, joka vaatii tekijältään kouluttautumisen. Vuosi 2014 oli kauniin työympäristön vuosi. Sain idean siihen, kun luin artikkeleita yrityksistä, jotka olivat satsanneet esteettiseen ja kauniiseen työympäristöön ja miten positiivisesti se oli vaikuttanut ihmisiin. Mottona on, että kaunis ei maksa yhtään sen enempää kuin rumakaan. Korostin esimerkillisyyttä vuoden 2015 teemana. Esimies on organisaation näkyvin ja seuratuin henkilö. Sekä pienissä että suurissa yrityksissä. Erityisesti Henry Mintzberg on korostanut johtajan suurta vaikutusta. Siksi johtajan tulee näyttää esimerkkiä omalla tavallaan tehdä työtä, kohdella ihmisiä ja viettää katseen kestävää elämää sekä kotona että vaikka nyt Tukholmassa. Humalainen johtaja on signaali henkilöstölle. Johtaja ei saa jymähtää menneisyyteen, vaan hänen on kehityttävä ja oltava myös nuoremman polven työntekijöidensä tasolla ja ymmärtää heidän maailmaansa. Viime vuosi 2016 oli hyvän tiedottamisen vuosi. Tiedottaminen on yksi johtajan osaamisen alue ja yksi hänen perustehtävänsä. Tiedottaminen johtajan työssä ei ole pelkästään tiedon jakamista vaan se on tiedon muokkaamista ja prosessointia sopivaan ja helppoon muotoon henkilöstölle. Ihan kuten journalistinkin. Ihmettelin ihan oikeasti, kun pitkän koulutuksen saanut toimittaja jakoi pääministeriltä itse saamansa mailit autenttisina koko kansalle. Hänen työnsä olisi ollut analysoida ja saattaa viestien sisältö sopivaan muotoon ja nostaa siitä topikit. Jos minulle jotain lehdistö- ja tiedotusopin opinnoista aikanaan jäi käteen, oli juuri tämä.

Aamun työympäristöni Tallinnassa
Ministeri Paula Risikko on väitellyt laadusta. Sotesta puhuessaan hän on korostanut sitä, että kun tulee useampia toimijoita, syntyy positiivista kilpailua, kilpailua laadulla. Siitä puhe mistä puute. Juuri laatua ja tasalaatuisuutta me odotamme palveluilta. Meidän tulee myös kohottaa omaa tasoamme niin, että tunnistamme laatutekijät palvelussa, opimme antamaan palautetta ja hylkäämään huonon. Meidän tulee oppia vaatimaan palvelun tuottajilta tilastoja ja kuvauksia hoidosta sekä esitteitä siitä, kuinka meillä arkisetkin asiat tapahtuvat. Palvelukuvauksia. Kun se on kädessä, on helppo verrata lupausta ja toteutusta. Kun Tukholman seudulla synnyttäviä äitejä ei ohjattu enää oman alueen sairaalaan ja he saivat itse valita, viidestä synnytyssairaalasta vain kolme jäi jäljelle. Ihmiset tekivät valintoja. Uskon, että paljon ihan puskaradionkin ohjaamina, huono kello kuuluu kauas.

Vuosia sitten olimme opintomatkalla Tukholmassa. Katsoin Expressenin lööppejä, missä oli vertailtu tekonivel-leikkauksia tekeviä sairaaloita sekä vielä sairaaloiden sisäisiä tiimejä. Laadussa oli valtavat erot. Selkeästi myös näki, minne huono laatu oli pesiytynyt ja minne hyvä. Ei tämä tarkoita sitä, että nyt vaan odotellaan lööppejä ja tehdään valintoja niiden perusteella. Jokaisessa nykyaikaisessa sairaalassa ja hoivalaitoksessa on  tutkittua tietoa olemassa. Niiden näkyvillä oloa nyt halutaan valintojen perustaksi.
Olen vieraillut  useasti Tukholman Danderydissa sijaitsevassa Attendon pääkonttorissa. Johtaja piti meille esitelmän koko Attendo konsernin laatutyöstä, jonka perusteella Tukholman johtopaikalla on reaaliaikainen seuranta eri hoivakotien toiminnan laadusta asiakkaiden, henkilöstön, talouden ja toiminnan suhteen. Jos jossain Jällivaarassa notkahtaa, tieto on Tukholmassa ennenkuin on silmät avattu. Eikä asia jää siihen. Yksikön esimiehen on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin. Toiminnasta on kattavat esitteet asiakkaille, joiden perusteella he voivat tehdä hoitopaikkansa valinnan ja seurata toteutusta hoivan aikana.  Siellä myös vahvistui se teoria, että mitä paremmin henkilöstö voi, sen tyytyväisempiä ovat asiakkaat. Siksi henkilöstön jaksamiseen ja hyvinvointiin panostettiin. Esimiehen velvollisuus oli esimerkiksi se, että kun joku työntekijä sairastui, häneen otettiin jo ensimmäisten sairaslomapäivien aikana yhteyttä ja kysytiin, miten häntä voitaisiin tukea ja auttaa. Suomessa uidaan tässäkin asiassa syvissä vesissä. Sairaslomalaista ei saa häiritä, hänet jätetään yksin.
Viron historian museon takapihalle on nousemassa patsaspuisto. Lenin ja Stalin ovat nouseet pystyyn maasta
Vuosia sitten luin Amerikan Voguesta artikkelin, jossa syöpäjärjestön johtaja oli laatinut naisille kysymyslistan, joka heidän piti joka kerta käydä laitoksen kanssa läpi, ennenkuin suostuvat/ostavat mammografia-kuvauksen. Vapaasti muotoillen se meni jotenkin näin: Minä vuonna mammografia-laitteenne on hankittu? Minkä merkkinen se on, milloin se on huollettu ja kalibroitu? Onko kyseisestä laitteesta ja sen toiminnasta ollut huomautettavaa? Miten on varmistettu, että kuvan tulkitsijat toimivat toisistaan erillään ja onko aina kaksi tulkitsijaa? Mikä on heidän koulutuksensa juuri mammografian tulkintaan. Onko heillä kansainvälisiä kongresseja käytynä, ovatko he pitäneet itse esitelmiä? Onko lääkäreillä ollut virheellisiä tulkintoja? Miten varmistetaan se, että lääkäri saa keskittyä juuri mammografioiden tulkintaan eikä hänellä saman päivän aikana ole monia muitakin alueita tutkittavana. Ja tietysti olla nähtävillä kaikki tilastot pyydettäessä. Tässä on minusta hyvä esimerkki kuluttajan vastuusta. Eli ota selvää ennenkuin suostut tai teet valintasi. Uskon, että kun näitä kysymyksiä alkaa tulla, sote-alan toimijoiden on kohotettava profiiliaan ja ryhdyttävä tuottamaan tutkittua tietoa toiminnastaan valintojen perustaksi.
Lähden tästä nyt Tallinnan Fertilitas sairaalaan "opintokäynnille" ja selvitän, miten heidän hoivansa läpinäkyvyys toimii. Ainakin siellä on kaunis ympäristö. Kahvio-aulassa on soliseva suihkulähde ja runsaasti viherkasveja, keidas. Otan selvää, mitä tilastoja on olemassa. Syystä, että valinnanvapauden vuosi on alkanut.
Fertilitas-klinikan aula 
Kaunis kahvio-aula, muuta en nyt viitsi sanoa.
Hyvää vuotta 2017 lukijoilleni.
Terkuin Seija Telaranta