maanantai 14. marraskuuta 2011

Valvonta on lähiesimiehen tehtävä

Rehellisyys ja eettisyys eivät  ole näköjään maan tapa sosiaali- ja terveysalallakaan. Liikkeellä on valelääkäreitä, murhaajia ja virheentekijöitä sekä huonosti potilaitaan kohtelevia ammattilaisia. Olemme johtajakoulutuksissa jokaisen ryhmän kanssa puhuneet siitä, miten tärkeätä esimiehen on tuntea henkilöstönsä ja heidän taustansa. Jokaisen työntekijän tutkintotodistus on tarkistettava huolellisesti, ei pelkästään sitä, että se on aito, vaan on myös katsottava arvosanat ja tehtävä niiden ja työtodistusten/työhistorian  perusteella analyysi. Voisi sanoa, riskianalyysi.

Florence Nightingale
Yhdysvalloissa valvonta ja nimenomaan henkilöstön riskianalyysi epäeettisen toiminnan, hoitovirheiden ja väärinkäytösten suhteen oli voimakkaasti keskustelussa 1990-luvulla. Meillä oikeastaan vasta nyt. American Journal of Nursing esitteli ja vertaili eri tutkimusten tuloksia näiden asioiden suhteen vuonna 1995 (AJN/July 1995). Virhe ei ollut yksinomaan konkreettinen tapahtuma, vaan siksi katsottiin lakien ja sääntöjen noudattamattomuus, laatustandardeista piittaamattomuus, epäammatillinen käytös, väärä tehtävien delegointi, eettisten ohjeiden noudattamattomuus ja yleisten sääntöjen vastainen toiminta.
Se, mikä näidenkin tulosten valossa näyttää pitävän Suomessakin paikkansa ainakin murhatapauksissa on, että ongelmainen henkilöstöaines hakeutuu kroonikkosairaaloihin ja vanhusten hoivan pariin. Ja vielä niin, että muualla, esim. akuutimmalla alalla toiminut ja siellä virheitä tehnyt, jatkoi uraansa vanhustenhuollossa.Samalla tavoin valelääkäri toimi näillä alueilla.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan eniten virheitä tapahtui lääkehoidossa.Lääkkeiden anto-ohjeita ei tunnettu tai noudatettu, lääkittiin itsenäisesti ja toimittiin muutenkin vastoin ammattillisia ohjeita. Kun lääkkeiden annon ongelmat ovat edelleen olemassa, esimiehen tulee kohdentaa erityistä valvontaa lääkehoidon toteutukseen työyksikössään.
Huume- ja alkoholiongelmat ovat yleisiä, yhtä lailla hoivapalveluissa. Jatkuvasti lehdistössä on esillä näitä tapauksia, missä lääkkeitä on varastettu, hävinnyt tai joutunut vääriin käsiin.
Yleisinä piirteinä tässä tutkimuksessa nousi myös esiin, että virheentekijöillä oli vähän sosiaalisia suhteita, heitä eikä heidän elämäänsä tunnettu työpaikalla. He olivat usein näkymättömiä eivätkä olleet aiheuttaneet aikaisemmin isompia harmeja. Keski-ikä virheen tapahtuessa oli 44 vuotta ja takana noin 6 vuoden työkokemus.
Valvonta on luonnollinen osa työpaikan arkea. Kun valvonta on huolellista ja esimies täyttää siinä tehtävänsä, muidenkin on turvallista olla ja keskittyä omaan työhönsä.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.