keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Tähdeksi Västeråsin taivaan

Hei kaikki hoiva-alan johtajat. Taas on tullut "ilokirje" Ruotsista. Vasta johtajakurssi 31 kotiutui legendaariselta Ruotsin matkalta ja vierailulta Sari Steniuksen luota Mälarsjukhusetista Eskilstunasta. Nyt Sari on headhuntattu toimialajohtajaksi Västmanlandin sairaalaan Västeråsiin, toiselle vahvalle suomalaisalueelle, jossa on  jo monen polven suomalaistaustainen "vähemmistö".  Johtajakurssit ovat vierailleet siellä Mälarkodissa, jossa puolestaan ovat suomenkieliset vanhukset saaneet hoivapaikan ja hoivan kotikielellään.
Tässä kopiona Sarin haastattelu ja pieni ruotsinkielen harjoitus joulunalustunnelmissa.

Haastattelun on tehnyt Maria Granberg ja se on julkaistu Sjukhustabens Veckobrevenä (vecka 50/2013). Landstinget Västmanland


Ny verksamhetschef på Urologkliniken
Sari Stenius blir ny verksamhetschef på Urologkliniken vid Västmanlands sjukhus Västerås. Hon är sjuksköterska och har arbetat som chef i 17 år, nu närmast som verksamhetschef på infektions- och lungkliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Sari är en prisad ledare och var bland annat en av tre finalister till ledarskapsakademins pris Framtidens Ledare 2013.
Sari, som börjar sin tjänst den 20 januari 2014, efterträder Botan Hawas som kommer att finnas kvar inom Västmanlands sjukhus. Han kommer nu att fördjupa sin pågående forskningsstudie kring grön laser som behandlingsmetod mot prostataförstoring och återgår till sin tjänst som överläkare på Urologkliniken.
Hur känns det att snart tillträda som verksamhetschef på Urologkliniken?
- Det känns verkligen jättespännande och det är fantastiskt roligt att få komma till Västmanland.
Hur ser du på din roll som verksamhetschef?





Foto: Dagens Medicin

- Jag försöker se på mitt ledarskap som två parallella processer som löper bredvid varandra – dels ledarskapsrollen och dels rollen som förbättringsledare. Jag ser inte förändringar som svårigheter utan som möjligheter. Samhället och sjukvården är i ständig utveckling och det är meningsfullt att vara med och påverka.
Vilka blir dina viktigaste arbetsuppgifter den första tiden på Urologkliniken?
- Till att börja med ser jag mycket fram emot att lära känna mina nya medarbetare. Det ska bli väldigt roligt att få lära mig mer om klinikens arbete och se hur vi tillsammans kan arbeta för att göra verksamheten ännu bättre. En viktig fråga det kommande året är bland annat kompetensförsörjning och då framför allt arbetet med att behålla och rekrytera sjuksköterskor. En annan viktig fråga är tillgängligheten och hur kliniken arbetar med sina vårdflöden till avdelning och mottagning.
Vad gör du helst när du inte är på jobbet?
- Jag tillbringar mycket tid tillsammans med min familj, då gärna i form av ridsport tillsammans med min dotter eller ute i löparspåret. På sommaren passar vi på att vara ute med husbilen så ofta vi kan. 

Sarilta terveiset kaikille johtajakoulutuksen käyneille ja Joulutervehdys!

 Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.