perjantai 11. maaliskuuta 2011

Määräaikainen johtajuus

Suomessa sosiaali- ja terveysalla kuten muillakin julkisen sektorin alueilla  keskustelu määräaikaisesta johtajuudesta ollut varsin hiljaista.Kunnanjohtajien kohdalla on puhuttu määräaikaisista johtajasopimuksista ja niitä tehdään edelleen.
Olemme monen eri johtajakurssin kanssa olleet tutustumassa määräaikaiseen johtajuuteen Tukholmassa, Danderydin sairaalassa, joka kuuluu Karoliiniseen sairaalaryppääseen. Määräaikainen johtajuus ei ole vain Danderydissä vaan laajasti sosiaali- ja terveysalan laitoksissa ja organisaatioissa ympäri Ruotsia. Myös Mälarsjukhusetissa Eskistunassa, missä olemme usein vierailleet.
Määräaikaisen johtajuuden perusteluissa on, että johtaminen nähdään hyvin raskaana ja vaativana tehtävänä, jossa johtaja on tulosvastuussa sekä toiminnasta että henkilöstöstä. Siksi sitä ei voi yhtäjaksoisesti tehdä kauaa, vain määräajan kerrallaan. Danderydissä määräaika on 4 vuotta ja Mälarsjukhusetissa 3 vuotta. Tavoitteena määräaikaisuudessa on myös paitsi parempi jaksaminen myös horisontaalisten urien luominen.  Työntekijällä on mahdollisuus edetä urallaan muutenkin kuin ryhtymällä johtajaksi. Näitä muita urakehitysalueita ovat tutkimus, opetus ja ohjaus, kliininen työ ja erilaiset kehittämisprojektit. Kullekin alueelle kuten myös johtamiseen on määritelty kehittymisportaat aloittelijasta asiantuntijaksi.Määräaikaisen johtamisen etuja osaamisen laajentumisen lisäksi on, että tuoreiden johtajien myötä organisaatiot päivittyvät ja uusiutuvat ja johtajuudesta luopuminen on vähemmän dramaattista. Johtajuudessa  ei tarvitse roikkua, sillä muitakin mahdollisuuksia on.
Danderydin sairaalassa on oma johtajakoulutus kaikille ja se aloitetaan samanaikaisesti kun ottaa johtajan tehtävän vastaan. Kaikilla johtajilla, joita Danderydissa on n. 120 on oma mentor organisaaation ulkopuolelta.Hyvissä ajoin ennen määräajan umpeutumista aloitetaan myös uuteen tehtävään orientoituminen ja ohjaus. Kolme neljästä johtajasta on naisia.
Johtajana kehittymiseen kiinnitetään erityinen huomio koko johtajapestin ajan. Johtajaverkosto toimii aktiivisesti ja sen tarkoituksena on  vertaistuen saaminen. Myös kehittämisryhmä ja jatkuva koulutus edesauttavat johtajuudessa kasvamista.Koulutusohjelman ja johtajasopimuksen puitteissa on myös määritelty, minkälainen on hyvä johtaja:
  • Hyvä johtaja on aidosti kiinnostunut työskentelystä ihmisten kanssa
  • Hän ymmärtää toimintaa ja etsii koko ajan parannuksia
  • Hän puhuu tulevasta ja siitä, miten asiat tehdään
  • Hän asettaa järkeviä tavoitteita koko organisaatiolle ja omalle yksikölleen ja seuraa aikaansa
  • Hän ei puutu yksityiskohtiin, vaan antaa tehdä päätökset siellä, missä toiminta tapahtuu
  • Hän on peloton ja hänellä on siviilirohkeutta
  • Hän elää niinkuin opettaa
  • Hän luo mahdollisuudet ja edellytykset työn ilolle
Danderydistä mainitakoon vielä, että siellä on otettu käyttöön LEAN -filosofia ja -menetelmä, jossa ydinasiana on tuhlauksen välttäminen, toiminnan tehostaminen ja arvoa tuottavan ajan vapauttaminen, mikä tarkoittaa aikaa asiakkaalle, jota vapautuu silloin, kun toiminta sujuu häiriöittä. Tuloksena odotetaan olevan potilastyytyväisyyden ja turvallisuuden parantuminen, parempi työympäristö ja aikaa osaamisen lisääntymiselle sekä  tarkka, turvattu talous.
Onko Leanin tai selkeän johtamispolittikan ansiota vai ei, mutta eilisessä sairaalan tiedotteessa mainitaan, että Danderydin sairaala  on arvioitu parhaaksi Tukholmassa. Vertailussa oli mukana 48 akuuttihoitoa antavaa sairaalaa.
Seija Telaranta

1 kommentti:

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.