Tapasin Telarannan Seijan marraskuisen lounaan merkeissä hyvässä ruokapaikassa, risoton ja lennokkaan rupattelun ryydittämänä. Ollaan Seijan kanssa molemmat enneagrammi 7-tyyppejä, seikkailijoita. Aina kuitenkin puhutaan asiaa ja tällä kertaa uusista tuulista omassa työpaikassani Koskiklinikalla. Olen syksyn ajan ahkeroinut Laastari-Koskiklinikan parissa. Laastariklinikka idea on naapurimaassamme saanut jalansijaa "Minut-kliniken" -nimisenä ja lisäksi se toimii Suomessa muutamassa kaupungissa Laastariklinikkana. Alkuperäisen ajatuksen mukaan klinikka toimii siellä missä ihmiset liikkuvat kuten kauppakeskuksissa. Klinikan ideanikkareina ja perustajina ovat toimineet reippaat ja ennakkoluulottomat helsinkiläiset veljekset.
Laastari -Koskiklinikka avattiin Hervannan toimipisteeseemme lokakuun alusta, josta kuvakin. Klinikkatoiminta sovitettiin lääkärikeskuksen sisällä toimivaksi palveluksi niin, että prosessi on monistettavissa vaivattomasti. Laastariklinikka on uuden tyyppinen, sairaanhoitajavetoinen, mutta lääkäritasoinen vastaanotto. Se toimii ilman ajanvarausta ja kiinteällä hinnalla. Kokeneen sairaanhoitajan pitämää vastaanottotoimintaa ohjaa it-järjestelmä, johon potilaan hoitopolku on rakennettu käypähoito-suositusten mukaisesti. Diagnoosin ja mahdollisen lääkemääräyksen varmistaa päivystävä lääkäri sairaanhoitajan tekemän, potilaan dokumentoidun tutkimuksen, laboratoriotulosten ja esim. korvan tilanteesta otetun digitaalisen kuvan perusteella. Päivystävä lääkäri on Koskiklinikan oma lääkäri. Hän voi kuitenkin olla vaikka Helsingissä tietokoneen ja puhelimen ääressä hoitamassa asiakkaan asiaa. Laastari -Koskiklinikassa hoidetaan tavallisimpia sairauksia kuten flunssaa, aikuisen virtsatietulehdusta, silmätulehdusta ja korvatulehdusta.
Sairaanhoitajille kokemus Laastariklinikan toiminnasta on ollut myönteinen. Sairaanhoitaja-lääkäri -työparityöskentely toimii tässä modernissa muodossa. Vastaanottotyötä tekevät sairaanhoitajat ovat saaneet lääketiedepainotteisen koulutuksen Laastariklinikalla hoidettavista sairauksista ja heidät on perehdytetty it-järjestelmään, joka ohjaa toimintaa. Sairaanhoitajat saavat käyttää omaa ammattitaitoaan monipuolisesti ja kehittää sitä uuden tyyppisessä palvelussa. Kuukauden mittaisen kokemuksen perusteella klinikalle tulleet potilaat on saatu hienosti hoidettua ja he ovat erittäin tyytyväisiä palveluun. Jos potilaan vaivan hoitaminen ei ole ollut mahdollista Laastariklinikan puitteissa, on hänet ohjattu lääkärin vastaanotolle sairaanhoitajan tekemän tutkimuksen jälkeen, ilman veloitusta.
Asiakkaille tämän tyyppinen vastaanottotoiminta on oillut erittäin tervetullut vaihtoehto. Asiakkaita miellyttää sopiva aukioloaika, vastaanotolle pääsy ilman ajanvarausta, kätevä sijainti ja edullinen, kiinteä hinnoittelu, vaivattomuus ja nopeus.
Olen jo suunnittelemassa seuraavan klinikan avaamista Jyväskylään ja odotan, että klinikan löytäneiden asiakkaiden joukko kasvaa. Uuden vaiihtoehdon sisäistäminen ja löytäminen saattaa ottaa suomalaisten parissa hiukan aikaa. Lisäksi voi olla, että terveydenhuoltopalvelun hakeminen yksityiseltä sektorilta mielletään kalliiksi. Uskon kuitenkin, että tällä palvelulla voidaan helpottaa laajan joukon arkea; sinä, minä, mummo ja lapset. Tästä tulee tulevaisuuden juttu!
Tiina Runne |
Kirjoittaja on kehittämispäällikkö Tiina Runne, Koskiklinikka