keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Laastariklinikka, tulevaisuuden hoitajavastaanotto Koskiklinikalla


Tapasin Telarannan Seijan marraskuisen lounaan merkeissä hyvässä ruokapaikassa, risoton ja lennokkaan rupattelun ryydittämänä. Ollaan Seijan kanssa molemmat enneagrammi 7-tyyppejä, seikkailijoita. Aina kuitenkin puhutaan asiaa ja tällä kertaa uusista tuulista omassa työpaikassani Koskiklinikalla. Olen syksyn ajan ahkeroinut Laastari-Koskiklinikan parissa. Laastariklinikka idea on naapurimaassamme saanut jalansijaa "Minut-kliniken" -nimisenä ja lisäksi se toimii Suomessa muutamassa kaupungissa Laastariklinikkana. Alkuperäisen ajatuksen mukaan klinikka toimii siellä missä ihmiset liikkuvat kuten kauppakeskuksissa. Klinikan ideanikkareina ja perustajina ovat toimineet reippaat ja ennakkoluulottomat helsinkiläiset veljekset.


Laastari -Koskiklinikka avattiin Hervannan toimipisteeseemme lokakuun alusta, josta kuvakin. Klinikkatoiminta sovitettiin lääkärikeskuksen sisällä toimivaksi palveluksi niin, että prosessi on monistettavissa vaivattomasti. Laastariklinikka on uuden tyyppinen, sairaanhoitajavetoinen, mutta lääkäritasoinen vastaanotto. Se toimii ilman ajanvarausta ja kiinteällä hinnalla. Kokeneen sairaanhoitajan pitämää vastaanottotoimintaa ohjaa it-järjestelmä, johon potilaan hoitopolku on rakennettu käypähoito-suositusten mukaisesti. Diagnoosin ja mahdollisen lääkemääräyksen varmistaa päivystävä lääkäri sairaanhoitajan tekemän, potilaan dokumentoidun tutkimuksen, laboratoriotulosten ja esim. korvan tilanteesta otetun digitaalisen kuvan perusteella. Päivystävä lääkäri on Koskiklinikan oma lääkäri. Hän voi kuitenkin olla vaikka Helsingissä tietokoneen ja puhelimen ääressä hoitamassa asiakkaan asiaa. Laastari -Koskiklinikassa hoidetaan tavallisimpia sairauksia kuten flunssaa, aikuisen virtsatietulehdusta, silmätulehdusta ja korvatulehdusta.

Sairaanhoitajille kokemus Laastariklinikan toiminnasta on ollut myönteinen. Sairaanhoitaja-lääkäri -työparityöskentely toimii tässä modernissa muodossa. Vastaanottotyötä tekevät sairaanhoitajat ovat saaneet lääketiedepainotteisen koulutuksen Laastariklinikalla hoidettavista sairauksista ja heidät on perehdytetty it-järjestelmään, joka ohjaa toimintaa. Sairaanhoitajat saavat käyttää omaa ammattitaitoaan monipuolisesti ja kehittää sitä uuden tyyppisessä palvelussa. Kuukauden mittaisen kokemuksen perusteella klinikalle tulleet potilaat on saatu hienosti hoidettua ja he ovat erittäin tyytyväisiä palveluun. Jos potilaan vaivan hoitaminen ei ole ollut mahdollista Laastariklinikan puitteissa, on hänet ohjattu lääkärin vastaanotolle sairaanhoitajan tekemän tutkimuksen jälkeen, ilman veloitusta.

Asiakkaille tämän tyyppinen vastaanottotoiminta on oillut erittäin tervetullut vaihtoehto. Asiakkaita miellyttää sopiva aukioloaika, vastaanotolle pääsy ilman ajanvarausta, kätevä sijainti ja edullinen, kiinteä hinnoittelu, vaivattomuus ja nopeus.

Olen jo suunnittelemassa seuraavan klinikan avaamista Jyväskylään ja odotan, että klinikan löytäneiden asiakkaiden joukko kasvaa. Uuden vaiihtoehdon sisäistäminen ja löytäminen saattaa ottaa suomalaisten parissa hiukan aikaa. Lisäksi voi olla, että terveydenhuoltopalvelun hakeminen yksityiseltä sektorilta mielletään kalliiksi. Uskon kuitenkin, että tällä palvelulla voidaan helpottaa laajan joukon arkea; sinä, minä, mummo ja lapset. Tästä tulee tulevaisuuden juttu!


Tiina Runne

Kirjoittaja on kehittämispäällikkö Tiina Runne, Koskiklinikka

perjantai 22. marraskuuta 2013

Sari Stenius sai hopeaa


Sydämelliset onnittelut toimialajohtaja Sari Steniukselle Mälarsjukhusetiin Eskilstunaan. Eilen oli "Tulevaisuuden johtaja sairaanhoidossa" -kilpailun loppuhuipennus ja palkintojen jako Nobel Forumilla Karoliinisessa sairaalassa.
Kilpailun järjestäjä on

ja se on saanut laajan huomion Ruotsissa. Kilpailu oli monivaiheinen sisältäen monipuoliset haastattelut Tukholmassa. Valinta tapahtui kolmen kilpailijan kesken loppusuoralla  ja voittajaksi selviytyi Patrick Vigren, 36-vuotias neurokirurgi ja toimialajohtaja Linköpingin yliopistosairaalasta. Valintaperusteluissa todetaan, että Patrick Vigren sitoutuu intohimoisesti ja aidosti johtajan työhönsä. Hän on pystynyt luomaan turvallisen ja rohkean ilmapiirin omaan työyksikköönsä, joka on ollut uhanalaisena. Yksikkö, joka on monimuotoinen, kompleksinen ja pitkälle erikoistunut on nyt saatu tukevalle pohjalle hyvän johtamistyön ansiosta. Patrick Vigren osaa johtaa visio johtotähtenä myös arjen toimintaa.

Prinssi Daniel vasemmalla ja Patric Vigren keskellä julkaisukuvassa
Patrick Vigren mainitsee esikuvikseen johtajana Ruotsin sosiaaliministeri Göran Hägglundin sekä Winston Churchillin. Hän kuvaa itseään johtajana rohkeaksi, käytännönläheiseksi sekä hillityksi. Onneksi olkoon Patrick Vigren!
Sari Stenius tarjosi varmasti kunnon vastuksen hienossa kisassa, jonka tuloksena meillä on esikuvia tulevaisuuden johtajista ja edellävijöistä sairaanhoidossa. Onnitteluihini yhtyvät kaikki Tamkin johtajakoulutuksen käyneet, Tekonivelsairaala Coxasta entiset kollegasi ja  sinua aikoinaan opettaneet kollegani. On myös ollut todella hienoa, että kaikki nämä vuodet olet ottanut vastaan johtajakurssilaisten vierailut ja toiminut upeana emäntänä ja johtajan mallina meille. Tällä erää viimeinen ryhmä johtamisen erikoistumisopintolaisia on jälleen ensi tiistaina johtajaopissa Eskilstunassa.


Ja tässä Sari poseeraa työpaikallaan Keuhko- ja infektioklinikassa Mälarsjukhusetissa.
Seija Telaranta


tiistai 19. marraskuuta 2013

Johtajina illan ottelussa

Kirjoitin blogiini www.puhutaanjohtamisesta.com pohdintaa Toni Hinkan ja Matti Vanhasen artikkelista, joka oli Suomen Kuvalehdessä 8.11.2013 otsikolla "Hyvän johtamisen mallimaaksi". Artikkelissaan he perääänkuuluttivat sitä, että tullakseen hyväksi johtajaksi  tulisi koulutuksen ja kokemuksen lisäksi olla käytössä esimerkkejä, joista voi ottaa mallia ja oppia.

Tänään jos koskaan meillä on eturivin paikat kotikatsomoissa, kun Tukholmassa kohtaavat Portugalin ja Ruotsin maajoukkueet, kapteeneinaan ja johtajinaan Zlatan Ibrahimovic ja Cristiano Ronaldo. Jalkapallomaailman kirkkaimmat tähdet, joilla on kaksoisrooli. He ovat joukkueidensa johtajuuden lisäksi myös kirkkaimmat tähdet, joilta odotetaan maaleja ja ratkaisuja.


Kuva päivän Aamulehden artikkelista, jonka otsikko on "Kumpi on kukkulan kuningas". Kannattaa lukea myös artikkeli kun virittäytyy illan koitokseen.

Jännittävää iltaa myös johtamisen merkeissä.
Terkuin Seija Telaranta

perjantai 15. marraskuuta 2013

Puhutaan Kennedyistä

Mikään ei ilmeisesti kiehdo ihmisiä yhtä paljon kuin johtajat. Heidän ammattitaitonsa ja kykynsä johtaa tietysti, mutta ennen kaikkea johtajan persoonallisuus, tapa miten hän on näkyvä ihmisenä. Ei siis ihme, että johtajien elämäkerrat ja tarinat ovat taattuja menestyksiä kirjoina, elokuvina ja lehtien artikkeleina. Yksi maailman kiehtovimmista johtajista on John F. Kennedy, jonka kuolemasta tulee ensi viikolla kuluneeksi 50 vuotta. Sen ajan nuoriso muistaa Dallasin laukaukset yhtenä merkittävimmistä tapahtumista siinä ajassa. Niin minäkin. Maalaistalon isossa pirtissä kuuntelin Kaleidoskooppi -musiikkiohjelmaa, kun se keskeytettiin ja kerrottiin, että Kennedyä on ammuttu Dallasissa Texasissa ja jonkun ajan kuluttua, että hän on kuollut. Kennedy oli ihanne monissa Suomenkin “pirteissä”, vaikka Yhdysvaltojen tapahtumat muuten olivatkin paljon kaukaisempia kuiun nykyään.

Kuva Iltalehden Kennedy-numeron kannesta
Kennedyn aika ei ollut kiehtova pelkästään hänen johtamisensa tai ennakkoluulottomien tavoitteidensa ansiosta. Hohdon toi hänen komea ulkonäkönsä, jännittävä perhetaustansa, loistava taito puhua ja kirjoittaa. Ja tietysti se, että hän oli naistenmies, josta on riittänyt tarinaa puoleksi vuosisadaksi. Siellä missä liikkuvat vallan miehet, siellä ovat paikalla myös markkinoiden kauneimmat naiset.

Merkittävässä roolissa oli myös vaimo ja perhe. Ne tukivat positiivista ja modernia kuvaa Yhdysvalloista ja lisäsivät Kennedyjen ajan ainutlaatuisuutta. Valkoinen talo uusittiin täydellisesti Jacqueline Kennedyn johdolla puitteiltaan, myös toimintatavoiltaan. Juhliin kutsuttiin tieteiden ja taiteiden edustajia, älyllisesti haastavia ihmisiä. Presidentin mielimusiikkia olivat Broadwayn musikaalit ja irlantilaiset balladit. Jay Lernerin musikaalista Camelot tuli Valkoisen talon uuden elämän symboli, Kennedyn aikakautta alettiin kutsua myös Camelotin aikakaudeksi. Presidentin suosikkikappale oli kuitenkin “Hail to the Chief”, joka on jo vuodesta 1953 asti ollut USA:n presidentin virallinen hymni. Presidenttipari osoitti laajaa huomiota kulttuurille sen eri muodoissaan. Tapahtuipa sellainenkin ihme, että Ranskan suurin taideaarre, Leonardo da Vincin Mona Lisa lähti Amerikan matkalle 1962, jossa sen näkin pari miljoonaa ihmistä.

Kuva otettu Ilatlehden Kennedy-numerosta
Jacqueline tuli tunnetuksi maailmalla paitsi nuorena ja kauniina muodin edelläkävijänä, myös älykkäänä naisena, joka on saanut  Pulitzer-palkinnon kirjailijana.Yhdessä Kennedyt muodostivat vertaansa vailla olevan esikuvan niin johtajaperheenä kuin osaamisensakin ansiosta. He toivat elämään hohtoa monella tavalla. Minullakin oli Jacquelinen  tyylin ylioppilas-juhlien vaatetus, vaaleanpunainen jakkupuku päivällä ja illalla sitruunankeltainen sifonki-mekko. Haloo, Hämeenkyrössä!

Mistä löytyisi uusia esikuvia, esimerkiksi kotimaan johtajaperheistä?

Mukavaa viikonloppua, terkuin Seija Telaranta


perjantai 8. marraskuuta 2013

Sarin esikuva johtajana on Barack Obama

Kuva Dagens Medicin lehdestä
Sain Sarilta eilen viestin, että kyllä nyt tulee julkisuutta, on haastatteluja ja kuvauksia. Ja toden totta. Dagens Medicin -lehdessä on haastateltu kaikkia finalisteja, mutta Saria ensimmäisenä ja laajimmin. Julkisuushan liittyy 21.11. huipentuvaan kilpailuun "Framtidens Ledare i sjukvården" -Ruotsissa, jossa finaaliin päässeet kolme ehdokasta on julkistettu. linkki lehteen

Patrick Vigren, Sari Stenius ja Simon Nilsson
Haastattelussa Sari kertoo toimineensa jo 17 vuotta johtajana. Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla erikoistumisopinojen aikaan hänestä tuli vasta valmistuneen Tekonivelsairaala Coxan vuodeosaston osastonhoitaja. Kotomaa Ruotsi alkoi houkutella ja paluu entiseen kotikaupunkiin Eskiltunaan tosiasia. Siellä hän sai Mälarsjukhusetissa, Sörmlandin suurimmassa sairaalassa heti osastonjohtajan paikan ja on nyt ylennyt toimialajohtajaksi. Lukemattomat kerrat johtajakurssilaiset ovat meidän opettajien kanssa saaneet nauttia Sarin vieraanvaraisuudesta ja hienosta "johtamisen oppikurssista" hänen luonaan Mälarsjukhusetissa.

Dagens Medicinin haastattelussa Sari kertoi, että itseään on vaikea arvioida johtajana, mutta hänestä on sanottu, että on on "professionaalinen " johtaja, hyvä kuuntelija, ja että hänellä on aina avoimet ovet työntekijöilleen ja halu kuunnella heidän ajatuksiaan ja ideoitaan. Lehdessä kerrotaan myös Sarin kehittämismyönteisyydestä ja hyvän työympäristön vaalimisesta.Työ on ollut myös tuloksellista, sillä jo kolmena vuonna perätysten Sarin johtama klinikka on saanut Sörmlannin maakunnan ideastipendin.

Eteenpäin on Sarin mieli. Tulevaisuudessa hän toivoo ylenevänsä divisioonan johtajaksi, sillä hän pitää strategiatyöstä. Esikuvinaan Barack Obama ja Fredrik Reinfeldt, Ruotsin pääministeri. Kirja yöpöydällä käsittelee leania. En tiedä, onko sama kuin mitä nyt löysin kirjahyllystäni: Jeffrey K.Liker. & David P.Meier. 2007. Toyota Talent. Developing Your People. The Toyota Way. McGraw-Hill.
Kirjassa on haastetta, sekin kertoo Sarin professionaalisuudesta.
Ja peukut edelleen pystyssä Sarille.
Hyvää viikonloppua, terkuin Seiija Telaranta

torstai 7. marraskuuta 2013

Sari Stenius on finaalissa!



Aamu ei olisi voinut alkaa paremmin kuin tällä jysärillä. Sari Stenius on edennyt kolmen parhaan joukkoon arvostetussa kisassa, jossa valitaan Tulevaisuuden johtaja hoiva-alalla Ruotsissa. Valinta tapahtuu 21. tätä kuuta. Muut loppusuoralle päässeet ovat kaksi ansioitunutta lääkäriä. Palkinnon jakaa kuningatar Silvia.
Sari on jo nyt huomion kohteena, haastatteluja, kuvauksia! Mutta meidän Sari kyllä pärjää. Hän ei tule saranan puolelta huoneeseen. Nyt siis johtajakoulutuksen käyneet kollegat ja muut, kaikki tuki tähdellemme Sari Steniukselle.
Seija Telaranta