keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Pakkoleikki työpaikalla on kamalaa

Aftonbladetin artikkeli 21.1.2014
Psykologi Samuel West on tutkinut kolmen vuoden ajan työhyvinvointia ja on tulostensa perusteella  sitä mieltä, että ulkoapäin tuodut erilaiset "leikittäjät", innostajat ja ohjaajat eivät ole hintansa väärttejä. Kannettu vesi ei  kaivossa pysy. Pahinta on, jos erilaisiin leikkeihin, kuten" kiivetään yhdessä puuhun" tai "tehdään jotain hassua", liittyy pakottamisen tunne. Silloinhan se ei toimi maalaisjärjenkään mukaan. Tutkija ei ole poistamassa iloa ja leikkimielisyyttä työpaikoilta, vaan korostaa sitä, että sen  tulee olla luonnollinen osa työprosesseja ja arkea työpaikalla. 

Mitä hän suosittelee, jos tuntuu ikävältä, tylsältä eikä työ itsessäänkään kiinnosta?

Artikkelissa esitetään, että omin keinoin olisi vaan noustava suosta ja ponnisteltava sallivan ja luovan ilmapiirin eteen yhdessä, meistä itsestämme nousevan leikkimielisyyden avulla. Johtajan tässä, kuten kaikessa muussakin tulisi olla hyvä esimerkki. Olla leikkimielinen ja hauska, silloinkuin se tilanteeseen sopii ja löytää iloa asioista, jotka eivät heti siltä tunnukaan. Kaikkihan me tiedämme millainen ikävä ihminen on, johtajan ei pidä sellainen olla, sillä ikävyys on tarttuvaa lajia.
Viime vuosi oli blogissamme kauniin ympäristön vuosi. On tutkittu, että kaunis ja esteettinen ympäristö luo positiivisuutta ja hyvää mieltä ihmisille. Tänään, jos koskaan voi avata ikkunaverhot ja katsoa kaunista luontoa. Tätä valoa ja luntahan me olemme odottaneet koko pitkän syksyn. Tänään se on täällä! Katsokaa yhdessä ulos ikkunasta.
Toinen asia, mitä artikkelissa ehdotetaan on, että älkää aina juoko värittömiä vesiä, vaan värikkäät limsat neuvottelupöytään. Ne tuovat hyvän mielen. Ikävä ihminen sanoo tietysti heti tähän, että lihoo ja hampaat mustenee, mutta voihan kokeilla ja tuoda pöytään kevään värit limsapullojen muodossa tai ostaa värilliset kannut. Ja kolmantena keinona on, että jos joku nostattaa iloa, lähde mukaan,  positiivisuus moninkertaistuu.
Hyvänä työpaikkana pidetyn organisaation työntekijää haastateltiin myös tässä Aftonbladetin artikkelissa. Hän kertoi, että heillä hyvä olo nousee siitä, että pönötys ja turha hierarkia on riisuttu pois ja on luotu yhdessä ilmapiiri, jossa jokainen voi tuntea olevansa osallinen ja pystyvänsä oppimaan työtovereiltaan.

Hyvää työpäivää!
Hain nämä tulppaanit varta vasten tänään Stokkalta, jotta voisin nauttia kauniista työympäristöstä. Välillä katsoa kukkia ja välillä ihanaa Pyynikin luontoa ikkunasta.
Terkuin Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.