keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Ensiapu on sairaalan käyntikortti

Medicine Estonia on organisaatio, jonka tarkoituksena on tehdä virolaisia terveydenhoitopalveluja tunnetuksi EU:n alueella. Klusteriin kuuluu tunnettuja virolaisia sairaaloita, sekä yksityisiä että julkisia. Esittelyssä kuvataan laajasti niitä yksiköitä, jonne asiakkaat ovat tervetulleita ja kerrotaan kansainvälisen tason lääkäreistä, joilla on laaja osaaminen ja kattava kielitaito. Sen on varmasti moni käytännössäkin huomannut, että palvelua saa monilla kielillä on kyse terveydenhuollosta, kaupankäynnistä tai Überin käyttämisestä.
Pidempään kun on täällä jo käynyt ja on oma asunto, asioihin saa perspektiiviä ja huomaa, että kaikki ei ole sitä miltä äkkiseltään näyttää. Monissa paikoissa, kyseiseen klusteriin kuuluvissa ja kuulumattomissa, on saanut erinomaista palvelua. Mutta sitten on tapahtumia ja palveluita, missä kaikki romahtaa. Kuten tietysti Suomessakin.

Viron historian museo laajenee
Ensiapu on jokaisen sairaalan käyntikortti. Siksi sen toimintaan ja laatuun tulisi kiinnittää erityinen huomio. Laadun ja palvelun näkökulmasta tietysti, mutta myös siksi, että siellä tehdyt virheet ovat kohtalokkaita ja heijastuvat jatkohoitoon. Jälkikäteen korjaaminen on vaikeinta. Voi myös käydä niin, että asiakas/potilas käy vain ensiavussa ja muodostaa koko sairaalasta käsityksen sen perusteella.

Sattui näinä päivinä, että olin matkassa nimimerkillä "sivusta seurannut" kun ystävällinen yksityisen Fertilitas-klinikan lääkäri ohjasi käymään Itä-Tallinnan keskussairaalassa, koska hän ei pystynyt kesälomien vuoksi tekemään asian vaatimia toimenpiteitä. Itä-Tallinnan keskussairaala on suuri sairaala-alue aivan Viru-hotellin takana. Se kuuluu Medicine Estonia-klusteriin, johon kuuluu vain erittäin korkeatasoisia sairaaloita.
Kaksiosainen ensiapu oli aika täynnä ja siinä istuessa oli mukavaa tarkkailla toimintaa. Todella monet puhuivat muuta kuin viroa tai venäjää. Meidät otti triageen suomea puhunut sairaanhoitaja, joka oli todella ilkeä. Hän kuulusteli kuin rikollista, joka on tehnyt jonkun ison rikoksen. Moneen kertaan hän sanoi, että kai te ymmärrätte, että joudutte maksamaan kaiken itse. No sanottiin, ettei ymmärretä, mutta toki maksetaan jos näin on.

Vuosia maassa lojuneet patsaat on nostettu patsaspuistoksi
Muutaman tunnin siinä odoteltuamme potilas otettiin sisään. Kukaan ei tutkimuksen aikana puhunut mitään millään kielellä. Lääkäri oli tehnyt ilmeisesti ultraäänitutkimuksen, minkä tuloksesta ei myöskään sanonut mitään, näytti ovea että ulos. Työnsi käteen lausunnon, jossa oli kirjoitettu ilmeisesti tulos, mutta sitä ei pystynyt lukemaan, kun printti oli niin heikkotasoinen. Sen pituinen se.
Potilaita ja saattajia meni edestakaisin ja joitakin loukkaantuneita tuotiin paareilla sisään. Henkilökunta ei puhunut kenelläkään oikein mitään, vuorovaikutusta ei ollut mihinkään suuntaan. Potilaat ja henkilökunta olivat eri leireissä vailla kosketuspintaa toisiinsa. Lääkärit ja hoitajat kulkivat joskus potilasrivistön editse ilmeettöminä ja tyyliin älkää vaivatko.
Ihan heti ei tulisi mieleen hakeutua kyseiseen paikkaan hoitoon. Ensiapu oli huono mainos koko Tallinnan sairaanhoidolle, hoitajien ja lääkäreiden ammattitaidolle ja heidän kyvylleen hoitaa kansainvälisiä potilaita. Medicine Estonian kannattaisi tehdä koeasiointi ennenkuin julkaisee mainoksia ja tekee esitteitä.

Uusi tuttavuus, Restoran Mon Repos Kadriorgissa
Terveisiä lukijoilleni Tallinnasta, moni asia on hyvin ja kivaa asustella täällä. Ravintoloissa on valinnanvaraa ja voi äänestää jaloillaan, jos ei hyvin mene.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.