maanantai 25. lokakuuta 2010

Kontaktipintoja

Johtamisessa ja lähiesimiestehtävissä on tärkeää olla verkostoitunut. Tämä työ on jatkuvaa uusien kontaktien luomista – ihan siinä työn omassa arjessa. Tärkeää on kuitenkin lähteä ulos, katsella mitä ja miten muualla tehdään. Nämä ”uloslähdöt” voivat olla virallisia vierailuja toisissa yksiköissä mutta nämä voivat olla myös vapaamuotoisia ”tyttöjen iltoja”, joissa jaetaan, annetaan ja saadaan.

Erittäin tärkeänä pidän esimiesten kykyä ja ennen kaikkea halua luoda kontakteja työyksikkönsä ja kotikuntansa poliittisiin päätöksentekijöihin. Tavallisena työpäivänä saattaa hämärtyä se tosiasia, että nämä päätöksentekijät linjaavat hoitotyönkin arkea.

Juuri tällä hetkellä, keskellä kaunista syksyä, kunnissa tehdään ensivuoden talousarviota. Ensin tuohon virkamiesten tekemään talousarvioehdotukseen sanoo sanansa ja antaa ehdotuksensa kyseisen palvelukeskuksen lautakunta, sitten kaupungin talousjohtaja ja kaupunginjohtaja. Heiltä tuo talousarvioehdotus jatkaa matkaansa hallituksen käsittelyyn ja lopulta joulukuun alussa sen lyö lukkoon kaupunginvaltuusto.
Päätöksiä siis ovat tekemässä ihan tavalliset kuntalaiset, joilta ainakin jossain määrin saattaa puuttuu tieto siitä arjesta missä työtä tehdään. Tässä on se kohta miksi kannattaa olla yhteydessä, luoda kontaktipintoja ja kumppanuuksia kunnan poliittisiin päätöksentekijöihin. Yksikään kuntapoliitikko ei voi tietää kaikkea ja jokaisella pitää olla into ja halu kuulla lisää asioista, joista tekee päätöksiä.

Surullisin esimerkki on se, että ei tiedä mistä on päättänyt ja mihin sillä on vaikutusta. Lautakunnan, hallituksen ja valtuuston jäsenen on helpompi olla esityksistä erimieltä kun on faktaa mihin kantansa perustaa. Tätä faktaa ovat parhaalla mahdollisella tavalla antamassa hoitotyön näkökulmasta hoitotyönjohtajat – me. Sama pätee sinne hoitotyön arkeen, yksikössä ihmetellään miksi jokin päätös on tehty ja miten sen vaikutus voi olla jopa negatiivinen. Aktiivinen johtaja saa ensikäden tietoa päätösten taustoista ja voi sitä jakaa omassa työyksikössään.

Rohkaisenkin jokaista johtajaa ottamaan yhteyttä kuntansa tai työpaikkansa kunnan luottamushenkilöihin. Tietoa arjen todellisuudesta kaivataan kovasti joka sektorilta.Kirjoittaja on Arja Laitinen, Johtajakoulutuksen TAMKissa (johtaminen sosiaali- ja terveysalalla) käynyt apulaisosastonhoitaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Nokialta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.