Keskijohdon asema ei ole kadehdittava. Heille kuuluu ihmissuhdeongelmien selvittely ja ratkominen, mistä on tullut entistä monimutkaisempaa ja vaikeampaa. Nykyään puhutaan paljon narsismista, kiusaajista ja luonnehäiriöisistä, joita on ujuttautunut työpaikoille erilaisista testeistä huolimatta. Toisaalta taas sosiaali- ja terveysalalla ei keskijohdolla, esim. osastonhoitajilla ole riiittävästi valtaa, mitä kuvastaa todella jälkeenjäänyt nimikkeistö. Ei johtaja ole hoitaja. Sama epämääräisyys liittyy nyt viljeltyyn "vastaava hoitaja" -nimikkeeseen. Hänellä on paljon vastuuta, mutta ei valtaa.
Pakko taas sanoa, että Ruotsissa on tämäkin hoidettu. Osastonhoitaja on avdelningschef. Johtajilla on myös riittävästi valtaa, joka on kirjattu johtajasopimukseen sekä vastuun mukainen palkka. Johtaja saa koulutuksen, mentorin ja hänellä on monipuolinen tuki henkilöstöjohtamiseen erillisen henkilöstöosaston ja sen monipuolisen asiantuntijaryhmän kautta. Luottamusmiehet myös ovat osastonhoitajan käytettävissä ihan tavallisissakin henkilöstöasoissa.
Mintzbergin organisaatiokuva |
Miten voisimme helpottaa keskijohdon taakkaa ja auttaa toimivia johtajia selviämään paremmin ja tuntemaan työn iloa johtamistyöstään?
Johtaako tätä kukaan? |
Älä jää yksin |
Erika Sauer toteaa edelleen samassa artikkelissa, että pomon paras henkivakuutus on ylläpitää asiantuntemustaan, ammattitaitoaaan ja työkuntoaan. Tutkimusten mukaan arvostus, turvallisuus, etenemismahdollisuudet ja palkka lisäävät johtajan hyvinvointia työssä. Ruotsissa jopa 67 prosenttia johtajista mietti vuoden 2010 aikana työpaikan vaihtoa. Moni myös ilmaisi halunsa elämän leppoistamisesta. Harva kuitenkaan toteuttaa muutoksia vapaaehtoisesti varsinkaan, jos ei ole haastavaa uutta työtä tarjolla.
Jotta voimaantuisi johtajana, kannattaa lukea Stephen R.Coveyn kirja, joka on juuri ilmestynyt uudistettuna. Gummerus 2011.
Artikkelin "Keskijohdon pinna kiristyy" on kirjoittanut Tiina Torppa, Talouselämä nro33, 50-51. Mainitun tutkimustiedon lähteet ovat Aalto yliopisto, Akademikerförbundet SSr, Jyväskylän yliopisto, Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto.
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.