maanantai 26. tammikuuta 2015

Tarkkaillaan tammikuussa, esittelyssä enneagrammiviitonen




Enneagrammiesittelyssä jatkona aikaisemmille seuraa enneagrammiviitosen esittely. Miksi viitosen esittely nyt? Enneagrammiviitonen on tarkkailija ja tarkka omista resursseistaan. Tammikuu sopii tähän toimintaan erittäin hyvin.

Kuten muistatte viitonen kuuluu kuutosen ja seiskan kanssa ajattelukeskuksen ”tyyppeihin”. Em. sisaruksistaan erottavana tekijänä voidaan pitää helpommin havaittavaa emotionaalista etäisyyttä ja asiapohjaisempaa yhteydenpitämistä meihin muihin. Small talk ei ole hänen juttunsa varsinkaan vähänkään vieraammissa yhteyksissä. Tieto viehättää ja se on valtaa. Tieto halutaan viedä aina viisauden tasolle saakka.

Viitonen viihtyy omassa ajatustyössään erinomaisesti. Eero Voutilainen kuvaakin osuvasti tätä tilaa ”ajatuslinnan” rakentamiseksi ja sen yhä täydellisemmäksi tekemiseksi. Viitonen arvostaa objektiivisuutta ja loogista, selkeää ajattelua. Enneagrammikahdeksikon ja -seiskan ohella kokonaiskuvan hahmottaminen on ytimessä. Tarkkaan valittuihin asioihin keskittyminen ja niissä tiedon syventäminen vievät kohti viisautta. Viisauden etsintä ja tiedon syventäminen rajaavat muut aikasyöpöt, kuten esim. sosiaaliset suhteet tai ylimääräiset työt helposti ulos. Haastavat vuorovaikutustapaamiset viitonen käy läpi etukäteen vuorosanoja myöten ja hämmästyy, jos se ei mennytkään niin kuin oli ”pelannut” mielessään. Ahdistettuna ja stressaantuneena viitosesta tulee piikittelevä, toisen yläpuolelle ”viisaudellaan” asettuva sekä itseään mitenkään jakamaton. Flown tilassa omaa osaamistaan on taas helppo jakaa.



Tähänastisesta saa sen kuvan, ettei viitosella olisi lainkaan tunnemaailmaa. Se ei pidä paikkaansa. Kaikilla on tunnemaailma, toisilla meistä se vain on näkyvämpi kuin viitosilla. Viitosen tunneilmaisu käy ajatusten kautta, jolloin se ei ehkä kuullosta yhtä ”rikkaalta” kuin enneagramminelosella tai -kakkosella. Parisuhdetunnemaailmaan viitatessa voidaan sanoa, että mitä kahdenvälisempi viitonen on, sitä enemmän hän etsii täysin luotettavaa ideaalirakkautta, kenen kanssa voisi jakaa kaikki ihanteensa. Ideaalista olisi myös, jos rakas ilmestyisi paikalle vain ajoittain ja lyhyille vierailuille, eikä viitosen itse tarvitsisi tehdä aloitetta tällaisiin tapaamisiin. Muihin ihmissuhteisiin sitoutumista kuvaa rajoittuneisuus, koska viitonen haluaa kaikessa olla omavarainen, eikä kenestäkään riippuvainen. Mitä tulee taas asioihin, varsinkin suunnitteluun syttyy intohimon palo. Toteutus tosin voi usein jäädä toiseksi ja toteutumatta. Mutta matkoilla mielenkiinto suuntautuu nenän pistämiseen mitä erilaisimpiin paikkoihin ja sopukoihin, joilla voi laajentaa omaa sisäistä viisauttaan.

Kirjoittaja Mervi Lepistö
Viitosen sokea piste on saituus, englanninkielisessä kirjallisuudessa ahneus - olla ahne omille resursseilleen. Oma energia ja motivaation suunta on viisauden etsimisessä, lisäämisessä ja saavuttamisessa. Siitä myös nousee erakkous, jolla viitonen puolustautuu ja ”vetäytyy”. Omassa päässä ei tunteet häiritse tai toiset ihmiset pääse apajille. Se mikä on mun on mun. Tammikuussa on siis hyvä tehdä analyysiä tulevan vuoden varalle, mihin kaikkeen omat resurssit pitää riittää.



Mervi Lepistö
Painonhallinta- ja hyvinvointiohjaaja, Enneagrammiopettaja
NLP-Practitioner ja Coach
Sh, TtT, ETNT
Weight Control and Wellness-trainer, 

Enneagram Teacher in Narrative Tradition
NLP-Practitioner and Coach

Lue aikaisemmat artikkelit enneagrammityypeistä:
Kuutonen
Seiska
Kasi






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.