lauantai 23. heinäkuuta 2016

Angela Merkel on hyvä kokki

62-vuotias Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoo olevansa hyvä kokki. Ainakin aviomiehensä mielestä. Hänen bravuureitaan ovat perunakeitto ja lihakääryleet, joiden sisällä on vihanneksia ja pikkelsiä. Hän harrastaa murtomaahiihtoa eikä hän ole mikään välineurheilija, sillä parikymmentä vuotta vanhat sukset toimivat edelleen hyvin. Murtsikkaa hän harrastaa Itävallan Tirolissa ja joulun alla hänellä on tapana viettää lomaa St Moritzissa. Sielläkin on hyvät murtsikkaladut, olen itsekin hiihtänyt siellä joskus Sankt Moritzerseen jäällä.
Angela Kasner syntyi Hampurissa, josta perhe muutti Itä-Saksan puolelle Angelan ollessa vasta muutaman viikon ikäinen. Valtavirta idän ja lännen suhteen kulki toiseen suuntaan. Isä oli luterilaisen kirkon pappi ja Angelalla on kaksi nuorempaa sisarusta. Vauvana itäpuolelle muutettuaan Angela vieraili Länsi-Saksassa seuraavan kerran vasta 32-vuotiaana sukulaisen häissä.

Ensimmäisen avioliittonsa Angela solmi Ulrich Merkelin kanssa opiskeluaikanaan. Avioliitto kesti viisi vuotta. Ensimmäisen aviomiehen sukunimi on siis edelleen Angelalla käytössä. Onni löytyi myöhemmin Leiptzigin yliopistossa, jonka kvanttikemian professorin Joachim Sauerin kanssa hän solmi toisen avioliittonsa. Angela itse opiskeli myös kvanttikemiaa ja väitteli tohtoriksi vuonna 1986. Opiskelurahoja Angela hankki toimimalla baarimikkona. Angelalla ei ole omia lapsia, mutta jälkimmäisellä aviomiehellä on kaksi poikaa edellisestä liitostaan.

 

Toisin kuin Theresa May, Angela ei ole mikään muoti-ikoni, vaan hänellä on sama työvaate vuodesta toiseen. Vain värejä hän vaihtaa yksirivisessä bleiserissään ja yhdistää sen aina mustiin suoriin housuihin. Kesä-aikaan hän käyttää myös samaa housumallia valkoisena versiona. Kengilläänkään hän ei koreile, jalassa on aina matalakantaiset avokkaat tai kävelykengät, joissa on kiilakorko. Hän viestittää pukeutumisellaan asiallisuutta, miksei vakavuutta ja moraaliakin. Hänestä tuli parlamentin jäsen 1990 ja hänet valittiin samaan aikaan myös puolueensa CDU:n puheenjohtajaksi. Rohkeasti hän oli kaatamassa sekä Helmut Kohlia että Wolfgang Schäublea puhtaamman politiikan nimissä.

Forbes on nimennyt Angela Merkelin maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi. Toki politiikassa on ollut turbulenssia hänenkin kohdallaan. Erityisesti häntä on arvosteltu vapaamielisestä pakolaispolitiikasta. Kuten naiset muutenkin, hän ei jätä kansaa hädänkään keskellä ja on aina paikalla kun johtajaa tarvitaan. Välittömästi hän keskeytti lomansakin Munchenin ampumatapahtuman johdosta ja riensi paikalle rauhoittamaan ihmisiä. Maan äitinä ja johtajana.
Theresa May teki ensimmäisen vierailunsa Berliiniin tapaamaan kollegaansa. Aika näyttää, miten Euroopan mahtinaiset ottavat mittaa toisistaan vai ottavatko. Heillähän olisi nyt valttikortit tehdä uudenlaista "naisten politiikkaa" avoimen dialogin ja yhteistyön merkeissä riippumatta siitä, että Brexit toteutuu.
Uusia avauksia odotellessa kannattaa mennä mustikkaan, tuomisena voi ollakin sienisaalis!


Muovipussi on hyvä olla aina taskussa! Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.