Katselin aamulla televisio-uutisia, jossa kerrottiin Etelä-Karjalan "hoito potilaan kotiin"-käytännöstä.
http://areena.yle.fi/1-3930498
Kun ihminen voi huonosti ja tarvitsee apua, hänelle ei soitetakaan sairaankuljetusta, vaan hoitaja menee kotiin. Miksi sitten niin kauhistuin? No siksi, että ihan vastaava käytänne oli täydessä toiminnassa Pariisissa jo vuonna 1990. Lääkärillä oli käytössään pieni Peugeot-henkilöauto, jonka takakontissa oli sairaanhoitovälinepakki sekä lääkkeitä. Kun avunpyyntö tuli, lääkäri lähti matkaan ja kävi hoitamassa potilaan hänen kotonaan. Kotipaikka oli sairaalan ensiapu.
Toki Suomessa on sairaankuljetuksessa ja henkilöstön koulutuksessa menty eteenpäin ja kuljetuksen sijasta hoito edellä kuljetaan, mutta että yhden henkilön hoitoyksikkö käy kotona hoitamassa potilaan, on vasta nyt keksitty, on järkytys. Suomi on kansainvälinen maa ja ihmiset matkustavat kaikkialla maailmassa. Miten terveydenhuolto on jäänyt vaille oppeja hyvistä käytänteistä vuosikymmeniksi? Lääkärit ja hoitajat ovat käyneet kansainvälisissä kongresseissa iät ja ajat, mutta kotiin ei ole ollut paljonkaan tuomisia. Vai ammutaanko kaikki muualta tuotu heti alas hullutuksena ja odotetaan, että asiasta tehdään kotimainen keksintö ilman muun maailman hömpötyksiä.
Yht'äkkiä Etelä-Karjalassa on löydetty käytänne, joka on hyväksi havaittu jo vuosikymmeniä sitten niin lähellä kuin Pariisissa.
Ihmettelen!
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.