maanantai 20. kesäkuuta 2011

Tulevaisuuden johtajat

Hanken & SSE Executive Education on tehnyt mittavan tutkimuksen, jossa on haettu vastausta siihen, mistä tulevaisuuden huippujohtajat on tehty. Tuloksista päätellen johtajaksi ei synnytä, vaan prosessi lähtee siitä, että kyvykkäät osaajat, talentit, tunnistetaan, rekrytoidaan, kehitetään ja saadaan pysymään talossa. Talentilla on myös omat toiveet sitoutumisen ehdoksi. Tässä tutkimuksen perusteella laadittu Talentin toivelista:
  • Pidä lupaukset, niin lupaan kehittää itseäni ja sietää enemmän
  • Auta minua kehittämään ihmisjohtamistaitojani, kommunikaatiokykyäni ja liiketoiminnan ymmärrystä
  • Kerro tai anna ymmärtää, että minut on tunnistettu talentiksi
  • Anna minun oppia muilta
  • Anna minulle syitä lähteä tehtäväkiertoon - ja tukea siihen.
Suomessakin on jo yleistymässä se, että johtajatalentit tunnistetaan avoimesti ja heille tehdään kehittymissuunnitelma. Tämä näkyi myös meidän johtajakoulutuksen kevään haussa. Oli todella positiivista, että vuosia sitten johtajakoulutuksen käyneet ovat alkaneet katsoa itselleen seuraajia ja avoimesti suosittelivat kollegoitaan johtajaoppiin. "Fiksu esimies antaa ainakin käytöksellään ymmärtää tunnistaneensa talentin ja arvostavansa tätä "", toteaa Petri Furu. Artikkeli aiheesta löytyi Talouselämän numero 23:n (17.6.2011) liitteestä Managing Director. Muitakin mielenkiintoisia huomioita johtamisesta ja johtajista löytyi samasta liitteestä.
Alf Rehnin mielestä johtamisessa tulevaisuudessakin perusteemat pysyvät entisinä: kyky kommunikoida, rohkeus seurata vakaumustaan, tahto luoda jotain suurempaa. Itsensä ja muiden kunnioitus, selkeys ja halu kehittää ja rakentaa, myös. Mikael Liliuksen mielestä paras tapa kehittyä johtajaksi on haasteiden kautta. Yrityksen tulisi antaa kyvykkyyksien testata siipiään kovissakin olosuhteissa, tarjoten samalla heille jatkuvasti tukea ja coachausta. TAMKin sosiaali- ja terveysalan johtajakoulutuksessa on nyt mahdollisuus panostaa coachauksen opetukseen, sillä yliopettajamme Mervi Lepistö on suorittanut koulutuksen, josta hän kertoo:

Certified PROGRESS COACH®, jonka olen käynyt on ensimmäinen suomalais-eurooppalainen, erityisesti työympäristön tarpeisiin suunniteltu business coachien ja esimiesten valmennusohjelma. Sen tavoitteena on avata uusia näkökulmia yksilöiden, ryhmien ja organisaatioiden dynaamiseen kehittämiseen ja antaa tieto-taitoeväät ihmislähtöiseen johtamiseen, yhteistyön vahvistamiseen sekä aitoon tuloshakuisuuteen. Koulutuksen jälkeen voin toimia coachina tai soveltaa valmentavaa työotetta opettajana ja esimiestyössä. Koulutuksen toteuttaa Suomessa Fakta ja Fiktio / Kristiina Harju.

Yliopettaja, TtT Mervi Lepistö

Timo Multanen on kirjoittanut artikkelin etiikasta, moraalista ja sivistyksestä johtamisessa. Hänen mukaansa sen merkitys vahvistuu ja kasvaa koko ajan. Toimintamme perustuu aina etiikkaamme, moraaliimme ja sivistykseemme. Sama pätee myös johtamiseen. Näitä perusasioita ei edellytetä pelkästään johtajilta, vaan se koskee kaikkia työyhteisössä. Vastuu kuuluu kaikille varsinkin nykyään, kun kaikkiin työtehtäviin kuuluu yhä enemmän valtaa ja vastuunottoa tuloksista.
"Johtajuus on tavallaan synteesi länsimaista pragmatismia, pohjoismaista rationalismia, itämaista holismia ja etelän humanismia. Tarvitaan myös käden, pään, sydämen ja sielun älykkyyttä, joista viimeksimainittu on kaikkein tärkeintä. Johtaminen on viisaan oppineen työtä. Tarvitaan niin kokemustietoa kuin kirjaviisauttakin, sydäntä. Siis hyvää etiikkaa, moraalia ja sivistystä  ", kirjoittaa Timo Multanen.


Nämä hyvät asiat opitaan jo kotona, siksi perheen merkitys johtajalle on tärkeä. Päivän lainaus Obamalta: "Being father is sometimes my hardest but always my most rewarding job. Happy Father´s Day to all the dads out there "
Seija Telaranta

1 kommentti:

  1. Mukavaa, kun tätä artikkelia luetaan niin paljon vielä marraskuussa 2015. Johtajuus kiinnostaa ja johtajat haluavat oikeasti panostaa osaamiseensa. Kiitos lukijat!

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.