tiistai 21. kesäkuuta 2011

Hauska naisjohtaja

Käteeni sattui kirjahyllystä Kirsi Pihan vuonna 2006 kirjoittama kirja Äitijohtaja (Talentum). En ole sitä juurikaan aikaisemmin lukenut ja nyt sateen kunniaksi kirja aukeni kohdasta Paula Lehtomäki. http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hex5000.sh?hnro=581&kieli=su

Muutaman sivun juttu on oikea ilotulitus naisen ruuhkavuosista ja siitä, mitä on olla nuori nainen näkyvällä johtajanpaikalla ja saada pienet lapset samaan syssyyn. Johtajakurssilaisilla on usein sama tilanne. Vaativa työ, pienet lapset, mies, vanhemmat ja appivanhemmat ja sitten vielä johtajakoulutus. Ympäristö on tiheänä mielipiteitä, että ei voi onnistua. Näitä mielipiteitä harvoin esitetään miehelle samassa tilanteessa. Lehtomäki neuvoo, että jokaisen on löydettävä itselleen sopiva tapa elää, sillä oma malli on paras malli.Ei pidä myöskään hävetä ulkopuolisen avun käyttöä eikä pelätä eliittinaisen tai laiskan leimaa. Ruuhkavuosissa on apu tarpeen eikä kaikilla ole eläkkeellä olevia terveitä isovanhempia.Naisen ei myöskään tulisi ottaa liikaa vastuuta kodinhoidosta yksin, vaikka  parhaiten tietääkin kuinka mikäkin asia on. " Vaikka miehet eivät ehkä ole halunneet imurinvarteen tasa-arvoisesti naisen kanssa, niin kyllä he nauttivat uudesta roolistaan aktiivisempina isinä", toteaa Lehtomäki. On hyvä vastuuttaa lapset jo pienestä pitäen kodin asioihin.
Lehtomäki kertoo hauskasti nais- ja miesjohtajien eroista. "Yksikään nainen ei rakasta omaa ääntään yhtä loputtomiin kuin mies ja kyllä on vinhaa perää, että naiset keskimäärin enemmän kuin miehet miettivät montaa asiaa kerrallaan" Miehet maalaavat hänen mielestään isommilla pensseleillä kuin naiset, kuten jo Tom Peterskin on todennut. Naiset myös huomaavat hiljaiset signaalit herkemmin kuin miehet.
Äitiys tuo johtajuuteen uusia ulottuvuuksia. Lehtomäki on  huomannut, että organisointikyky ja muisti  paranivat äitiyden myötä ja pinna piteni. Naiset eivät kuitenkaan tue toisiaan niin auliisti kuin naiselta ja äidiltä voisi odottaa. Lehtomäen mielestä saattaa olla perää siinä, että mehiläispesään ei mahdu kuin yksi kuningatar kerrallaan.
Ja lopuksi: "Pitää löytää itselleen sopiva tapa elää, oma räätälöity malli".
www.youtube.com/watch?v=U-gdSFYr-OU
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.