sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Johtajamme eivät ole mediaseksikkäitä



Kiinnostavaa kesälukemista tuli viime viikolla, kun heinäkuun 2012 Gloria ilmestyi. Otin tosi innolla lehden käsittelyyn, kun huomasin, että siinä oli aivan erillinen liite naisjohtajuudesta: Naisjohtajuus 2012. Pääkirjoituksen aiheesta oli kirjoittanut poliitikko Sirkka-Liisa Anttila.  Jo otsikossa hän toteaa, että meissä naisissa uinuu valtava johtajuuden voimavara. Nainen pystyy tutkitusti käsittelemään montaa asiaa yhtä aikaa, mistä on hyötyä johtajan työssä. Nainen myös tarkastelee asioita monelta kantilta, ihmissuhdeasioissa meillä on enemmän herkkyyttä ja tuomme työyhteisöön välittäjäosaamista, asioiden oikeaa suhteuttamista. Ihmiset työyhteisöissä ovat yksilöitä ja persoonia, joita on johdettava yksilöllisellä tavalla, erilaisuus hyväksyen ja voimavaraksi muuttaen.
Jatkossa esitellään monen mielenkiintoisen johtajanaisen ajatuksia ja käsityksiä naisesta johtajana ja johtamisen tulevaisuudesta. Culminatum Innovationin liiketoimintajohtaja Taina Tukiainen analysoi naisellisuutta johtamisen näkökulmasta ja toteaa, että nainen voi olla rohkeasti naisellinen myös vaativassa johtajan työssään ja naiset voivat hänen mielestään alalla kuin alalla nousta korkealle omana itsenään. Oriflamen toimitusjohtaja Rakel Lassila nostaa esiin johtajan vastuun yrityksen tunnetilan johtamisesta, sillä vain motivoitunut henkilöstö pystyy palvelemaan asiakkaita hyvin. Johtajalla tulee olla positiivinen ihmiskäsitys ja luottamus, jotta hyvä tunneilmasto syntyy ja kehittyy.

Sosiaali- ja terveysalan johtajia
Sivu sivulta pettymykseni nousi, ei taaskaan! Odotin niin kovasti, että mukana olisi ollut joku hyvinvointialankin johtaja, sillä ihan samaa osaamista heillä olisi esitellä. Ihmiset arvostavat todella korkealle sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän työn, ja heistä ja ainakin heidän puutteestaan on juttuja monissa lehdissä. Samoin on kuvattu sairaanhoitajien työtä erilaisissa työpisteissä, raskasta yötyötä ja haastavaa päivystyspoliklinikka-työtä sekä vanhusten ja vammaisten hoitotyötä. Paljon keskustellaan myös päiväkodeista ja lastensuojelusta.
Näitä kaikkia asiantuntijoita johtavat sosiaali- ja terveysalan johtamiseen koulutetut esimiehet. Heillä on todella vaativa työ saada ylikuormitettu henkilöstö voimaan työssä hyvin ja jaksamaan sairaiden, vammautuneiden ja monella tapaa vaurioituneiden potilaiden auttamistyössä. Kun siirryin päivystyspoliklinikalta opettajaksi, en koskaan unohda sitä, miten ihmeellinen tunne oli olla tekemisissä nuorten ja terveiden kanssa. Hyvinvointialan johtajilla olisi paljon annettavaa naisjohtajakeskusteluun, meidän voimavaramme eivät uinu, vaan ovat käytössä 24h/vrk.


Anne Ikäheimo toimii apulaisosastonhoitajana Lastenklinikan päivystyspoliklinikalla Helsingissä. Hän vastaa omalta osaltaan siitä, että maamme kaikista sairaimmat kiireellista huippuasiantuntija-apua vaativat pienokaisemme saavat turvallista ja luotettavaa hoitoa motivoituneelta henkilökunnalta. Lue juttu hänestä osoitteessa: http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2011/09/lastenklinikan-paivystyspoliklinikka-on.html

Tampereen ammattikorkeakoulussa on Johtamisen erikoistumisopinnot suorittanut kuutisensataa esimiestä ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon useampi kymmenen ja koko ajan valmistuu lisää. Olen kirjoittanut naistenlehtiin palautetta tästä meidän alamme johtajien merkityksestä ja toiveesta, että heidätkin nostettaisiin oikeiden johtajien joukkoon ja esiteltäisiin heidän näkemyksiään johtamisesta.

Puhutaan naisten lasikatosta, joka nyt on murtunut monelta osin ja naiset päässeet huippujohtajiksi. Toivottavasti se lasikatto ei ole jäänyt meidän alamme johtajien päälle, kun missään heitä ei mediassa näy. Poikkeuksena ylin johtajamme, ministeri Paula Risikko. Lue juttu hänestä linkistä:
 http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2012/03/tahti-pohjanmaan-taivaalta.html

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.