lauantai 30. kesäkuuta 2012

Obamacare

Lakiuudistuksen läpimeno jännitti
Barack Obama sai tärkeän voiton presidenttinä ja vuosikymmeniä työstetty projekti päätöksen. Terveydenhuollon uudistus -lakipaketti meni läpi kongressissa todella niukasti, neljän äänen enemmistöllä vuonna 2010. Nyt se on ollut korkeimman oikeuden käsittelyssä perustuslain näkökulmasta ja myönteinen päätös äänin 5-4,  saatiin vihdoin tällä viikolla.
Lain puitteissa yli 30 miljoonaa uutta ihmistä tulee sairausvakuutuksen piiriin. Jokaisella tulee olla sairausvakuutus ja hallituksen tuella se mahdollistuu myös vähätuloisille. Laki sisältää paljon muutakin, mm. ennaltaehkäisyn merkityksen korostamisen.Terveydenhoito on ollut lähes kokonaan yksityistä ja kustannukset maailman kalleimmat. Lailla pyritään myös kustannusten alentamiseen ja vaikuttavuuden parantamiseen.
Barack Obama ja Ted Kennedy
Vuonna 2009 kuollut Ted Kennedy, nuorin veljeksistä,  oli jo 60-luvulla veljensä presidentti John Kennedyn aloitteesta ryhtynyt uudistamaan terveydenhuoltoa. Huonossa taloudellissa tilanteessa tai työttöminä elävien ihmisten auttaminen oli kaikkien Kennedyn veljesten sydäntä lähellä. Ted Kennedyn poika sairastui murrosiässä luusyöpään ja parani. Perhe oli onnellinen, mutta samalla Tedin valtasi suru siitä, että vain rikkailla lapsilla oli mahdollisuus saada apua ja huippuhoitoa. Tämä kokemus kantoi häntä aina kuolemaansa asti ja vielä Obaman kaudella hän ajoi lasten vakuutusturvaa eteenpäin. Hän totesi, että se oli hänelle "Cause of my Life". Terveydenhuollon kokonaisuudistuksesta ei tullut mitään, aika ei ollut kypsä.

Hillary Clinton
Tällä hetkellä maailman vaikutusvaltaisimmalla naisella, ulkoministeri Hillary Clintonilla, on myös "menneisyys" terveydenhuoltolain ajamisessa. Tultuaan vuonna 1992 Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi Hillary Clinton ei halunnut panna kykyjään vakan alle eikä ryhtyä vain edustamaan miehensä rinnalla. Bill Clinton antoi hänelle haastavan tehtävän, eli saada aikaan vastaavanlainen terveydenhuollon uudistus kuin nyt toteutui. Tämä uudistus oli todella tärkeä jo silloin ja Bill Clinton on kuvannut sen karille menoa kautensa yhdeksi pahimmista pettymyksistä. Hillary sai aikaan kuitenkin joitain parannuksia lasten terveydenhuoltoon, mutta kokonaisuudistus ei onnistunut.
Obamacaren läpimeno on todella tärkeä myös Hillary Clintonille, koska naisten, lasten ja perheiden asiat ovat hänelle läheisiä. Hän onkin sanonut, että kun hän jättää politiikan vaalien jälkeen, hän jatkaa ihmisoikeuksien ja vähäosaisten parissa. Artikkeli Hillary Clintonista on osoitteessa: http://tamk-johtaminen.blogspot.fi/2011/01/hillary-clinton-on-naisjohtajien.html

Ei mitään niin hyvää ettei jotain .... republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney on ottanut Obamacaren kaatamisen vaaliteemakseen ja todennut, että jos haluamme eroon Obamacaresta, pitää päästä eroon Obamasta. Terveydenhuollon uudistus on siis edelleen tapetilla vaalien vuoksi ja myös siksi, että tuoreessa kyselyssä 56 prosenttia vastustaa sitä edelleen, puolesta on 44 prosenttia. Sairausvakuutuksen pakollisuutta on "vapaassa maassa" vieroksuttu kaikkein eniten ja siksi se vietiin korkeimpaan oikeuteen saakka. Monet muut lain kohdat on hyväksytty laajasti.
Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.