maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kutsumuksellako eteenpäin?

Olen kesäkuun ajan yrittänyt lukea tuoretta kirjaa johtamisesta. Aaltonen T., Kirjavainen P. & Pitkänen E. Kutsumusjohtaja. Talentum 2014.

Aika monta kertaa kävi näin
Ilmeisesti minua jotenkin ärsytti kutsumus ydinasiana, koska sairaanhoitajana on saanut siitä ihan tarpeekseen menneisyydessä. Kirja on huolellisesti ja perusteellisesti kirjoitettu asiantuntijoiden tuotos alusta loppuun. Kirjoittajat ovat ansioituneita kirjoittajia, joilla on monipuoliset urat johtamisen tutkijoina, kouluttajina, konsultteina ja johtajina. Erityisen paljon olen käyttänyt jo kymmenkunta vuotta sitten ilmestynyttä Paula Kirjavaisen yhdessä Ritva Laakso-Mannisen kanssa kirjoittamaa kirjaa "Strategisen osaamisen johtaminen".


Kutsumusjohtaja -kirjassa on päädytty valitsemaan kutsumus kirjan avainkäsitteeksi, koska se sitoo yhteen suuren joukon uskomuksia ja oletuksia, jotka ovat nyt vallalla johtamiskeskustelussa. Kutsumuksessa on kyse tarkoituksen ja merkityksen kokemisesta ja siinä on energiaa ja särmää. Kirjoittajien mukaan kutsumus on kirkastunut ja löytynyt, kun vuosikymmenten muoti-ilmiöt ja uskomukset on poistettu johtamisen ytimen päältä. Kutsumus on johtamisen onnistumisen kannalta dramaattisen tärkeää. Kutsumusjohtajuus syntyy kolmesta osa-alueesta: kutsumusliideri, kutsumusyrittäjä ja kutsumusmanageri. Tekisi mieli oikaista mutkat suoriksi ja sanoa, että johtajan tulee hallita ihmisten johtaminen, toiminnan johtaminen ja talouden johtaminen. 
Johtajan tärkein  johdettava on johtaja itse. Siksi hänen on, totta kai tunnettava itsensä, vahvuutensa ja heikkoutensa ja tarkastella omia motiivejaan monelta suunnalta ja käytettävä siihen myös asiantuntijoita, mentoreita ja coacheja. Oman kutsumuksensa ytimen löytämiseksi on kirjassa paljon ohjeita, listoja, joista saisi hyviä tenttikysymyksiä, sellaisia, jotka olisi helppo tarkistaa. Jos siis olisi entisaikojen osaamisen tarkistaminen vielä olemassa. Sivulla 97 on luettelo autenttisia poimintoja kutsumuksensa tai uuden tason työhönsä löytäneiden johtajien lausumia:

 • "Tein sen, koska halusin olla isänmaan asialla."
 • "Tunsin sisäistä paloa lähteä mukaan."
 • "Pääsin pois loukustani, jossa kaikki oli suunniteltu pikkutarkasti."
 • "Tämä liekki ei sammunut minusta missään vaiheessa."
 • "Oli kerta kaikkiaan sisäinen pakko tehdä asialle jotain. Sillä tiellä olen edelleen."
 • "En ole mikään Äiti Teresa, mutta haluan antaa oman panokseni."
 • "Hommaan lähdettiin talvisodan hengessä."
 • "Tunnen nyt tekeväni jotain tärkeää."
 • "Teen työtä, jossa voin laittaa itseni kokonaan likoon."
 • "Kaipasin elämääni kodin tuntua."
 • "Tämä kaikki on vaatinut uhrauksia. Mutta ilman niitä ehken arvostaisi tätä mitä nyt teen."
 • "Tulen joka kerta iloiseksi, kun ajattelen työtäni. Helppoa se ei ole. Mutta se on juuri minua varten."
Toki 359-sivuisessa johtamisen kirjassa on monia tuttuja asioita ja käytetyt viitteet samoilta alan guruilta kuin muissakin vastaavissa. Paikka paikoin tuli tunne, että tuttuihin asioihin oli lisätty sana kutsumus. Aikamoisen ahaa-elämyksen koin, kun tulin kohtaan, missä avattiin enneagrammia. Sen avulla jokaisen on mahdollista tutkia ihmisyyttään ja viedä sitä syvemmälle tasolle. Olen seiska, innostuva ideoija ja kohdallani kirjassa luki näin:

"En jaksa tylsiä rutiininomaisia tehtäviä, en ainakaan pitkään. Kun mielenkiintoni hiipuu jotakin asiaa kohtaan, minun on vaikea enää motivoitua olemaan siinä mukana. Haluaisin edetä seuraavaan mieltäni kiehtovaan asiaan." 
Siinä se sanottiin selvästi. En päässyt yli sanasta kutsumus ja mielenkiintoni sammui. Siksi otinkin käteeni Kristiina Ohlssonin, tuoreen ruotsalaisdekkaristin uusimman "Paratiisiuhrit".

WSOY 2014
Olen nyt "mukana" huikean jännittävällä lennolla numero 573 Arlandasta New Yorkiin. Juuri kun kone oli noussut lentoemäntä löysi koneen WC:stä lappusen, jossa ilmoitettiin kaksi uhkavaatimusta ja ellei niihin suostuta, kone tuhoutuu. Just minulle niin sopivaa täällä Karhen pöheikössä vesisateella.
Lukeminen kannattaa aina!
Terkuin Seija Telaranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.