perjantai 25. heinäkuuta 2014

Mick Jagger 71 vuotta, kannat kattoon!

Mick Jaggerista ja hänen urastaan rokkarina on kirjoitettu palstakilometrejä 1963 alkaneen ja edelleen jatkuvan uran aikana. Hän kuuluu  myös maailman huippujohtajien kastiin, "leijona-johtajiin", kuten Bill Clinton, Barack Obama ja Jorma Ollila. Ei ole nimittäin mikään hullumpi saavutus kun on pystynyt pitämään firman kasassa 1960 -luvulta asti, tahkoamaan miljardeja ja toimimaan esimerkkinä muillekin johtajille. Vanhainkoti-ikäinen seurue jatkaa edelleen ja menestyy.

Mick syntyi 26.7.1943 esikoisena keskiluokkaiseen opettaja-perheeseen Dartfortissa, Kentissä. Australialaistaustainen äiti oli aktiivinen konservatiivisessa puolueessa. Koulunkäynti sujui hyvin ja Mick jatkoi opintojaan maineikkaassa London School of Economicsissa pääaineinaan kirjanpito ja taloustiede. 1960-luvun alkuvuosina hän kuitenkin siirtyi päätoimiseksi rockmuusikoksi ja kun The Rolling Stones -yhtye oli saatu kasaan, varsin nopeasti ura urkeni ja maailma oli avoinna. Mick kuvasi vieläkin, synttärihaastattelussaan, että talousmiehen urasta luopuminen oli kova paikka, vaikka levytyssopimuskin oli taskussa. Mick on kyllä talouskirjansa lukenut, sillä paljastettuaan manageri Allen B. Kleinin taloudellisen epärehellisyyden, hän on itse vastannut yhtyeen busineksista.

Kuvattu Aftonbladetin artikkelista 22.7.
Alkuvuosina hän taisteli johtajan asemastaan Brian Jonesin kanssa, mutta hänen kuolemansa 3.7.1969 jälkeen Mick on ollut keulahahmo.
Mick Jaggerin kyvyistä johtaa henkilöstöään on tietysti runsaasti luettavaa yhtyeen muiden jäsenten muistelmista. Joka tapauksessa suurten egojen, joilla oli runsaasti ongelmia joskin myös uskomaton luovuus ja musiikillinen ainutlaatuisuus, johtamisessa oli tietysti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Keith Richards kehui erityisesti hänen organisointitaitojaan, mutta ilkkui hänen hienostelutaipumuksellaan ja kutsui häntä "kuningataräidiksi". "Jagger oli kohtalaisen hyvä liikemies. Mutta ei se niin hyvä ole kun ihmiset luulee", toteaa Keith.

Bill Wymanin tarina on vuodelta 1990
Musiikin tekemisessä Mick Jagger ja Keith Richards on voimakaksikko, joka tuotti ja tuottaa hittejä tasaiseen tahtiin. Johtajalla on siis vahva substanssiosaaminen.

Kaikki me suuriin ikäluokkiin kuuluvat muistamme "As Tears Go By" -kappaleen, joka oli tehty alunperin Mickin tyttöystävälle Marianne Faithfullille.  Sitä seurasivat "The Last Time" "Satisfaction" ja "Let's Spend the Night Together". Ei tainnut olla meillä senaikaisilla nuorilla montaakaan bileiltaa, missä näiden kappaleiden tahtiin ei tanssittu ja fiilistelty. Ihan Hämeessä  asti, vaikka muuten suuri maailma oli vielä useimmille meistä aukeamatta.

Huumeet dominoivat vuosia kaikkien elämää. Ei voi kuin ihmetellä, miten he selvisivät siitä viidakosta. Kuukausi sitten Tukholman keikalla kaikki olivat hyvässä vedossa. Vapaa-aikaa he viettivät sekä yhdessä että erikseen Tukholman hienoimmissa ravintoloissa ja Mick kävi myös Abba-museossa. Byrokratiassa pomo menettää virkansa, jos hänellä on suhteita alaistensa tai heidän vaimojensa kanssa, mutta Rollareilla ympäri on käyty ja yhteen tultu. Mick on saanut paljon anteeksi. Katkeruutta on tullut lähinnä ulkopuolelta, mm. Eric Clapton on tosi vihoissaan  Mick Jaggerille, kun hän vei häneltä Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn nykyisen vaimon Carla Brunin. Ja pitelemistä oli Kanadan pääministerillä kun vaimo Margaret "sekosi" Mickin laulaessa hänelle "Kuis on, Margaret?"

Vaimoja on ollut kaksi, Bianca Pèrez-Mora Macias ja Jerry Hall. Lapsia on kaikkiaan seitsemän ja hän on sekä isoisä että myös isoisoisä, koska Jade tyttären tytär Assisi on jo ehtinyt tulla äidiksi. Lapset ja exät ovat läheisiä, mitä kuvastaa sekin, että kaikki riensivät lohduttamaan iskää, kun hänen monivuotinen naisystävänsä, muotisuunnittelija L'Wren Scott teki itsemurhan maaliskuussa. Aikuiset lapset ovat myös menestyneet hyvin elämässään. Kasvatuksen motto hänellä on läsnäolo lasten elämässä. Kotipesä on johdettu hyvin.

Keith Richardsin kirja on vuodelta 2003, suosikkini

71-vuotispäivän juhlastaan  lauantaina Mick kertoo näin: "tulee juhlat, joissa tanssitaan, se on selvää". Muuten hän hyödyntää turneetaukoa tekemällä töitä. Hän tuottaa filmiä nuoruuden idolistaan James Brownista ja filmaa Martin Scorsesen ohjauksessa TV-sarjaa. Matkoilla ollessaan hän kirjoittaa kaupungin nimen kylpyhuoneen peiliin, jotta pysyy kartalla ja tietää missä mennään. Fyysisen kunnon ylläpito on hänelle tärkeää, mitä paremmassa kunnossa hän tuntee olevansa, sen paremmin kulkee ajatus. Seksuaalista vetovoimaa ei voi opetella, se on jokaisessa sisäsyntyistä.
Otetaan oppia ja tanssitaan lauantaina Rollareiden tahtiin, Let's Spend the Night Together!

Seija Telaranta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.