keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mitä kaikkea mätäkuu voi tuoda tullessaan ? Esittelyssä enneagrammikuutonen - Turvanen

Enneagrammiesittelyssä jatkona aikaisemmille seuraa Turvasen, enneagrammikuutosen esittely. Se nousi esiin lähinnä viimeaikaisista lehtien otsikoista: Uimavedet käyttökiellossa, Ennätysukkoset ja Miten selviät mätäkuusta. Enneagrammikuutonen, kuten myös aikaisemmassa esittelyssä ollut seiska, Intonen, kuuluu ajatuskeskuksen tyyppeihin.

Kuten muistatte kuutosta ilmentää huolimieli. Ennen toimimista kuutonen on jo miettinyt, mikä voi mennä vikaan. Häneltä ei jää huomaamatta ainoakaan sudenkuoppa. Englanninkielisessä kirjallisuudessa hänestä käytetäänkin nimitystä Loyal Skeptic. Tämän me kaikki ihania ja luotettavia kuutosystäviä omaavat voimme suurella sydämellä allekirjoittaa. Ystävinä ja työntekijöinä he ovat äärimmäisen lojaaleja. Varmistelu kulkee myös aina heidän mukanaan meidän huomaamatta. Se vain on heillä verissä - se on automaatio.

Joissakin kirjallisuusviitteissä mainitaan, että juuri tämän numerotyypin kohdalla on suurta sisäistä vaihtelevuutta. Vaikka kuutoset ovat hyvin turvallisuushakuisia ja kysyvätkin helposti, mihin asiat perustuvat, varsinkin muutostilanteessa, on myös olemassa nk. pelkoa kohti käyviä kuutosia. Heidät usein sotketaankin kaseihin, Vahvasiin, Voimasiin, mutta erona on se, että kasien luodessa järjestystä, nämä kuutoset luovat ennemminkin kaaosta. Pelkoa kohti käyvät kuutoset varsinkin nuorempana, jolloin eivät vielä tunne itseään, kiipeävät korkeitten rakennusten katolle, hyppäävät benji-hyppyjä, laskettelevat mustista rinteistä jne. vain voittaakseen pelkonsa. Pelko on siis se käyttöenergia, mistä kuutonen saa voimansa olipa hän sitten pelkoa kohti käyvä, ihmisiin liittyvä tai sääntöjä noudattava kuutonen. Ihmisiin liittyvä kuutonen tekee sen siksi, että liittymällä toisiin ja käyttäytymällä sydämellisesti, kukaan ei hyökkää heitä vastaan aggressiivisesti. Ohjeita noudattava ja totteleva kuutonen tekee kaiken oikein siksi, ettei mikään menisi vikaan, eikä mitään pahaa tapahtuisi.Kuutoset ovat aitoja. Se mitä näet, sitä sinä saat. He ovat sosiaalisia ja verkottuvia sekä luovat itse myös verkostoja. Kuutoset, Turvaset, tarkkailevat mielellään muita muodostaakseen käsitystä siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Heillä on koko ajan mieli ja katse valppaana. He haluavat kuulua ongelmia ratkaisevaan ympäristöön ja sitä he toivovat myös vuorovaikutussuhteiltaan olipa kyseessä perhe- tai työyhteisö. He ovat loistavia luomaan yhteen hiileen puhaltavia tiimejä, jotka kykenevät huippusuorituksiin. Ajatuskeskuksen keskimmäisenä tyyppinä päätöksenteko saattaa kuitenkin hiukan kangerrella. Meille muille he tuovat upeaa sisäistä näkemystään ja paikoin tarvittavaakin kyseenalaistusta ja suunnittelevuutta. Varsinkin seiskan parina muutostilanteessa kuutonen on oiva lisä.


Vaikka varautuminen erilaisiin riskeihin on varsin hyödyllistä, on kuitenkin kehittymisen kannalta hyvä harjoitella myös positiivista suunnittelua. Omalle tiimille kannattaakin esitellä ensin positiiviset lähtökohdat rankan riskienhallintaraportin sijaan. Jos tunnistat lähipiirissäsi olevan kuutosen, luo hänelle turvallisuuden ja tuen tunnetta. Haavanhoitovälineiden, ukkosenjohdattimen ja sähkölaitesuojan esittely, todistus uimavesien puhtaudesta ja kylmälaitteiden toimivuudesta kertominen kuutosystävällesi voi koitua sinulle positiiviseksi yllätykseksi näillä helteillä. Pienenä kevennyksenä lopuksi vielä mainittakoon, kuinka osuva enneagrammikirjailija Seija Taivaisen valinta kuutosen kutsuminen Turvaseksi onkaan ollut. Sehän on osuvaakin osuvampi kuutosille pienelläkin kirjoitettuna.

Mervi Lepistö, TtT, enneagrammiopettajaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.