maanantai 1. joulukuuta 2014

Hoivayritys kannattaa, voitoilla eletään

Näin on Aftonbladetin mukaan Ruotsissa. Kaikista tuottavinta on tukiasumispalvelun tarjoaminen psyykkisesti sairaille, ongelmaisille nuorille, päihteiden väärinkäyttäjille ja pakolaisille. Kärjessä on Bikärr AB -niminen yritys, jonka voittomarginaali oli maan korkein, 62%.

Hoivakoti Göteborgin lähellä
Omistaja Bengt-Erik Brandkärr on syystäkin iloinen, hän kuittasi osinkoina noin 250 000 €.  Seitsemän kymmenestä Ruotsin tuottoisimmista hoivayrityksistä on juuri tukiasumispalveluyrityksiä, joissa tarjotaan hoivaa nuorille ja aikuisille päihteiden käyttäjille, psyykkisesti sairaille ja pakolaisille. Näin kertovat tilastot. Voittomarginaali hoivayrityksissä on 30-60%, kun se muissa yrityksissä on 10-15 prosentin luokkaa.
Kärjessä on siis kuvassa oleva Bikärr AB, asukkainaan psykososiaalisista häiriöistä kärsivät ihmiset. Palvelut ostaa Göteborgin seudulla olevat kunnat.

Omistaja Bengt-Erik Brandkärr, 58v
Omistaja Bengt-Erik Brandkärr kertoo, että tulevaisuus näyttää hyvältä. Psykososiaalisista häiriöistä kärsivät ihmiset tarvitsevat yhä enemmän näitä palveluita. Brandkärrille oli yllätys, että hänen yrityksensä voitot ovat näin hyvät verrattuna muihin. "Tuntuu fantastiselta". Paikat ovat olleet koko ajan täynnä, mikä on tietysti edesauttanut hyvää menestystä. Kun omistajalta kysyttiin, käytetäänkö voittoja asukkaiden palvelun parantamiseksi, hän vastaa, että jo nyt heillä on korkea laatu ja kaikki on "toppenfint". Kaupungin edustajan mukaan palveluja tarvitaan yhä enemmän eivätkä kunnalliset tuottajat ole innokkaita kilpailuttamaan palvelujaan.
Ja tässä joulukuun ensimmäisen päivän jytky. Bikärr AB saa tasan saman vuorokausihinnan kuin kunnallisetkin tuottajat.
Tässä tämän päivän Aftonbladetin artikkelissa kerrotaan myös omistajien hienoista asunnoista ja omaisuuksista sekä yrityskaupasta, jossa toinen omistaja Marianne Bisjö myi osuutensa. Artikkelissa on tietysti hieman kateellinen sävy, mutta onko rikos, jos hoivapalvelu tuottaa ja omistajat rikastuu? Minusta yrittäjyys on aina mahdollisuus, myös Suomessa.
Näin alkoi joulukuu, mukavaa viikkoa kaikille lukijoille.

Terkuin Seija Telaranta

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista ja pidän tuosta ajattelusta, että omistajakin voi saada omansa, jos palvelut ovat laadukkaita. Mietityttää kuitenkin tuo kilapilutuslainsäädäntö - eikö hankintalakia lueta yhtä vakavasti Ruotsissa kuin Suomessa?

    VastaaPoista

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.