tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kello käy eikä sotea näy

Suomessa ollaan ihmeissään, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, sotea ei saatu aikaan neljän vuoden hallituskauden aikana. Terveys  on yksi ihmisen arjen tärkeimmistä asioista kaikkialla maailmassa. Sen ylläpito, sairauksien hoito ja sosiaalinen tuki vievät budjeteista valtaosan. Uudistukset koskevat kaikkia ihmisiä ja siksi se on sekä asiallisesti että tunteen tasolla niin kiihdyttävää. Useimmat meistä hyväksyvät muutokset, kunhan ne eivät koske minua tai lähipiiriäni. Ruotsin sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja sen uudistamista paikan päällä, lähinnä Tukholman alueella seuranneena minua järkytti Suomessa valinnan vapauden hylkääminen. Aika nöyryyttävää minusta olisi se, jos olisi pakko hakea apu, vanhuuden turva tai mikä hyvänsä alan palvelu yhden toimijan luukulta. Tervydenhuolto on palvelua ja tuotteita, eihän muutakaan palvelua vaadita ostettavaksi yhdestä kaupasta. Onneksi ei mennyt läpi näin.

John F. Kennedy ja hänen seuraajansa Lyndon B. Johnson
Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus käynnistyi 1960-luvulla John Kennedyn toimesta. Tavoitteena oli köyhän kansanosan saaminen terveydenhuollon piiriin yhtenä osana heidän elinolojensa parantamista. John Kennedy pestasi uudistuksen toteuttajaksi veljessarjan terävimmän kyvyn, Ted Kennedyn, jolle uudistus muodostui myös tärkeäksi henkilökohtaiseksi missioksi "Cause of my life". Vastustus, joka johtui ennenkaikkea siitä, että terveydenhuollon laajentaminen koskemaan vähempiosaisia, olisi nostanut veroja. Yritys kaatui ja haudattiin useiksi vuosikymmeniksi.
linkki Obamacareen
Bill Clintonin noustua presidentiksi 1993 hän otti agendalleen terveydenhuoltouudistuksen ja pestasi projektin vetäjäksi "parhaan voimavaransa" Hillary Clintonin. Uudistuksen kaatuminen oli Clintonille kova pala ja edelleenkin hän pitää sitä presidenttikausiensa ikävimpänä asiana.


Obaman toinen kausi on loppusuoralla. Terveydenhuoltouudistus, Obamacare, virallisesti Patient Protection and Affordable Care Act hyväksyttiin edustajainhuoneessa 22.3.2010. Äänestys oli erittäin tiukka, ja jokainen republikaaniedustaja äänesti sitä vastaan. Myös kansa on jakautunut: 56 prosenttia vastustaa, 44 puoltaa. Terveydenhuolto on vakuutuspohjainen ja kustannukset maailman kalleimmat. Laki täysin toteutuessaan tuo vakuutuksen piiriin myös ne yli 30 miljoonaa ihmistä, jotka ovat olleet vailla mitään sairausvakuutusta ja sen turvaa. Laki evää vakuutusyhtiöiltä vakuutuksen irtisanomismahdollisuuden sairauskustannusten kohotessa esimerkiksi vakavan sairauden kohdatessa ja tukee taloudellisesti sitä, että kaikilla on mahdollisuus ottaa sairausvakuutus.
Aivan samalla tavalla kuin Suomessakin, joskaan ei samoista syistä, lain epäiltiin olevan perustuslain vastainen ja se käsiteltiin korkeimmassa oikeudessa. Vaatimuksen siitä, että jokaisen on pakko ottaa sairausvakuutus katsottiin loukkaavaan ihmisen perusoikeuksia: oikeutta elämään, omaisuuteen ja onnellisuuden tavoitteluun. Korkein oikeus kuitenkin piti lain voimassa tiukimmalla mahdollisella tuloksella 5-4, vaikka yleisesti odotettiin sen kaatuvan.

Urheilu on sallittua
Laki on voimassa, mutta sen toteutus ontuu edelleen. Obama on saanut lain sisältämiä uudistuksia vietyä läpi jossain määrin, mutta suuri läpimurto on vielä näkemättä. Merkittäviä terveyden edistämiseen tähtääviä projekteja on toteuttamassa myös vaimo Michelle. Hänen sydäntään lähellä ovat terveellinen ruoka ja lasten lihavuuden ehkäisy. Osansa on saanut myös Barack, sillä mielijuomaa olutta saa juoda vain kohtuudella ja tupakkaa hän voi polttaa  salaa, ainakin Euroopan matkalla näin pääsi käymään.

Oluella on käyty!

Voimme rauhassa Suomessakin tyytyä siihen, että sote ottaa aikansa ja voi viedä sukupolvien ajan. Sitä odotellessa hauskaa maaliskuuta, huomenna alkaa kesä!

Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.