keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Turmeleeko valta?

Nyt olisi paikka irrotella Toimin toimista. Mikään ei ole niin makeaa kuin jonkin sortin vahingonilo, kun 65-vuotias uskovainen perheenisä jää juuri uudelleen Helsingin herraksi päässeenä kiinni naisille lähetetyistä seksiviesteistä. Vahingonilosta ei kyllä kannata ryhtyä nauttimaan, sillä jokaisella meistä on kaapissa asioita, joita ei halua päivänvaloon eikä julkiseen riepotukseen. Taviksena elämä on kuitenkin paljon armollisempaa kuin julkkiksena. Useimmille meistä on jo lapsena opetettu: "Joka toiselle kuoppaa kaivaa hän itse siihen lankeaa".

Ilmiönä tässä on kyse arvovallasta, jonka kansanedustajuus tuo tullessaan. Valittu edustaja on selvittänyt tiensä poliittisen uran huippupaikkaan, eduskuntaan. Hän kuuluu asemansa vuoksi ihmisiin, joita ihaillen seurataan ja jonka edesottamuksia tarkkaillaan. Asema tuo tullessaan moitteettomuuden glorian, jota on yritettävä ylläpitää. Henkilökohtainen auktoriteettivalta syntyy osaamisesta, ammattitaidosta, asiantuntemuksesta, työn tuloksista, työ- ja elämänkokemuksista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista. Nämä viimemainitut ovat tunteisiin vetoavia asioita ja myös sellaisia, joihin halutaan samaistua. Hyvä perhe-elämä, vaimo, lapsia, lastenlapsia ja uskonnollinen vakaumus ovat arvostettuja ihanteita, jotka lisäävät arvovaltaa ja luottamusta. Kun niihin tulee särö, putoaa korkealta.

Kuva kuvattu Iltasanomien digilehdestä
Kun ihminen pääsee asemaan, missä on valtaa ja sen tuomaa ihailua, etukäteen ei voi tietää miten se kuhunkin vaikuttaa. Joka tapauksessa se kohottaa niin miestä kuin naistakin. Vallan kammareissa on aina viiniä ja laulua, makeampaa elämää kuin Piht'puttaalla. Normaalisti asemiin noussut ihminen osaa erottaa työn ja lieveilmiöt ja ottaa rytmistä kiinni. Jos joku hairahtuu, meidän kanssaihmisten pitäisi myös toimia aikuisella tavalla  eikä tehdä asiasta suurempaa  kuin mikä se oli. Uskaltaako sitä nainen sanoa, että seksiviesti eduskunnasta ei nyt ole maailman kamalin asia aikuiselle ihmiselle?
Vaikka olisi tullut pyytämättä.

Eteenpäin mennään kuten Clintonit
Lue edellinen artikkeli vallasta:
Hyvä, paha valta
Lue myös uusin juttu Clintonista:
The Magic of Bill Clinton

Kesä Karhella, terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.