tiistai 19. tammikuuta 2016

Neuvottelu Roomassa

Neuvottelutaito on puhumisen ja kirjoittamisen ohella yksi johtajan jaloja osaamisen alueita. Ihan riittävästi on haastetta ja paikka mielenkiintoisille analyyseille, kun neuvottelemassa on eri enneagrammi-tyyppien edustajat tai vaikka nyt kotoisesti pohjalaiset, savolaiset ja hämäläiset. Eilen minulla oli täällä Roomassa, jossa nyt kirjoitan ihanassa iltaauringossa Piazza del Popolon vieressä olevassa hotellissa, ikkuna Villa Borghesen puistoon, tilaisuus olla läsnä roomalaisessa neuvottelussa. 

Hetki sitten "Popololla"
Aiheena oli asunnon remontoidulta kattoterassilta tullut kosteus alakerran dottoressan asuntoon. Kyseessä ei ollut mikään akuutti tilanne, vaan kolmen vuoden ajan kytenyt prosessi. Nyt kahden suomalaisen asianosaisen ja alakerran dottoressan lisäksi paikalla oli kummankin osapuolen juristit, vakuutusyhtiön edustaja, kaksi arkkitehtia, talon isännöitsijä, joka oli myös juristi sekä pari insinööriä asiantuntijoina. Kokoonkutsujana oli Saksassa työskentelevä roomalais-kroatialainen arkkitehti. Draaman huipun muodosti dottoressan asuntoon meno. Hän ei ollut suostunut asunnon tarkistukseen aikaisemmin. Olohuoneen katossa ja seinässä oli hometta, ihan selvästi, eikä sitä mitenkään ollut sinne voitu maalata. Asunto oli kuitenkin pölyinen, jääkylmä ja asumattoman oloinen. Dottoressa halusi rahaa, ei asunnon korjausta. Vakuutusyhtiö toisinpäin. Siinä yksinkertaistaen asetelma.

Tiberin vesi on vihreätä
Kaikki asettuivat ympyrän muotoon, dottoressa sivummalle. Kokoonkutsuja esitteli tilanteen. Isännöitsijä, joka oli nainen, käytti heti reippaan puheenvuoron dottoressan puolesta. Siinä oli kärsimysten ja homeen aiheuttamien sairauksien kuvausta kotitarpeiksi. Sitten ympyrästä kehän keskelle astui vastapuolen keski-ikäinen roomalaisjuristi Alessandro. Hänellä oli elegantti pikkuruutuinen takki ja samanväriset kengät. Mieleen tuli heti Al Pacino elokuvassa "Naisen tuoksu". Tiukka katse kulki kuulijasta toiseen ja pieni liikehdintä tehosti sanomaa, jota riitti. Silloin tällöin isännöitsijä pääsi keskeyttämään, mutta neuvottelu jatkui hänen tahdissaan huipentuen kolmeen mahdollisuuteen, joista piti valita. Asioiden yksityiskohtia lainkaan ymmärtämättä oli kiintoisaa seurata vuorovaikutusta ja tilanteen johtamista. Karisma kantoi ja sen turvin Alessandro vei neuvottelun päätökseen. Jos oltaisiin Suomessa, voisi olettaa, että ratkaisu oli löytynyt. Kun ollaan Roomassa, tämä oli vasta ensimmäinen näytös, jonka jälkeen aletaan selvittää, mitä tämä käytännössä merkitsee.
Patsaat kohdallaan
Jokunen vuosi sitten olin toista kuukautta italian kielen ja kulttuurin intensiivikurssilla, täysipäiväisesti. Ikävä kyllä motivaatio ei ollut kohdallaan, eikä hyvästä opetuksesta huolimatta paljoa taitoa kertynyt. Oli niin kivaa jutella englanniksi kahden kalifornialaisen jenkkimimmin kanssa, jotka ottivat kaiken irti Roomasta. Täällä eletään ja esirippu vedetään alas kun lähdetään. Mottona "blondi näyttää hyvältä mustassa avomersussa Lossissa". Tästä syystä neuvottelussa oli aikaa tarkkailla body languagea.


Loma Roomassa, terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.