maanantai 11. tammikuuta 2016

Ysi tai ykkönen enneagrammissa, tutustu!

Onkin vierähtänyt tovi, kun enneagrammia on käsitelty tässä blogissa. Tosin se tuo ajatuksen siitä, ettei enneagrammi sinällään, vaikka ”mediaseksikäs” metodi onkin, ole mikään pikatyöväline tai nopeasti ihmeitä tekevä työkalu. Enneagrammi on työväline, joka antaa mahdollisuuden oman itsen, parisuhteen tai työyhteisön pitkäjänteiseenkin kehittämiseen. Ja sitä paremmin se toimii, mitä syvällisemmin ja monipuolisemmin sitä tuntee ja käyttää. Uutta tietoa näinkin vanhaan metodiin on viimeaikoina tullut esim. keskushermoston välittäjäaineiden dopamiinin, serotoniinin ja noradrenaliinin erittymiseroista eri enneagrammityypeillä. Tämän tiedon yhdistäminen ravitsemukseen ja kehon energiatasojen muuttamiseen liikunnalla on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus ja antaa jälleen uusia näkökulmia tälle erinomaiselle työkalulle.

Tässä blogissa on vielä käsittelemättä kaksi ennenagrammityyppiä, ysi ja ykkönen. Kovat pakkaset saavatkin painetta kirjoittamiseen, ja käsitelläänkin ne nyt, samanaikaisesti. Toimintakeskuksen tyypit ysi ja ykkönen - olkaa hyvä!

Enneagrammiysi on diplomaatti, rauhanrakentaja, mukautuja ja viipyilijä. Ysi pyrkii harmoniaan ratkaisuissaan ja antaa mieluummin muille tilaa kuin vaatii asioita itselleen. Ysit haluavat elämän olevan tasaista ja ennustettavaa, eikä se saa vaatia liian paljon panostusta tai vaivaa. Ysien ystävällinen ja rauhallinen olemus herättää heti luottamusta ja heitä pidetäänkin hyvinä kuuntelijoina ja sovittelijoina. Heidän pehmeä ja kohtelias puhetyyli auttaa käsittelemään ikäviäkin asioita.

Työyhteisöissä kannattaa huomioida, että ysien on varsin vaikea päättää omaa kantaansa, jos se on toista vastaan tai toista erityisesti suosivaa. Tällaisissa tilanteissa yseille on helpointa toimia ”aika hoitaa –periaatteella”. Liian tiukasti ohjatussa yhteistyössä ysi helposti lamaantuu, ja saattaa antaa toisten päättää itsensä puolesta. Ysiä onkin hyvä suostutella, ei vaatia. Väittelykään hänen kanssaan ei johda tuloksiin, kuten ei myöskään kilpailuun haastaminen. Avunannosta ysi ei kuitenkaan kieltäydy, jos sitä häneltä pyytää, mutta toisen tontille ysi ei apuaan tule tarjoamaan (kuten esim. kakkonen). Ysimäistä on myös se, että aikominen on vahvaa, mutta se jää helposti aikeeksi arjen pyyhkäistessä asioiden yli. Siksi deadlinet heidän kanssaan ovat tarpeellisia. Ysien energian löytymistä helpottaa, jos heille ilmaisee konkreettisesti, millä tavalla pitää heidän tavastaan saavuttaa tuloksia. Tärkeysjärjestys ja töiden käynnissä pitäminen saa yseihin energiaa, kuten myös tarkasti nimetty apu, mitä häneltä tarvitaan. Johtajina ysit ovat erittäin pidettyjä ja heidän tapansa saada tiimien jäsenet vuorovaikutukseen toistensa kanssa on ainutlaatuista. Sokea piste yseillä onkin laiskuus.

Mikä sinusta tuli?
Enneagrammiykkönen on persoonallisuudeltaan perfektionisti ja jatkuva kehittäjä, tyyppi, joka haluaa tehdä asiat oikein ja jo tehtyjä asioita parantaen. Ykkösten huomio kiinnittyykin siihen, ovatko heidän (ja toistenkin) tekemiset oikeita, laadultaan korkeatasoisia ja eettisesti kestäviä. Heiltä onkin hyvä kysyä, ovatko he mieluummin oikeassa kuin onnellisia. Vastaus voi yllättää kysyjää, muttei itse vastaajaa.

Ykkönen ei ole vuorovaikutustilanteissa kovinkaan spontaani. Toimintakeskuksen tyyppinä ja kakkosen vieruskaverina tunne tukee toimintaa, jolloin mitä ja miten tehdään, tehdään aina tunne mukana. Ykkönen siis toimii ennen kuin ajattelee. Ajattelun alisteiseksi jääminen aiheuttaa ykköselle yliaktiivisen sisäisen kriittisen äänen, sisäisen kriitikon. Siksi ykköset ovat itseään ylianalysoivia ja täydellisyyteen pyrkiviä. Yhteistyössä ja asiantuntijana ykköstä on helppo motivoida sillä, kuinka heidän korkeatasoinen tekeminen auttaa vision saavuttamiseen. Ykkösten vaikeutena on kuitenkin kokonaisuuden hahmottaminen, joka näkyy yksityiskohtiin takertumisena ja niiden hiomisena. Oikeassa olemisen pakko tekee ykkösestä helposti esim. kokoustilanteessa loputtomasti kuuntelevan. Tekemistä kuitenkin ykkösellä riittää, johon ajaa sisäinen paine. Armollisuus itseä kohtaan ei kuulu ykkösen toimintaan tai sanavarastoon. Nykyistä paremmaksi asioiden muuttaminen saa käynnistymään ykkösen motivaation. Ykkösen kanssa vuorovaikutuksessa kannattaakin ottaa esiin hänen saavutuksensa ja kuinka oikeassa hän onkaan. Ykkösen sokea piste on viha ja viha kohdistuu ensisijaisesti aina itseen ja epäonnistumiseen jossain asiassa. Tosin syyt omaan epäonnistumiseen löytyvät useimmiten toisten tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Ykkösjohtajan on hyvä vaihtaa oikeassa oleminen tehokkuuteen ja lisätä delegointia. Hauskan pitämistä töissä ei tulisi myöskään unohtaa. Palautteen antamisessakin ykkösen on hyvä muistaa, ettei vastaanottaja välttämättä halua apua täydelliseksi tulemisessa.



Kirjoittaja
Mervi Lepistö, Care One Oy, on terveystieteiden tohtori, coach (ACC), enneagrammicoach ja enneagrammiopettaja. Mervi on toiminut esimiehenä  sote-alalla ja kehittämisen ja johtamisen YAMK:n vastuuyliopettajaana.
Hän on myös yksilöllisten ravinto- ja hyvinvointiohjauksien valmentaja funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.