sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Sari Steniuksen kuulumiset Västeråsista





Vähän toistasataa kilometriä Tukholmasta, Västeråsin kaupungissa on Västmanlandin läänin ykkössairaala. Kaupungissa on 110 000 asukasta, koko alueella 254 000. Sari Stenius, joka Suomessa ollessaan toimi tekonivelsairaala Coxan osastonhoitajana, on TAMKissa johtajakoulutuksen saaneille sosiaali- ja terveyalan esimiehille tuttu, sillä todella moni ryhmä sai nauttia Sarin osaamisesta ja vieraanvaraisuudesta hänen toimiessa Eskiltunassa osastonhoitajana ja toimialajohtajana. Sarista tuli monelle johtajan esikuva.

Sarista tuli tunnettu Ruotsissa vuonna 2013, kun hän pääsi loppusuoralle "Årets kvinnliga ledare i vården" -kisassa ja sijoittui toiseksi  Lederskapsakademin järjestämässä ja paljon huomiota saaneessa "Framtidens ledare i sjukvården" -kilpailussa. Julkisuus ja sijoittuminen siivittivät uraa, mutta tarvittiin  myös paljon testejä ja haastatteluja, kun Sari valittiin urologian klinikan toimialajohtajaksi, jossa työssä hän edelleen toimii. Suomessahan toimialajohtajuus on käsittääkseni lääkäreiden aluetta. Urologian klinikassa, jota Sari johtaa, on 65 työntekijää, joista 14 on lääkäreitä. Toimintaa on hajautettu myös alueen kuntiin, Köpingiin ja Fagerstaan. Leikkaukset tehdään pääosin Västeråsissa ja siellä on käytössä robotit (Da Vinci), joiden avulla tehdään eturauhas- ja munuaissyöpäleikkaukset sekä muitakin toimenpiteitä.
Raha ei kasva puussa Ruotsissakaan, resurssit ovat niukat, mutta klinikka on kuitenkin selvinnyt mukavasti. Lääkäreistä ei ole pulaa, ei myöskään perushoitajista, mutta sairaanhoitajista on. Heti saa vakituisen paikan, jos ruotsin kieli sujuu.

Sari Stenius
Johtajan asema on keskeinen ja tärkeä. Toimintaa on koko ajan kehitettävä, henkilöstöä arvioitava ja annettava palautetta sekä otettava myös itse palautetta vastaan. Eri sukupolvet eroavat toisistaan, samoin myös eri kulttuureista tulevat. Tällä hetkellä henkilöstöä on 13 eri maasta, joista Sari on ainoa suomalainen. Sari näkee monikulttuurisuuden tietysti haastavana, mutta myös rikkautena.
Valinnan vapaus toimii niin, että potilas saa valita hoitopaikkansa avohoitoon mistä päin Ruotsia hyvänsä. Jos hän tulee leikkaushoitoon, siihen tarvitaan maksusitoumus maksavalta kunnalta.
Sari ei olisi Sari, ellei hänellä olisi toiveita edelleen noususta urallaan. Divisioonan johtajuus kiinnostaisi tulevaisuudessa. Kuluneet kolme vuotta toimialajohtajana ovat sujuneet menestyksekkäästi, sillä kehitystä toiminnassa on tapahtunut kaikissa kohteissa, josta Sari on saanut kiitosta sairaalan johtoa myöten. Urologian toimialalla on hyvä maine ja sinne halkeutuu hyviä työntekijöitä, joiden kanssa yhteistyössä kehitys jatkuu. Saria kosiskellaan myös muihin sairaaloihin, eikä ihme. Hyvä kello kuuluu kauas ja Ruotsissa osataan kannustaa menestyjiä.

Sari on hevosnaisia

Mitä muuta Sarille kuuluu? Perhe on ostanut tilan Kvicksundista, josta työmatkaa autolla on puolisen tuntia Västeråsiin. Koiria on kolme ja tallissa on komea hevonen, joka on koko perheen harrastus. Tytär tuo voittoja kotiin ratsastuksesta.
Vähän myöhästyneet synttärionnittelut ja hyvää jatkoa uralle vastedeskin.

Terkuin opettajasi Seija Telaranta, ylpeyttä rinnassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.