torstai 2. helmikuuta 2017

Takana loistava ura

Ensin loma
Päivän kuva tulee British Virgin Islandilta, jossa Obamat nyt lomailevat. Barack Obama oli laittanut lippiksensä lipan taaksepäin, jota pidettiin merkkinä siitä, että entinen elämä on jäänyt eikä paluuta politiikkaan ole. Vaikea olisi tietysti palatakin, koska takana on maailman tärkein virka. Hän ei ole ainoa, jonka on mietittävä, mistä löytyy itseä ja ahnasta yleisöä tyydyttävä ulospääsy ja asettautuminen uuteen elämään.Jos on eläkeiässä, silloin ratkaisu on paljon helpompi, mutta kun mies tai nainen on parhaassa vedossaan ja paljon työvuosia edessä, pohdittavaa on. Hillary Clintonin esimerkki ei houkuttele Michelleä, hän on sanonut ehdottoman ein. Viisas ratkaisu, sillä aika on sellainen, että hohto häviää ja kasvot kuluvat politiikassa vauhdilla. Kaivataan uusia ja entisestä poikkeavia persoonia, meni syteen tai saveen.

Ruotsissa monissa suurissa sairaaloissa ainakin Tukholman alueella oli esimiehillä määräaikainen johtajuus, toimessa sai olla 3-4 vuotta. Jo ennen systeemiin ryhtymistä oli mietitty, mitä tehdä johtajan tehtävät lopettavilla ammattilaisilla. Protokolla toimi niin, että heti johtajan pestin alettua alettiin suunnata ajatuksia tulevaisuuteen. Mottona kunniallinen poistuminen tärkeästä ja näkyvästä asemasta, horisontaalinen ura. Valmennuksessa oli valittavana suuntautuminen oman kliinisen alan syventämiseeen, eli takaisin lääkäriksi, sairaanhoitajaksi, fysioterapeutiksi jne. Toki ei tarvinnut siirtyä kylmiltään, vaan jokainen sai kunnon perehdytyksen ja mahdollisuudet edetä ja suuntautua myös uudelle alueelle. Toinen vaihtoehto on valita opetus ja ohjaus. Siihenkin oli tarjolla pedagogiset opinnot ja useita vaihtoehtoja, kuten opiskelijaohjaus ja -opetus tai potilasohjaus sekä työtovereiden perehdytys. Tutkimustyö oli kolmas vaihtoehto. Tutkijaksikaan ei voi ryhtyä ilman koulutusta, mutta terveydenhuollossa on toki matalammankin kynnyksen työtä tutkimuksen saralla. Asiakastyytyväisyyskyselyt, henkilöstön hyvinvointi-tutkimukset esimerkkeinä.  Johtajan työssäkin pystyi jatkamaan, mutta eri yksikössä.

Päivän Michelle sosiaalisessa mediassa
Yhdysvalloissa on entisiä presidenttejä useampia elossa. Busheja on isä ja poika, joista isä on jo huonossa hapessa. George W. Bush oli Donald Trumpin virkaanastujaisissa, mutta muuten hänestä ei ole paljoa kuulunut. Hän oli toisen presidenttikautensa jälkeen suosion aallonpohjassa parinkymmenen prosentin kannatuksella ja maa ajautui pahaan talouslamaan, jonka Barack Obama peri. Molemmat Bush-perheet ovat viettäneet presidenttiyden jälkeistä elämää Teksasissa. Jimmy Carter palasi Georgiaan Valkoisesta talosta. Hän oli maanviljelijä ja upseeri siviiliammatiltaan. Presidenttikauden jälkeen hän on ollut mukana ihmisoikeus- ja hyväntekeväisyystyössä. Hän on  saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2002.
Bill Clinton on kahden kauden ja vapaan jakson jälkeen still going strong. Hän on loistava puhuja ja pidetty luennoitsija ympäri maailman ja tehnyt myös mittavan omaisuuden kausiensa jälkeen. Hillary Clintonin vaalityössä on mennyt viime vuodet samoinkuin isoisän roolissa. Ainoalla tyttärellä Chelsealla on nyt kaksi pientä lasta. Clintonit asuvat New Yorkin seudulla. Bill Clinton on edelleen yksi minun suosikkejani. Hänen kirjansa on loistava.
Jännityksellä siis odotamme mihin Barack ja Michelle Obama ryhtyvät. Washingtonin talo on vuokrattu kahdeksi vuodeksi nuoremman tyttären Sashan koulunkäynnin vuoksi. Chicagossa heillä on edelleen talo ja sinne perustetaan Obama Foundation. Maailma on avoinna supersuositulle pariskunnalle monella alueella. Toivon, että he eivät roiku politiikassa, vaan suuntaavat uusille urille ja ottavat koko osaamisensa käyttöön uudessa kontekstissa.

Sitä odotellessa kannattaa sauvakävellä jos ladut puuttuvat. Luulen, että olen Kaivopuiston kovapalkkaisin nainen, sillä aamupäivällä hankin 11 250 pankkiini (askelpankki). Kun lähden tästä asioille, tulee viisitonnia lisää. Maksan itselleni osingot laskiaispullan ja teen muodossa Succesissa.

Hyvä kävelytie Eteläsatamasta Länsisatamaan
Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.