tiistai 24. toukokuuta 2011

Riemastuttavaa lukemista johtamisesta


Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorit Janne Tienari ja Rebecca Piekkari ovat kirjoittaneet todella mukaansa tempaavan kirjan johtamisesta. Kun selviää nimestä, pääsee mukaan matkalle uuden sukupolven maailmaan ja siihen, miten johtamisen on muututtava. Onkohan väärin ymmärretty, jos sanoo, että voittajia ovat ne organisaatiot, jotka avaavat silmänsä tuoreille ajatuksille ja nuoren sukupolven vahvuuksille, löytävät heidän mahdollisuutensa muuttaa maailmaa.
Tässä valossa ikäjohtaminen ja eläkeikä-keskustelu on jo loppuun kaluttu. Ennenkuin on saatu ikästrategiat valmiiksi, käytäntö on ohittanut ne. Eilen televisio-uutisissa oli esimerkki Ruotsista, jossa jo kauan eläkkeellä olleet rakennusmiehet olivat täydessä vauhdissa korjaustöissä, nauttivat työnteosta ja ennenkaikea myös siitä, että se hyödytti heitä taloudellisestikin.
Nämä ikämiehet kuuluvat suuriin ikäluokkiin, 1940- ja 1950-luvuilla syntyneisiin. X-sukupolvi syntyi 1960- ja 1970-luvuilla.Heille hyvinvointi alkoi olla jo itsestäänselvyys. Y-sukupolvi  syntyi 1980-luvulla.Heillä ainakin meillä Pohjoismaissa oli jo yllinkyllin kaikkea. 1990-luvun lama saattoi kuitenkin järkyttää ainakin osaa nuorista. Z-sukupolvelle kaikki on auki, maailma on täynnä mahdollisuuksia. Heistä voi käyttää termiä henkinen sukupolvi, myös sosiaalinen sukupolvi.

Mikä nimi 2000 -lukulaisille?
 Epäjohtamisessa  lähdetään siitä, että nuoret eivät siedä hierarkioita, he haluavat toimia tasa-arvoisissa, avoimissa ja läpinäkyvissä yhteisöissä. Informaation tulee kiertää ja olla kaikkien saatavilla. Johtamisen kohteet ja konteksti muuttuvat rajusti. Kirjassa kohde tarkoittaa ihmisiä, yhteisöjä ja heidän toimintatapojaan työntekijöinä ja kuluttajina, myös tapaa olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Konteksti viittaa muuttuvaan toimintaympäristöön. Globaali talous on arvaamaton ja jatkuvassa liikkeessä. Ainoita totuuksia on yhä vähemmän.
Epäjohtaminen on sankareiden ja pönötyksen vastakohta. Pönötyksellä tässä tarkoitetaan organisaatioiden toimintaa ohjaavia jäykkiä tapoja ja tottumuksia. Erlaisuuden ymmärtäminen ja sen käsittelyn taito ovat epäjohtamisen kulmakiviä, kulttuurien lukemisen taitoa ja avointa mieltä. Epäjohtaminen on kehysten luomista ja samalla myös vapauttamista. "Päästä lintu vapaaksi, ja se palaa luoksesi. Kontrolli hyvä, luottamus parempi" (Hanna-Mari Manninen)


Tässä joitain pomintoja kirjan termeistä ja maailmasta. Kirjassa on lähes 300 sivua täyttä asiaa, mielenkiintoisia, hauskoja esimerkkejä elävästä elämästä ja ansiokas lähdeluettelo. Fantastinen lukuelämys!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.