torstai 5. toukokuuta 2011

Ruotsinsuomalaisten kuorolaulu lämmitti sydämet

Johtajakurssien yhteinen opintomatka lumisateessa Tukholmasta Västeråsiin päättyi lämpimiin tunnelmiin. Oli todella vaikuttavaa tavata kymmeniä vuosia sitten Ruotsiin muuttaneita suomalaisia, jotka ovat tehneet elämäntyönsä raskaan teollisuuden parissa. Kuorolaulu on monien harrastus ja saimme upean näytteen siitä kahden eri  ryhmän esiintyessä meille Mälarkodin vierailun päätteeksi.

Mälarkoti on monien ruotsinsuomalaisten yhdistysten kokoontumispaikka. Nämä Ruotsin hyvinvoinnin tekijät voivat eläkeiässä mainiosti ja monet jaksavat harrastaa erilaisia kulttuuririentoja.
Vähemmistölaki on tuonut ruotsinsuomalaisille lisää mahdollisuuksia vaalia omaa kieltään ja kulttuuriaan.Mälarkoti tarjoaa hyvät puitteet yhdistystoiminnalle.
 
Heikki Viitala yhdistyksestä ja Arto Pajuvirta, joka toimii Suomen kielen hallintoalueen tiedottajana, kertoivat vuosikymmenten kokemuksella elämästä ruotsinsuomalaisena. Arto Pajuvirran kolmesta pojasta yksi on ruotsalaistunut täysin, mutta nuoremmalla on voimakas suomalaisuus veressä, vaikka ei kieltä enää hallitsekaan.
Sauna ja makkara ovat edellen kovia juttuja!

Tukholman seudulta oleva kuoro esiintyy
 Attendo Caressa johtajat valottivat yksityisen palvelutuotannon tilaa hyvinvointipalveluissa Ruotsissa ja ihmisen vapaata valintaa hoitopalveluiden suhteen. Se nähtiin pelkästään positiivisena samoinkuin monikulttuurinen henkilöstö. Se rikastaa työyhteisöjen elämää ja tarjoaa elämyksiä myös asiakkaille.Turkkilainen cafe pystytetään hetkessä samoinkuin eri kulttuurien kattaukset ja sisustukset. Monilla maahanmuuttajilla on paljon läheisempi suhde vanhuksiin ja perheeseen kuin meillä pohjoismaisilla, sitä hyödynnetään hoidossa. Tulevaisuudessa palvelukoteja teemoitetaan kuten koulujakin. Tulossa ovat tanssiin, liikuntaan, ruoanlaittoon, puutarhanhoitoon ja luontoon fokusoituneet palvelut. Jo nyt rekrytoinnissa kiinnitetään huomio näihin taitoihin ja osaamiseen.

 Laivalla rentouduttiin ylempänä olevien teemojen puitteissa. Lisättiin osaamista johtaa tanssi-, laulu-, liikunta- tai  kielipainoitteista palvelutuotantoa. 
Tässä näyte johtajakauneudesta.

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.