Tuskin poikani enää muistaa, mutta kun häneltä lapsena kysyttiin, mikä on hänen mielimusiikkiaan, hän sanoi, että kassakoneen kilinä, kuten Roope ankalla. Minulle tätä mielimusiikkia mielelle ovat Henry Mintzbergin, Peter Druckerin ja Tom Petersin kirjat. En ikinä unohda sitä jytkyä, minkä Mintzbergin kirja Mintzberg on Management teki, kun ostin sen Oxfordin yliopiston kirjakaupasta opiskelijoiden kanssa tehdyn opintomatkan tiimellyksessä. Siinä oli yksinkertaisesti ja mielenkiintoisesti esitetty organisaatio-oppi, joka sopi kaikille aloille. Se avasi ymmärryksen sille asialle, että johtaminen on oma osaamisen alue, jota voi soveltaa eri alojen organisaatioiden johtamisessa. Mikä helpotus ja vapautus ajattelusta, että on ihan erikseen esimerkikiksi hoitotyön johtaminen.
Tom Peters |
Tässä kirjassa on kahdeksan lukua ja yhtä monta teemaa, jotka muodostavat ydinsisällön, sanoman. Menestyksen takaavat seuraavat asiat, kun ne toteutuvat johtamisessa:
- Toiminnan suunta on määriteltävä, eteenpäin on mentävä ja päätöksiä tehtävä nopeasti, ilman turhaa byrokratiaa
- On toimittava lähellä asiakasta ja kuunneltava niitä, jotka tekevät asiakastyön organisaatiossa
- Itsenäisyys ja yrittäjyys ruokkivat innovaatioita ja mahdollistavat hyviä suorituksia
- Tuottavuus syntyy ihmisten osaamisen avulla, oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin
- Arvojohtaminen arkipäivän työhön ja sitoutuminen arvoihin.
- Pitäydy omassa osaamisen alueessasi
- Yksinkertaista ja sitouta avainhenkilöt
- Löysää ja tiukenna sopivassa suhteessa.
Lukee tänä päivänä mitä hyvänsä johtamisen kirjaa, ihan samat asiat katsotaan kuuluviksi hyvään, tulosta tuottavaan johtamiseen - Tom Petersin kirjat ovat siis täyttä tavaraa edelleen.
Ohessa toinen Petersin kirja, joka on innostavaa lukemista kesälläkin. Peters on tutkinut paljon sitä, millaisia ovat menestyvät johtajat ja millaiset johtajat saavat organisaationsa voimaan hyvin. Joitakin poimintoja Petersin ajatuksista:
Menestyvät johtajat ovat oman tiensä kulkijoita, ratkaisujen tekijöitä, jotka eivät voi kuvitellakaan, että he ammatillisesti syntyvät ja kuolevat samassa organisaatiossa. Organisaation eri kehitysvaiheet vaativat kukin siihen sopivan johtajan. Tähän perustuu myös määräaikainen johtajuus, ei sitä ole näinä aikoina keksitty.
Menestyjille jatkuva muutos on öljyä laineille, haaste ja mahdollisuus, vastoinkäymisistä oppii. Menestyjät eivät takerru menneeseen eivätkä he kuljeta sitä painolastinaan. Menestyjät nostavat ikonit seiniltä eivätkä he seuraa valtavirtoja. Menestyjät nauttivat vallasta positiivisella tavalla, he ovat inhimillisiä ja heillä on tatsi todellisuuteen.
Ja mikä parasta, menestyjät ovat hauskoja, he nauravat paljon, heillä on hyvä huumorintaju ja he ovat hyviä vitsinkertojia. Ja kasvoissa on ryppyjä - naurunryppyjä.
Vuosia tämän tutkimuksen jälkeen mm. Patricia Pitcher kiinnitti huomiota kriittisessä mielessä siihen, että Petersin kuvaamat menestyjät olivat hävinneet organisaatioidensa johdosta, miksi? Tietysti siksi, että menestyjän ei kuulukaan olla samassa paikasa maailman tappiin.
Entä missä Tom Peters on itse nyt? Hän viljelee maata vaimonsa Susan Sargentin kanssa Vermontissa tilalla, joka on jatkuvan remontin alla. Ja tietysti työskentelee ja on haluttu luennoitsija ympäri maailmaa.
Hyvä johtaja kertoo vitsejä, tässä Meimin 5v kertoma loppukevennykseksi:
Miksi peruna itkee junassa? Siksi kun sipuli istuu sen vieressä!
Seija Telaranta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.