http://www.luhatuuli.fi/luhatuuli-oy/
Ensimmäiset asukkaat tulivat kotiin vuonna 2006 ja nykyään se tarjoaa paikan 55:lle vanhukselle, vammaiselle, kehitysvammaiselle ja mielenterveyskuntoutujalle. Lisäksi on intervallipaikkoja.Tällä hetkellä asukkaita on 13 eri kunnasta tai kaupungista. Luhatuuli on perustettu entisen kenkätehtaan tiloihin keskelle yhtä Suomen kauneimmista maalaismaisemista. Saattaa kuulostaa oudolta, että koti on entinen kenkätehdas, mutta kun astuu sisälle avariin ja kodikkaisiin tiloihin, ei ole tehtaasta tietoakaan. Kaunis kirkko on aivan naapurissa ja laajat pellot levittäytyvät joka puolella. Isot terassit rakennuksen kaikin puolin sekä laaja piha-alue tuovat luonnon iholle. Pihassa on kolme lammasta, äiti ja kaksi tytärtä, jotka ovat ovat läsnä asukkaiden elämässä.
Luhatuulessa arki on aktiivista. Sen huomasi heti kun astui ovesta sisään. Ihmiset touhusivat ja liikkuivat. Tuli oikein ahaa-elämys: liikkuminen mahdollistuu kun on tilaa missä liikkua ja sitä Luhatuulessa riittää. Jokaisella on oma huone saniteettitiloineen ja suuren keskussalin lisäksi on monia kodikkaita olotiloja, joissa voi istua ja katsella televisiota tai ikkunoista avautuvaa luontoa. Jokaisella asukkaalla on oma roolinsa, halujensa ja kykyjensä mukaan. Yksi huolehtii lampaiden juottamisesta, toinen kasvimaasta, kolmas astioista. Olisi monella perheenjäsenellä oppimista kuinka kahvikupit siirtyvät pöydästä tiskiin, iloisesti ja ylpeästi. Helmien tekijä oli aktiivinen myyntityössä ja ylpeänä esitteli huoneensa korupajaa.
Luhatuuli ei ole ainoastaan kiinni ympäröivässä luonnossa, vaan sen elämä nivoutuu saumattomasti myös ympäröivään yhteiskuntaan. Tiloissa käy paljon vieraita ja salissa järjestetään perhetilaisuuksia ja erilaisia tapahtumia. Seudun kuorot käyvät esiintymässä ja seurakunta järjestää erilaisia tilaisuuksia. Ruokasali on avoinna kaikille kyläläisille. Karaoke ja bingo ovat suosittuja omia juttuja, samoin elokuvien katselu nykyaikaisten laitteiden välityksellä. Uskomattoman hieno juttu on, että Heiskan perheen poika Mauri, joka työskentelee yrityksessä, on koulutettu tanssija, joka on esiintynyt monissa Tampereen teatterin musikaaleissa. Tänä keväänä vieraillessamme Tukholman Attendo Caressa meille kerrottiin, että tulevaisuudessa hoivakoteihin palkataan hyvin erilaista ja monipuolisempaa henkilökuntaa mihin on totuttu. Ikaalisissa on jo niin tehty! Tanssija työntekijänä hoitokodissa.
Virve, Mauri ja Ari Heiska |
Minulla oli paljon kysymyksiä johtamisesta ja muista vastaavista asioista, mutta olinkin kylässä kodissa, jossa seurusteltiin perheenjäsenten kanssa ja pääsimme sisälle kodin arkeen ja mielenkiintoisiin, ainutlaatuisiin tarinoihin ihmisten elämästä. Ajattelen tässä Eevaa ja tämän seudun historiaa. Pieneen mökkiin Lavajärven kulmille syntyi kymmenkunta lasta, joilla oli erilaisia kehityshäiriöitä. Kun äiti vielä kuoli, lapset jo varhain sijoitettiin maalaistaloihin, joissa he olivat osa perhettä ja "maksoivat" ylöspidon työllä. Eeva, joka nyt on 76-vuotias, on yksi tämän kovaonnisen perheen lapsista. Hän on saanut ansaitsemansa vanhuuden Luhatuulessa. Hän teki elämäntyönsä suurella karjatilalla, tippalypsäjänä ja navettapiikana, hentoon varteen nähden todella raskaassa työssä. En tiedä, oliko Tummeli käytössä, mutta hänen kauniita käsiään ja elegantteja kynsiään huolellisen manikyyrin jäljiltä ei voinut kuin ihastella. Työ ei ole aina pahitteeksi ulkonäölle.
Eevalla oli huoneessaan enkelivitriini ja pehmoeläimiä, joista erityinen lemmikki oli iso koira. Hän sanoi, että tässä koirassa on se hyvä puoli, ettei se hauku eikä pure. Mieleen jäi myös uskomattoman hieno nukkekoti, yhden asukkaan taidonnäyte. Kaikki esineet ja tavarat ovat oman käden työtä ja itse suunniteltu. Nukkekoti on hänen tapansa ilmaista itseään.
Luhatuulessa asukkaat ovat oman elämänsä sankareita juuri siksi, että he saavat tehdä itselleen luontevaa ja sopivaa "työtä" turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä.Voi mennä Luhalahteen vierailulle, jos haluaa nähdä edellä mainitun tulevaisuuden vision hoitokodista; Luonnonläheisyys, vuorovaikutus ympäröivän yhteiskunnan ja kulttuurin kanssa, monitaitoinen henkilöstö ja liikunnallisuus.
Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopintoihin, ryhmään 28 tulee Minna Kankaansivu Luhatuulesta.
Seija Telaranta
Vierailin muuten Luhatuulessa jälleen, perjantaina 13.4. Osastonhoitaja Minna Kankaansivun kehittämistehtävän merkeissä. Minnalta sujuu todella hienosti sekä opiskelu että käytännön työ paikan päällä. Asiakkaat ovat lähellä esimiestään. Minnan kanslia on suoraan pääovelle ja siitä saa tarkkailtua samalla liikennettä. Jos nyt teoretisoi suhdetta henkilöstöön, niin oli todella läheiset, avoimet ja suorat välit.Kysymyksiä oikein putoili ja vastauksia samalla tavalla. Kiitos, oli mukava käynti ja tarjoilu pelasi. Siitä kiitos myös nopsille "tarjoilijoille"ja terkut heille.
VastaaPoistaOnnea Luhatuuleen! Tänään 19.7.2014 tämä artikkeli oli blogini luetuin. Kuten monena muunakin päivänä vuosien varrella. Jutun julkaisusta on ihan kohta kolme vuotta. Vanhusten lämmin hoiva ja aito koti asukkaille ovat ilmeisesti asioita, jotka kiinnostavat lukijoitani. Kiitokset teille kaikille nykyisille ja entisille "luhatuulilaisille" hyvästä työstänne. Lämpimät kesäterveiset asukkaille ja henkilökunnalle, myös Heiskan perheelle tien toiselle puolelle ja Juha Kukkoselle.Seija Telaranta
VastaaPoistaTänään, kuten monena muunakin päivänä tämä juttu oli edelleen luetuin. Samoin useana muunakin lähipäivinä.Ihmeiden aika ei ole ohi. Blogissa oli lukijoita viime vuorokauden aikana 121.
VastaaPoistaTerveisiä Luhatuuleen. Hienoa, että teidän kotiinne ja asukkaat kiinnostavat lukijoita. Hyvää kevättä! Ajattelen teitä kaikkia lämmöllä.
Sain taas kutsun Luhatuuleen. Kiitos, tulen kun kelit paranevat!
VastaaPoista