maanantai 1. elokuuta 2011

Ei suuret tulot vaan pienet menot

Isot johtajat ja vähän pienemmätkin ovat suurissa vaikeuksissa talousasioiden kanssa. Menot kasvavat sellaista vauhtia että mikään ei riitä, hankittu, peritty, saatu tai lainattu. Bill Clinton, Yhdysvaltojen 43. presidentti vuosina 1993-2001 jätti Valkoisen talon kassat täynnä rahaa.


Hän saattaa jäädä siinäkin mielessä historiaan ainutlaatuisena johtajana. Obamankin seuraava presidenttikausi voi  olla kiinni vain rahasta eli  pystyykö hän saamaan talouden hallintaan.
Ei tarvitse johtaa suurtakaan organisaatiota, niin talous ja sen hallinta nousevat keskeisiksi osaamisen ja toiminnan alueista johtajan työssä. Johtajakoulutuksessamme onkin pidetty tiukasti kiinni siitä, että talousosaamisen opiskelua on riittävästi. Voi sanoa että poikkeuksetta koulutuksen arvioinneissa on korostettu sen merkitystä. Talousnäkökulman opiskelu on koettu haastavaksi mutta palkitsevaksi. Opetus lähtee peruskäsitteistä ja budjetin laadinnasta ja sen tunnuslukujen ymmärtämisestä ja päätyy omaan tuotteistustyöhön. Viimeistään sen avulla huomaa, että tuotteen tai palvelun on tuotettava ja peitettävä kustannukset.
Hyvinvointipalveluissa henkilöstökustannukset ovat merkittävät. Siksi niihin onkin kiinnitettävä suurin huomio. Pentti Enlund on useissa julkaisuissa ja esitelmissä kuvannut Kaizen menetelmää työtapojen ja prosessien parantamisessa.  Ydinasia on tuhlauksen välttäminen.
Maailmanlaajuisen "talouspäivän" merkeissä otan Enlundin artikkelista pienen luettelon, mistä voi huomenna aloittaa kustannusten vähentämisen järkevin ja halvoin keinoin missä hyvänsä työpaikassa.


  • Laatua tehdään jokaisessa työpisteessä. Kerralla oikein, joka ainoa kerta.
  • Työvaiheiden standardointi. Sitä mitä ei voi mitata, ei voi standardoida, sitä mitä ei voi standardoida, ei voi parantaa! Tämä pätee kaikkialla, sillä kaikki mitä ihmiset toistuvasti tekevät, voidaan standardoida.
  • Jatkuvan parantamisen kulttuuri eliminoimalla tuhlausta prosesseista ja tavasta tehdä työtä sekä läpäisyajan lyhentäminen. Tunnista tuhlaus ja eliminoi se!
  • Monitaitoiset työntekijät eri työvaiheissa.
  • Järjestys ja siisteys (5S). Kaikki tavarat paikoilleen ja kaikille tavaroille paikka!
  • Organisoi laatupiirityöskentely!
Siisteys ja järjestysohjelma 5S on ensimmäinen askel. Se on helppo oppia ja ottaa käyttöön:
Vaihe 1: Erottele välttämätön turhasta ja romuta loput
Vaihe 2: Yksinkertaista. Järjestä työpisteesi jäljelle jäävät tavarat niin, että ne on helppo löytää
Vaihe 3: Puhdista, pidä instrumentit, laitteet ja ympäristö siistinä ja puhtaina
Vaihe 4: Standardoi edelliset kolme kohtaa
Vaihe 5: Säilytä itsekuri, toteuta tätä ohjelmaa jatkuvasti ja väsymättä!

Tästä on hyvä alkaa loman jälkeinen arki.
Lähde: Enlund P. Kaizen menetelmä työtapojen ja prosessien parantamisessa. Julkaisussa Telaranta S., Lepistö M. & Vickman- Viitala T. (toim.) Johtamisen näkökulmat. Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja C. Oppimateriaaleja 14. 2010, 179-189.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.