tiistai 15. marraskuuta 2011

Hoivapalveluyritykset ravistelevat kuningaskuntaa

Hoivapalveluyritysten kuohunta, asiakkaiden tarinat huonosta kohtelusta ja repivät iltapäivälehtien otsikot huonosta laadusta ovat jo johtaneet toimenpiteisiin. Carema Care konserniin kuuluvan Koppargårdenin vanhusten hoivatalon sopimus Vällingbyssä Tukholmassa on eilen irtisanottu ja kaupunki on ottanut itse vetovastuun kyseisestä toiminnasta. Carema Care -yrityksen hoivakoteja on arvosteltu puutteellisesta hygieniasta, henkilökunnan vähyydestä, ravinnon puutteesta, kaatumisen seurauksena syntyneistä vammoista sekä makuuhaavoista.

Koppargårdenin kuva urban andersson/aftonbladet
Myrskyn silmässä ovat lähinnä kaksi ulkomaisten riskipääomayritysten Attendo Caren ja Carema Caren omistavat palvelu- ja hoivayritykset. Carema Care holdingin toimitusjohtaja on muuten suomalainen Matti Bergendahl. Huomio on kiinnittynyt suuriin voittoihin ja siihen, että verovaroin ostettujen hoivapalveluiden huimat tuotot eivät jää Ruotsiin, vaan menevät veroparatiiseihin. Carema Caren esimerkiksi Jerseyn saarelle.Johdon jättipalkat ja osakeoptiot ovat myös aiheuttaneet hämmennystä.

Vuoden 2013 alussa voimaan tulee laki, joka kieltää verovaroin tuettujen voittojen siirtämisen ulkomaille.
Attendo Caressa, Attendo AB:ssä on 13402 työntekijää ja Carema Care holding AB:n omistamissa toimipisteissä 10300. Molemmat yritykset toimivat paitsi Ruotsissa, myös Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Kaikissa maissa ne ovat ripeään tahtiin ostaneet paikallisia hoivapalveluyrityksiä.

Johtajakoulutus -ryhmät ovat vierailleet kaksi kertaa Attendo Caren Tukholman Danderydin pääkonttorilla ja meille on laajasti ja avoimesti esitelty yhtiön toimintaperiaatteita ja tuloksia. Toiminta on systemaattista ja  tarkasti johdettua. Yritys tekee laajaa tutkimusta jatkuvasti henkilöstönsä hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyen sekä samalla tavalla asiakkaiden ja  ja heidän omaistensa tyytyväisyyteen liittyviä kyselyitä. Kaikille näkökulmille, asiakas, prosessi, henkilöstö ja talous on yksiselitteiset tavoitteet ja tuloksia seurataan reaaliajassa liikennevalotyyppisesti. Poikkeamiin puututaan heti. Meille kaikille tuli hyvä käsitys Attendo Caresta. Nettisivuilla esitellään nyt Attendon uutta ja modernia, korkeatasoiseksi luokiteltua vanhustentaloa, joka on lähellä Huddingen sairaalaa ja palveluita.                                                                               
Erityisesti meitä viehätti Attendon vierailullamme se, että vanhusten palveluissa erikoistutaan ja tuotetaan erilailla profiloituja palveluja, kuten esimerkiksi liikuntapainotteisia, ruokailuun ja terveelliseen ravintoon, taiteisiin ym. painottuvia koteja.

Attendo skutan Huddinge
Hoitokoira Othello
Kansa vaatii Ruotsissa nyt stoppia riskikapitalismille, joka on tullut vanhusten, vammaisten, hoivaa ja  huolenpitoa tarvitsevien ihmisten palveluiden rahastajaksi. Pääministeri puolusti monipuolista tarjontaa näiden  palveluiden tuottamiseen ja piti otsikoihin nousseita tapauksia yksittäisinä. Toisenlaistakin kantaa on ja yksimielisiä ollaan ainakin siitä, että businekseksi muuttunut vanhus- ja vammaishoiva vaatii tarkkaa seurantaa, valvontaa ja tutkimusta, jotta ihan oikeasti tiedetään, onko se  tuottajasta kiinni, jos palvelu ei pelaa ja nousee ikäviä asiota julkisuuteen.
Kuninkaallinen kannanotto asiaan tuli jo eilen.

Svensk Damtidningin kuva Victoriasta ja Danielista
Kruununprinsessaparin vieraillessa eilen Tukholman lähellä sijaitsevassa Järfällan kunnassa, he peruivat alunperin ohjelmaan kuuluneen vierailunsa Carema Caren Kastanja-nimiseen  vanhainkotiin.  Vierailun järjestäjät ovat vahvistaneet syyksi Carema-konsernin ympärillä vellovan kohun. Lisäksi on uutisoitu, että Järfällän kunta ei uudista sopimustaan Careman kanssa.
Seuraamme tilannetta ja siitä käytävää keskustelua.
Seija Telaranta

                                                                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.