lauantai 13. lokakuuta 2012

Terveisiä Kätilöopistolta

Pari vuotta sitten Kätilöopiston sairaalassa juhlittiin toiminnan aloittamisen 50-vuotisjuhlia. Matka keskustasta Sofianlehdonkadulle on ei-paikkakuntalaiselle aikamatka keskustan hälinästä lintukotoon, niin  rauhalliselta ja idylliseltä sairaala näytti kauniissa "syysasussaan". Vuosittain Kätilöopistolla syntyy 5700 vauvaa ja vuonna 2000 Kätilöopiston sairaala on siirtynyt Helsingin kaupungilta osaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä. Perheet saavat vapaasti valita synnyttävätkö he Naistenklinikalla, Jorvissa vai Kätilöopistolla. Sairaalan vahvuuksina pidetään perhekeskeisyyttä, kodikkuutta ja vahvaa ammattitaitoa.

Kätilöopiston pääsisäänkäynti
Nimi Kätilöopisto viittaa vahvasti kätilötyöhön ja synnytyksiin, mutta siellä toimitaan muutenkin laaja-alaisesti naisten hyvinvoinnin eteen. Kätilöopistolla on 5 leikkaussalia, joista kolmessa tehdään naistentauteihin kuuluvia leikkauksia. Leikkaussalit on miehitetty leikkaus-anestesiasairaanhoitajilla.
Leikkausosaston apulaisosastonhoitajana toimii Sirkku Koponen, joka on aloittanut opiskelut Johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -erikoistumisopinnoissa syyskuun alussa, ryhmässä 30.

Leikkausosastolla on työssä nelisenkymmentä leikkaus-anestesiasairaanhoitajaa. Heitä johtaa osastonhoitaja Monika Isotalo, jolle kuuluu yksikön johtaminen ja verkostot osaston ulkopuolelle. Päivittäisestä toiminnasta vastaa apulaisosastonhoitaja Sirkku Koponen, joka on siinä toimessaan ollut kolmisen vuotta. Henkilökuntaa on vielä riittänyt, myös sijaisia, vaikka alan hoitajista onkin pulaa. Uusia työntekijöitä saadaan usein  harjoittelunsa täällä  suorittaneista opiskelijoista. Monikulttuurisuus on tosiasia niin hoitavan henkilöstön kuin asiakkaidenkin osalta. Sairaanhoitajia on Virosta, Venäjältä ja Keniasta. Kätilöopistolla työskentelevä henkilöstö viihtyy työsssään ja monet ovat todella pitkän linjan ammattilaisia, pitkään työssään Kätilöopistolla viihtyneitä.  Niin Sirkkukin. Apulaisosastonhoitajan työn ohella hän osallistuu edelleen kliiniseen työhön leikkaussaleissa. Työ on kolmivuorotyötä, kolme sairaanhoitajaa on paikan päällä öisin ja yksi päivystää kotona. Tähän kotipäivystykseen Sirkku myös osallistuu.

Sirkku omassa elementissään
Sirkku vastaa siis päivittäisestä työn koordinoinnista ja työvuorojen teosta. Erityisen positiiviselta kuulosti se, että kun hän kokeneempana hoitajana osallistuu kliiniseen työhön, samalla hän toimii aloittelevien kollegoidensa ohjaajana ja koko ajan säilyy arvioiva tuntuma myös toiminnan johtamiseen.

Sirkku hakeutui johtajakoulutukseen keskusteltuaan asiasta esimiehensä kanssa. Osan koulupäivistä hän saa koulutuspäivinä ja työnantaja osallistuu matkakustannuksiin. Matkat sujuvat hyvin junalla Tikkurilasta Tampereelle ja yöpymisestäkin on jo kokemusta Norlandia-hotellissa.
Erityisesti Sirkkua kiinnostaa nyt muutosjohtaminen. Ensi huhtikuussa Naistenklinikka menee remontiin ja toiminta siirtyy Kätilöopistolle ja kaksi eri organisaatiota alkavat toimia yhdessä. Muutosta on jo valmisteltu tutustumalla toistensa  toimintaan viikko kerrallaan ja tammikuussa järjestetään yhteinen tutustumispäivä, jossa ei olla työn ääressä.
Kätilöopistolla harmaana syysaamupäivänä oli hyvä tunnelma. Kaunis toimintaympäristö ja vahva vanha kulttuuri loivat mielikuvan hyvästä hoivasta ja vahvasta ammatillisuudesta. Kiitos viimeisestä, Sirkku!

Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.