maanantai 25. helmikuuta 2013

Ole proaktiivinen niin kehityt

Hiihtolomalla on sopiva aika tarkastella itseään ja edistää hyvää oloaan, kukin tyylillään. Lomankaan ei pitäisi olla tiedotonta/tajutonta aikaa, vaan paikka kehittää itseään ja kasvaa.

Eteenpäin...

Loma-aamun kunniaksi avasin suosikkikirjani Stephen R. Coveyn "Tie menestykseen". Ikäänkuin päivän sanana aukesi kohta, jossa tarkastellaan  proaktiivisuutta johtajan elämänasenteena. Perimmältään sillä tarkoitetaan aktiivisuutta ja aloitteellisuutta. Itse asiassa sitä, että olemme ihmisinä aina viime kädessä vastuussa omasta elämästämme. Ei joku muu. Ihminen voi itse päättää ja ottaa vastuun siitä, että jotain tapahtuu. Proaktiiviset ihmiset ymmärtävät vastuunsa ja pystyvät valitsemaan omat reaktionsa. He eivät syytä olosuhteita tai elämäntilannetta, sillä he käyttäytyvät oman tietoisen valintansa ja arvojensa mukaisesti.
Vastapari on reaktiivinen ihminen. Minua viehätti kirjassa oleva esimerkki: "Jos sää on hyvä, hän tuntee olonsa hyväksi. Jos se on huono, se vaikuttaa hänen toimintaansa ja asenteisiinsa. Proaktiivinen ihminen pystyy kantamaan oman säänsä mukanaan. Hänelle on yhdentekevää, sataako vai paistaako. Hänen pontimenaan ovat arvot, ja ne voivat saada hänet tekemään laadukasta työtä riippumatta siitä, auttaako sää häntä onnistumaan vai ei."

Paitsi säällä, mikä nyt ikkunasta ulos katsoessa aukeaa, merkitystä on myös sosiaalisella säällä, johon reaktiiviset ja proaktiiviset ihmiset reagoivat eri tavalla. Reaktiivinen ihminen rakentaa tunne-elämänsä muiden käyttäytymisen ympärille ja sallii heidän hallita, proaktiivinen johtaa itseään kaikissa olosuhteissa.

Eleonor Roosevelt
Eleonor Roosevelt, presidentti Franklin D. Rooseveltin aktiivinen puoliso, joka on tähän mennessä pisimpään, neljä kautta (1933-1945) "virassa" ollut ensimmäinen nainen, on sanonut: " Kukaan ei voi loukata sinua ilman suostumustasi".
Mahatma Gandhi puolestaan on ilmaissut saman asian: "He eivät voi riistää meiltä itsekunnioitustamme, ellemme anna sitä heille." Antamamme lupa tai suostumuksemme siihen, mitä meille tapahtuu, vahingoittaa meitä paljon enemmän kuin nämä tapahtumat sinänsä.
Olemme tänään tässä tilanteessa, missä nyt kukin olemme, eilisten valintojemme tähden.
Mukava on tietää, että vaikeimmatkin kokemukset voivat olla meille vaan eduksi. Ne ovat tulikokeita, jotka muovaavat luonnettamme ja kehittävät sisäistä voimaamme ja vapauttamme, joiden avulla pystymme selviytymään vaikeista tilanteista.
Kun ajattelet, että en voi tälle asialle mitään, mietipä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Ja kun tulee tunne, että henkilöstöni ei tähän suostu, päätät vain, että pystyt saamaan heidät asian taakse, kun vain löydät sopivat keinot.

Jokaisesta löytyy myös kalastaja. Faina Kanervan ottama kuva
Reaktiivisille ihmisille rakastaminenkin on tekemistä. He tekevät siitä tunteen ja ajautuvat tunteiden vietäviksi. Proaktiivinen ihminen puolestaan saa aikaan rakkautta, joka koostuu teoista; uhrautumisesta ja  pyyteettömyydestä, Heille rakkaus on arvo, joka ilmenee rakastavissa teoissa.
Niinpä. Hyvää proaktiivista hiihtolomaa!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.