Mikeva Oy on iso suomalainen kasvatus- kuntoutus-, tuki-, työtoiminta-, hoiva- ja asumispalveluita tarjoava yritys, jonka toiminta on valtakunnallista ja kattaa verkostollaan nyt koko Suomen, etelästä pohjoiseen ja idästä länteen, Espoosta Sodankylään. Yrityksen kotipesiä ovat Oulun ja Pohjanmaan seudut. Vuonna 1987 perustettiin Haapajärvelle
ensimmäinen asumisyksikkö Terveyspalvelut Mendis ja sieltä on tultu kasvavalla vauhdilla "alaspäin". Yrityksen omistaa eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö G Square ja toimiva johto. Maa on jaettu kolmeen alueeseen, joissa kussakin on tulosvastuullinen aluejohtaja. Länsi-Suomen aluejohtaja on Ari Vaaranmaa.
Minulla on kahdestakin syystä "lukkarinrakkaus" Mikevaan. Olin kaksi vuotta Mikeva Oy:n ohjausryhmässä 2000-luvun alkupuolella. Ryhmään kuului asiantuntijoita eri puolilta Suomea sekä silloinen johtoryhmä. Toimimme sparraajina ja keskustelijoina yrityksen kehittämiseksi. Ryhmä oli minullekin oppimisen paikka, hyvin antoisa tehtävä, jonka puitteissa oli mahdollisuus tutustua eri hoivakoteihin monilla paikkakunnilla. Niihin aikoihin alkoi myös systemaattinen koko yrityksen kattava laatutyö, jonka tulos on sertifioitu laatujärjestelmä, mottona "
Hyvä olla".
|
Ohjausryhmä Tampereella vuonna 2006 |
Toinen kontakti on
Ali Havre-Nieminen. Tutustu Ailin tarinaan osoitteessa
Aili on arjen sankari Virosta
Kuvassa oikealla on Pirkko Mustonen, nykyinen Pohjois-Suomen aluejohtaja. Hän on aikoinaan käynyt Tampereella johtamisen erikoistumisopinnot ja Aili Havre-Nieminen samoin. Aili on nyt vastaavana ohjaajana Mikeva Oy:n palveluksessa, Pirkkalan palvelukoti
Toivionrinteessä, joka on avattu tammikuussa 2013. Uusi kiinteistö on vuokratila, jossa on asukaspaikkoja 29.
|
Aili Havre-Nieminen palvelukodin sisäpihalla |
Palvelukoti Toivionrinne tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ikäihmisille tai muista syistä sitä tarvitseville kauniissa ja toimivassa kodissa. Jokaisella asukkaalla on oma huone saniteettitiloineen ja käytössä on myös kaksi huonetta esimerkiksi pariskunnille. Pihamaan viihtyisyyden lisäämiseksi on käynnissä "
Viherpiiperrysprojekti", jonka ensimmäiset tulokset oli jo nähtävissä. Toiminta pohjautuu elämänkaarimalliin, jonka perusidea on, että henkilökunta toimii asukkaan kodissa hänen apunaan ja turvanaan yhteistyössä läheisten kanssa. Erilaiset tapahtumat järjestetään asukkaiden elämänkokemuksiin nojaten, tehdään sellaista, mihin ihmiset ovat tottuneet aikaisemmin elämässään. Ei mitään ulkopuolelta tuotavia sirkushuveja, ellei toivetta ole.
Henkilöstön perustan muodostavat lähihoitajat. Heillä on perusosaamisen lisäksi asukkaiden viihtyvyyttä ja elämisen laatua parantavaa erityisosaamista. Henkilöstöön kuuluu myös fysioterapeutti ja toimintaterapeutti. Kuntosali on ahkerassa käytössä.
|
Oleskelutilan tv-nurkkaus |
Asukkaat tulevat lähikunnista kunnan ostopalveluna ja palvelusetelin turvin. Pitkäaikais-asukkaiden lisäksi palvelua tarjotaan myös omaishoitajien vapaiden ajoiksi sekä kuntoutushoitoa vaikka sairaalasta kotiutumisen jatkohoivana.
Vastaava ohjaaja Aili Havre-Niemisella on koulutusta, kokemusta, näkemystä, taitoa ja tahtoa toimia Toivionrinteen vastaavana. Hänellä on sairaanhoitaja (amk) -koulutus Tampereelta ja sitä ennen sairaanhoitajakoulutus Tallinnassa. Hän on saanut myös homeopaatin koulutuksen ja jo edellä mainitut johtamisen erikoistumisopinnot. Koti on jo pitkään ollut Ylöjärven Kurussa. Aviomiehen sairastuminen ja kuolema vuosi sitten vaativan kotona toteutetun saattovaiheen jälkeen ovat kasvattaneet taitoa selvitä. Päiväkoti-ikäinen poika on hyvässä kasvussa ja nyt Aili on saanut Kuruun myös jo aikuisen poikansa Virosta. Maalaistalon emännyys hennoilla harteilla tuo lisämaustetta elämään.
Aili on kiitollinen johtamiskoulutuksessa hankkimaansa osaamiseen. Nyt on myös perspektiivia siihen, mitä on puuttunut. Palvelukodin esimies on taloudellisessa vastuussa. Paikat on oltava lähellä täyttä, jotta toiminta on kannattavaa. Jotain pitäisi jäädä viivan päällekin, jotta toimintaa ja henkilöstöä pystyy kehittämään. Arjen talousosaamista olisi saanut olla enemmän samoinkuin myynti- ja markkinointi-oppia. Sen kyllä huomasin tapaamisellani. Oli ostettava ja myytävä, neuvoteltava henkilöstön saatavuudesta ja huomioitava myös asukkaat. Hoitohenkilöstömitoitus on 0,6 ja sen on täytyttävä. Lisäksi on muuta henkilökuntaa. Siksi onkin tärkeätä, että on hyvät suhteet varatyövoimaan. Henkilöstön on viihdyttävä työssään ja johtaminen on siinä keskeisenä tekijänä. Minulla olikin viemisinä lähihoitaja Johannan yhteystiedot!
Jokaisella palvelukodillakin tulisi olla se "wau" - meidän spesiaali. Toivionrinteessä se on venäjän kieli. Ailin lisäksi sitä osaa kaksi muutakin henkilökuntaan kuuluvaa. Kansainvälistyvässä ajassa tarvitaan monipuolisuutta.
Kiitos Aili, oli tosi mukava tavata sinut, hyvää lomaa!