maanantai 1. syyskuuta 2014

Siirtymäkauden nainen otti vallan


Hillary Rodham Clintonin "Tahtonainen" on vuodelta 2004. Se on hänen oma muistelmateoksensa Valkoisen talon -vuosilta ja elämästä Bill Clintonin rinnalla. Kuukauden kuluttua ilmestyy suomeksi uusi kirja, muistelmateos myös, ajasta oman elämänsä sankarina, New Yorkin senaattorina ja Yhdysvaltain ulkoministerinä Barack Obaman ensimmäisessä hallituksessa. Hän tavoitteli demokraattien presidenttiehdokkuutta, mutta hävisi täpärästi. Liityin hänen Facebook -sivustolleen äskettäin, kun alkoi näyttää siltä, että hän ihan oikeasti pyrkii presidentiksi Obaman jälkeen. Vai mitä sanotte tästä kuvasta?
Ready for Hillary
Tässä muistelmien välissä löysin Carl Bernsteinin kirjoittaman kirjan "Naisista ensimmäinen, Hillary". Se on vuodelta 2007.  Carl Bernstein on Pulitzerin palkinnon saanut lehtimies ja kirjailija, jonka tekstiä on ilo lukea. Kirja alkaa  Hillaryn lapsuudesta, joka oli ilmeisen normaali keskilännen keskiluokkaisen tytön siinä ajassa. Isä oli ankara ja vaativa, äiti lempeämpi. Hän olikin kokenut todella ankean lapsuuden itse ja halusi omille lapsilleen Hillarylle ja hänen kahdelle veljelleen paremman. Perhe oli konservatiivinen kuten Hillarykin mieleltään, mutta tultaessa 60-luvun pyörteisiin, hänestä tuli demokraatti sydämeltään, kuten hän itse asian ilmaisi.

Hillary oli etevä ja edistyi opinnoissaan Yalen yliopiston oikeustieteellisessä ja loi myös merkittävän uran juristina valtakunnan tasolla. Rakkaus pyörittää terävämmänkin naisen pään. Kirjassa minua huvitti ja kiinnosti juuri Clintonien seurustelun alkuvaiheet ja avioliitto. Ensitapaaminen tapahtui Yalen oikeustieteellisen tiedekunnan kirjastossa keväällä 1971. Bill oli jo silloin tunnettu naistenmies, joka oli heikkona "vaalennettuihin blondeihin, joilla oli suuret korut ja lyhyet hameet ja jotka osasivat korostaa vartaloaan". Hillary ei kuulunut suoranaisesti tähän kategoriaan, mutta alusta lähtien he muodostivat huipputiimin. "Kun he olivat tasapainossa, he täydensivät hyvin toisiaan. Heidän kumppanuutensa antoi pontta Billin johtajuudelle. Hillary oli ankkuri, Bill oli purje. Bill oli uneksija, Hillary realisti. Hillary oli strategi, Bill taktikko". Ja mikä sai Hillaryn rakastumaan Billiin? Sen hän on kertonut monissa eri yhteyksissä. "Vielä nykyisinkin hän pystyy hämmästyttämään minua kyvyllään yhdistää sanoja ja ajatuksia ja taidoillaan saada se kaikki kuulostamaan musiikilta. Rakastan yhä hänen ajattelutapaansa ja ulkonäköään. Käsien muoto oli ensimmäisiä asioita, joita huomasin Billissä. Hänellä oli kapeat ranteet ja hoikat ja näppärät sormet kuin pianistilla tai kirurgilla". Vautsi!


Todella, kun he yhdistivät voimansa, tavoitteet saavutettiin tyyliin vaikeuksien kautta voittoon. Billin presidenttiys oli unelma, jota kohti mentiin, vaikka ongelmia oli. Lopullisesti Hillary näytti kyntensä, kun vaalivoitto oli tosiasia. Siitä myös tämän kirjoituksen otsikko. Hillary vaati itselleen näkyvän roolin presidentin hallinnossa. Siirtymävaihe Valkoiseen taloon oli juuri se hetki, jolloin asema määriteltiin. Hillary vaati itselleen työhuoneen Länsisiiven valtakeskuksesta, mikä järkytti kaikki. Rouvat olivat perinteisesti kotisiivessä, mutta Hillaryn huone ykköspaikalla valtion johtamisen ytimessä. Vastustus oli kova, mutta Bill asettui vaimonsa puolelle ja sanoi, että jos Valkoisessa talossa saisi purkaa seiniä, tehtäisiiin se Hillaryn ja hänen työhuoneensa välistä. Juuri tässä "siirtymävaiheessa" Valkoiseen taloon Hillary näytti tahtonsa ja hankki paljon negatiivista huomiota. Presidenttikausien aikana aika ajoin nostettiin esiin kaksoisjohtajuus ja Hillaryn rooli maan johtamisessa.

Terveydenhuoltouudistuksesta Hillary ja Bill olivat yhtä mieltä. Jo vaalikampanja oli perustunut ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen, jonka peruspilarina oli terveydenhuoltouudistus. Molemmat olivat varmoja siitä, että valtaosa kansalaisista kannattaisi yleistä sairausvakuutusta. Se oli myös vaalikampanjassa tuottanut eniten vastakaikua. Mutta kuten historia kertoo, Hillary epäonnistui. Myöhemmin Bill Clinton on omissa muistelmissaan kokenut sen yhdeksi ikävimmistä epäonnistumisistaan presidenttikausillaan.

Hillaryn Facebook-viestintää
Hillary Clinton on voimanainen, tahtonainen ja ulkoministerinä olleessaaan yksi vaikutusvaltaisimmista naisista maailmassa. Siksi onkin mielenkiintoista lukea näitä taustoja asioille, jotka ovat varsin avoimesti kirjoitettu. Nähtäväksi jää, pyrkiikö Hillary presidentiksi. Varsinkin nyt, kun hänen suuri unelmansa on kohta täyttymässä ja hänestä on tulossa isoäiti.
Odottelen 29.9 ilmestyvää Hillary Rodham Clintonin muistelmateosta "Tahdon voimalla". Alkuteos ilmestyi Yhdysvalloissa kesäkuussa nimellä "Hard Choices".

Näissä merkeissä mukavaa syyskuuta kaikille lukijoille.

Terkuin Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.