sunnuntai 2. marraskuuta 2014

"Viimeinen temppu" on palkata puoliso

Monet johtamisen asiantuntijat ovat jo ajat sitten esittäneet, että johtajan ei sovi eikä pidä palkata läheisiään samaan organisaatioon. Vaikka kaikki rekrytoinnissa menisikin oikein, se ei näytä eikä tunnu hyvältä. Ja vaikka puoliso ei suoraan alaisuudessa olisikaan. Sama koskee läheisiä sukulaisia ja ystäviä. Miksi? Kun johtajalla on läheisiä organisaatiossa, se tuo jännitteen henkilösuhteisiin monella tavalla. Oli tilanne miten normaali tahansa keskusteltaessa johtajasta tai ylipäänsä asioista, niinkuin aina tehdään, johtajan läheisen läsnäolo tuo tilanteeseen pelkoa ja peittelyä, koska ei voi olla varma, etteivätkö asiat mene suoraan keittiön kautta johtajan tietoon.

Hillaryn rooli sekoitti Bill Clintonin hallintoa
Johtaja voi myös ajautua erilaisten valtapelien kohteeksi, kun toiset vaikuttavat puolison kautta ja toiset suoraan johtajan kanssa. Johtajan puoliso voidaan nähdä sanansaattajana ja toisaalta uhkana normaalille kanssakäymiselle. Hänellä on enemmän tietoa kuin muilla ja kenellä on eniten tietoa, hänellä on myös eniten valtaa. Jos  työyhteisön henkilösuhteet ovat jännittyneet, helppo rooli ei ole myöskään olla johtajan läheinen. Häneen kohdistuu paineita ja tarkkailua aivan eri tavalla kuin muihin. Pienetkin signaalit voidaan tulkita väärin. Hillary Clintonin rooli Bill Clintonin hallinnossa herätti ison myrskyn jo ennenkuin oli Valkoiseen taloon muutettukaan. Hänen työhuoneensa sijainti presidentin vieressä tulkittiin vallankäytöksi ohi muun hallintohenkilöstön.

8. uudistettu painos 2014
Juuri ilmestyneessä uudistetussa painoksessa suositussa Pekka Järvisen kirjassa "Esimiestyö ongelmatilanteissa" sivutaan myös tätä  päivänpolttavaa aihetta. Hän toteaa, että esimiehen ja hänen alaisensa välinen intiimi suhde luo työyhteisöön merkittävän epävirallisen valtakeskittymän. Esimiehelle voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta, säilyttää työyhteisönsä silmissä luotettavuutensa, jota esimiehen tehtävän hoitaminen edellyttää.
Sukulaisten ja perheenjäsenten palkkaaminen organisatioon, jossa toimii esimiesasemassa, on väärää vallankäyttöä, joka hämmentää koko henkilöstön. Marjatta Jaben ja Sari Kuuselan "Hyvä paha valta" -kirjassa (Talentum 2013), on analysoitu nimensä mukaisesti vallankäyttöä monipuolisesti. Siitä voi saada tietoa ja kokemuksia erilaisesta vallankäytöstä, jota läheistenkin rekrytointi on varsinkin silloin, kun hän ohittaa pätevämmät hakijat tai hän tulee organisaatioon vaivihkaa. Kuten lehdistä on nyt luettu, kaikenlaiset kumminkaimat ja perhetutut kuuluvat samaan kategoriaan. Jo mainitussa Pekka Järvisen kirjassa on käsitelty myös sitä, miten vaaralliseksi peli menee, jos esimiehellä on suhde jonkun alaisensa kanssa. Järkikin sen sanoo, että työpaikkaromanssista syntyy sellainen soppa, josta kukaan ei kunnialla selviä. Näin pikkujoulukauden alkaessa on hyvä muistaa tämä varoitus!


Lähtiessäni tänään Tallinnasta jouduin laittamaan roskiin nämä ihanat liljat. Otin siis kuvan ja sen myötä hyvää alkavaa viikkoa!
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.