lauantai 28. heinäkuuta 2012

Anna Peter Druckerin selvittää...

Johtajat ovat lomalla ladanneet akkuja, rentoutuneet, laajentaneet näkökulmiaan ja lukeneet kuka mitäkin. Kesä on ollutkin oikea innokkaan lukijan toiveuni, sillä milloinkaan ei lukeminen tunnu niin mukavalta kuin kesällä, vapaana ja sateen ropistessa. Nyt onkin aika panna palikat järjestykseen, selvittää ajatuksensa ja ryhtyä johtamaan henkilöstöä varmalla kädellä.

Kun on pää täynnä uusia ajatuksia, mikään ei korvaa sitä, että joku osaa sanoa asiat selkeästi ja yksinkertaistaisesti. Taito yksinkertaistaa on yksi tärkeimmistä johtajankin ominaisuuksista. Jos kaipaat selkeyttä, tartu vuonna 2005 kuolleen Peter Druckerin tuotantoon ja nauti. Asian voisi myös ilmaista niin, että älä tuhlaa aikaasi turhiin tuttaviin, kun on helmiä saatavana. Hänen viimeisimpiä tuotoksiaan on ohessa oleva kirja, "Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen", mikä on myös suomenkielisenä saatavissa.
Kirjan nimi ei ole mikään houkuttava, mutta kun teoksen  käteensä ottaa, aina menee eteenpäin. Kirjaa voi selailla aika ajoin ja aina jokin asia aukenee. Voittoa tavoittelematon organisaatio on sellainen, jonka tavoite ei ole tuottaa voittoa, kuten yrityksen, vaan tuottaa palveluja, joista ihmiset hyötyvät. Sosiaali- ja terveysala, koulutus, kulttuuri- ja virkistystoiminta, ympäristön hoito ja uskonto ovat näitä voittoa tavoittelemattomia toimintoja, kuten kolmannen sektorin palvelutkin. Esimerkkeinä Suomessa SPR, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Marttaliitto. Tarkoitus on muuttaa yksilöitä ja yhteiskuntaa. Tavoitteena on muutos ihmisen käyttäytymisessä, tiedoissa ja asenteissa. Tuloksena on muuttunut ihmiselämä, joka on liikahtanut oikeaan suuntaan.

Peter Drucker
Jokaisen potilaan/asiakkaan tulisi joka päivä/käyntikerta mennä pieni askel eteenpäin siihen suuntaan, minkä hän on itselleen asettanut, yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Minusta tämä on  päämäärä, joka on helppo opettaa myös henkilöstölle ja kirkastaa tehtävä.
Kun ei eletä voitolla vaan katetaan kustannukset, täytyy olla jokin stimuloiva tekijä. Voittoa tavoittelemattomassa organisaatiossa se on tehtävä, missio, joka kantaa ja vie eteenpäin. Kun on tarkoitus auttaa heikommassa asemassa olevaa ihmistä, ja näin tapahtuu, se palkitsee ja kannustaa. Arvot ja eettiset periaatteet ovat arkikäytössä, sillä niiden mukaan eletään ja toimitaan. Työntekijät voimaantuvat juuri siitä, että he pystyvät edesauttamaan hyvän toteutumista.Johtajan tehtävänä on sekä tavoitteen että tuloksen kirkastaminen. Hän myös varmistaa, että henkilöstössä kaikki näkevät, kuulevat ja kokevat tehtävän selkeästi.

Drucker korostaa talouden merkitystä, erityisesti voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa. Vastuu on todella suuri, että esim. lahjoitusvaroja ei käytetä väärin vaan siihen tarkoitukseen, mihin ne on annattu eikä tuhlata, sillä silloin raha ei kohdennu oikein. Erityistä huolellisuutta on noudatettava henkilöstön valinnassa, koska jokaisen on sitouduttava tekemään parhaansa päämäärään päästäkseen. Johtajan on itse oltava esimerkkinä, uudistuttava ja osattava käyttää hyödyksi ihmisten vahvuudet. Drucker sanoo, että henkilöstö ja heidän osaamisensa on tunnettava hyvin ja kullekin luotava mahdollisuudet kehittyä.
Tässä siis muutama ohje henkilöstön johtamiseen.
Seija Telaranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ilmestyvät pienellä viiveellä. Jouduimme ottamaan käyttöön kommenttien moderoinnin, koska mainoksia alkoi tulvia kommentteina.